• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    NONSAPIENS
    NONSAPIENS --- ---
    Zdravím vespolek. Mám takovou jednu otázku, technicko-právní: existuje nějaká pokud možno evropská norma, která řeší to, kam a jak instalovat PV panely, baterie a řídící jednotky?

    Celý případ je takový: ve Španělsku kamarádům na baráku nainstalovali panely, baterie a řídící jednotku. Baterie a řídící jednotku dali do místnosti, kde je
    - nádrž s cca 1000 litry nafty na topení
    - kotel na topení a ohřev vody
    což jim přišlo zvláštní.

    Je tohle v pořádku? Není na to nějaký předpis? Instalaci provedli bez předání, bez protokolu, bez návodů. Jak byste tohle řešiliy?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Co s tim ma spolecneho instalacni firma? Ta jen pripravi kabely k elektromeru a samotne pripojeni pak dela distributor.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: no samozřejmě, ale pro většinu instalačních firem to znamená, že od toho dají ruce pryč, protože to smrdí problémem a zákazníkovi rovnou řeknou, že to nejde.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Jasne ... pretoky ti zakazat muzou, ale odmitnout pripojeni ne.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: tohle nemá s dotacema nic společnýho. Prostě jde o to, že distributor určuje podmínky za jakých můžeš výrobnu připojit do sítě a pokud nemá kapacitu, tak ti může říct, že tě připojí pouze za předpokladu, že nebudou žádné přetoky zpět a nebo budou xxx zatímco ty si požadoval yyy.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    je to ale trosku paradox, ked dotovane elektrarny ti neumoznia ostrovny provoz, ale zaroven ta chcu pokutovat za nepovolene pretoky, urcite nejde o legislativu?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: Jde o rezervovaný výkon nebo také přetoky do distribuční sítě. Tzn. že tě připojí ale jsi omezen množstvím energie, které může od tebe jít zpátky do sítě. Největší problém je v tom, že nepovolené přetoky jsou poměrně hodně pokutovány. Zdůvodnění je nízká kapacita sítě v oblasti, takže vůbec nejde o legislativu. Holt by lidem mělo dojít, že spousta věcí se jenom změnou legislativy nevyřeší.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: V zakone snad nic o kapacite site neni, ne? Pripojit musej kazdeho, kdo splni zakonne pozadavky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Máte smůlu, nemůžeme vás připojit. Zájemci o fotovoltaiku to slyší stále častěji | Ekonom.cz: Web týdeníku EKONOM
    https://ekonom.cz/c1-67130560-mate-smulu-nemuzeme-vas-pripojit-zajemci-o-fotovoltaiku-to-slysi-stale-casteji

    může mi prosím tohle někdo vysvětlit? Nejde to řešit curtailmentem? Je to zase nedostatek legislativy?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    reklamny clanok, ale podstatne info tam zaznelo, podpora sa znizi solarnym baronom, investicna podpora pre stresne FVE ostava

    ERÚ osekal podporu pro soláry. Platí to i pro nové elektrárny?
    https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/eru-osekal-podporu-solary-plati-i-nove-elektrarny
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Na YT u myslím Tesláčka se řešil nějaký extrém, kdy měli s FVE vyšší fakturu než před tím bez ní. Vysoká interní spotřeba battery boxu vs nízká spotřeba domu a minimum panelů. Nevím do jaké míry je to real a neřeším, moje situace je jiná...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    V Chorvatsku nechtej zit ani Chorvati :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Jenže za tu investici bych vtom Chorvatsku mohl v klidu žít třeba i několik let :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Tak zas ma to lepsiu ekonomicku navratnost ako dovolenky v Chorvatsku =)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Já si s tím hrát právě vůbec nechci, naopak to chi nstavit a nestarat se. Ale v době kdy tento systém řeším, chci vědět proč a jak tohle funguje a kde jsou jeho limity.

    Po pravdě Pokud se vedu do těch 400k Kč, tak je to i s dotací na nějaké návratnosti 12+let. Tedy neberu to jako investici, ale spíše pro ekologický přínos. Protože ekonomickou návratnost to má hodně na hraně. Bez dotace je to úplně mimo mísu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: mozno sa to da nejako nastavit ta hranica, takze si to mozes potweakovat, aby sa ti zbytocne nezapinali pokial by si tam mal nejake vykonove skoky, napr. hrana susednej strechy alebo nejake vetve stromu

    mne technik vravel, ze niektori ludia to riesia tak, ze kazdy den elnu zapinaju a vypinaju rucne, ale kvoli nejakym par usetrenym kackam denne sa mi to neoplati, keby to urobilo povedzme litr za mesiac, tak by som sa s tym asi pohral, ale ked takto usetrim za mesiac 150 korun, tak to sa mi nechce :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já ale mluvil o konkrétní hybridních asymetrických měničích 10kW, které jem konkrétně několikrát zmínil a případně jejich alternativu, takže tak.

    Ono se dá jít ještě low cost metodou ostrovu s nějakým Epsolar iPower IP5000-42-PLUS-T měnič 48V/230V 5kW a pod. Ale ve výsledku pokud chceš všechny 3 fáze to vyjde cenově dost naprd.
    Navíc nevyřešíš rozumně sled fází (ale bez toho bych se obešel)

    Blbý je že veškerý ty epevery a epsolary MPPT jedou max na 200V a to je dost omezující. Já bych potřeboval min 400V.

    Výhodou je že bych mohl používat 48V baterie. Na tom se dá zase něco ušetřit a trochu mít i jiné využití, třeba v obytňáku na zimu. Ale taky není úplně košer část baterie vzít a používat jinde a pak zase vrátit...

    Ale bavili jsme se opravdu pouze o:
    1) GoodWe GW10K-ET + Baterie Dyness Tower T10 10,66kWh 222k Kč
    2) Solax G4 + T58 Master 5,8kW a Baterie T58 Slave 5,8 kW 239k Kč
    3) SOFAR HYD 10KTL + AMASSTORE GTX3000 10KWh 246k Kč

    Případně o nějaké podobné alternativě.
    "Jinak teda nechci říkat, že se znovu pleteš, ale víš že FV panel je proudový zdroj, takže proud je v něm prakticky konstantní a výkon je dán proměnlivým napětím?"

    Já ti tě tedy nechci znovu opravovat ve tvých divokých závěrech, ale proud toho panelu závisí právě velmi silně (a v přijatelných mezích dá se říct i lineárně) na osvitu. Ostatně kdyby jsi jednou četl co píšu, tak v příspěvku na který reaguješ je i přiložený odkaz na konkrétní V-A char při daném osvitu. Víc názorně ti to asi sdělit neumím.

    Tedy pokud je slunce málo tak se budeš pohybovat po dně pak už klesá i to napětí, ale jen jsem chtěl podotknout že těch požadovaných cca 200V tam řádově bude stále. Možná ti to přijde absurdní ale stále jsou profi firmy s akreditací, které to jsou schopni zapojit 3 panely na string které nikdy nedosáhnou ani jeho pracovní napětí...


    DZODZO: No proto na to narážím. Ano ty (pro WARBABY) hybridní asymetrické měniče :-) většinou vypínají ve chvíli, kdy by víc vzali z baterie než dodali. Je takový problém pro výrobce hodit tohle do grafu?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: nebude, pretoze od urciteho vykonu ti to mppt nezapne vobec
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: pleteš, všichni tihle výrobci mají celou řadu výrobků od 1 fázových po třífázové od síťových přes nabíječe po hybridní, a od 5kW přes 100kW, takže pokud chceme zachovat nějakou úroveň diskuze, tak by se měly věci nazývat pravými jmény.

    Jinak teda nechci říkat, že se znovu pleteš, ale víš že FV panel je proudový zdroj, takže proud je v něm prakticky konstantní a výkon je dán proměnlivým napětím?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To mi tedy jedno není. Protože to je energie kterou 100%ně využiju.
    A tenhle provoz bude v zimě častý. Hlavně se sklonem 22°




    WARBABY8: Nepletu hybrid jsem to nazval protože je to krátké a veškeré zmíněné střídače hybridní jsou.
    No naivita to není, proto to řeším a rád bych znal ty údaje. A nejde mi o 10kW výkonu. Budu spokojen když se to bude blížit u 10kW krabičky třebas 0, 0, 3k6W :-)

    Právě proto tam mám ten MPPT abych se dostal do toho optimálního bodu a tedy bych očekával že není takový problém udělat charakteristiku přijatého výkonu vůči spotřebovanému. Aktivní chlazení nechci a dost pochybuji, že by se rozjelo při těchto minimálních výkonech.

    Když mám panel třebas https://files.gwl.eu/inc/_doc/attach/StoItem/8382/Seraphim%20445W(435-450)-BMA-HV_166_DataSheet-EN.pdf a budu mít 9 panelů ve stringu. Tak bude i při minimálním výkonu pořád dostatečné napětí aby to mohlo jet efektivně i kdyby tam teklo 300mA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam