JIMIQ: Já v době kdy se dostavoval Temelín jsem byl zase silně proti. A strašně jsem fandil obnovitelným zdrojům a vše viděl strašně optimisticky jako ty teď. Postupem času se ke mě dostávali fakta. Proběhlo hodně přednášek a mé vzdělání v tomto ohledu. Takže vítězí racionalizace. Jsem sice stále velký fanda obnovitelných zdrojů a především solární energie, ale taky jsem zastáncem logického myšlení a výpočtu.
Z toho je můj soukromí závěr takový, že jdeme naprosto špatným směrem a zelení jsme možná tak na papíře, nikoli v reálu.
Tedy sice máme možnosti jak vyrábět relativně ekologicky energii z FVE, ale zato neumíme (nebo spíše nechceme) přizpůsobit naše denní možnosti tomu abychom ji mohli využít co nejlépe.
Velký přínos vidím v elektromobilitě. Ale jen v případě že ty baterie budeme dobíjet pouze napřímo ze slunce. Což se jaksi vylučuje s propagací domácích wallboxů, kde člověk je především v době když už nesvítí.
Tedy jinak řečeno, místo toho abychom těmi bateriemi v autech vykompenzovali přebytky vs. denní špičky, tak vytváříme daleko větší potřebu v těch špičkách. A řešení je poměrně snadné. UNIFIKOVANÉ a VÝMĚNNÉ baterie dobíjené přímo ze solárů kolem dálnic a jiných jalových ploch. Třeba jen zastřešení dálnic a silnic panely má obrovský smysl.
JIMIQ: Jak jsem psal mi nejsem Kalifornie. Tady třeba měsíc vůbec nesvítí (a dokonce ani nefouká).