• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    P0L0US: Ten štěrk by jsi při stejném objemu chtěl nahřívat na kolik stupňů? Na 300°C? :-)

    Ať budeš mít jaké chceš médium nemá cenu ho nahřívat ani na polovic. Tedy 50°C.
    A i tak jsem si hrál s izolací odpovídající metru fasádního EPS...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    P0L0US: Kdyz budes mit dostatecne hodne vody, tak to nepotrebujes zahrivat na sto stupnu a muzes pouzit tepelne cerpadlo, ktere je efektivnejsi nez topne teleso.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    CUKI: voda není vhodná, protože se ti při sto stupních vypaří. Jediná její výhoda je na amatérské pokusy (viz YouTube). Jinak se to nechá zahřívat ze soláru rovnou elektrickým topným tělesem na stovky stupňů. Existují konkrétní aplikace tak nebude těžké se inspirovat.

    XCHAOS: vstupování na trh jednotlivců nemá váhu a naopak má extra ekonomickou a administrativní zátěž. Ale můžeš o síle spojených jednotlivců bojujících se zlým systémem a nadnárodními korporacemi klidně snít dál...

    XCHAOS: závěrem, že je to "tím pádem je to i ekonomické" děláš závěr ve stylu, "na zemi leží jablka, tim pádem je tu hrušeň". Může tu být, ale také nemusí.

    dá se říct spoustu věcí. Třeba, že kdybychom investovali do elektromobility dříve, Rusko by napadlo Ukrajinu také dříve.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: stopro, pocitam ze moje prvni elektroauto bude mit sodikovou baterku :D
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    JIMIQ: ...pouzivaju technologiu od CATL 200Wh/kg ...to je jak LiFePO4 ...naklady na vyrobu o 30% nizsie... ...v europe, v priebehu roku 2023, ma CATL spustit vyrobu sodikovych clankov pre elektromobily i vo svedsku...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: pre male mestske vozitka typu citigo by to bola vyhra, ak by to vyrazne ovlivnilo cenu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERHIPPY: zajimave, to by mohla byt cesta pro jeste levnejsi auta nez s lifepo. Ale asi bude i nizsi hustota energie
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: revize povinné určitě jsou i pro fyzické osoby. Navíc jsou tím dost často podmíněné i pojistky, ale lidi na to dlabou a když se něco stane, tak brečí, že se jim krátí nebo úplně zamítá pojistné plnění.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MJUGEN: povinne to asi neni, poslali mi maila ci mam o to zaujem (ANO/NE) a tak som suhlasil, nieco ako ked si necham skontrolovat kondenzacny kotel alebo komin


    účelem revize+servisu je kontrola elektrárny z hlediska bezpečnosti a také odhalení případných poruch, které mohou snižovat výkon a životnost
    elektrárny.

    Revize na FV se musí provádět každé 3roky.

    Revize + servis se skládá:

    - kontrola a dotažení proudových spojů, termovizní kontrola
    (střídač, AC/DC rozvaděč)

    - měření a následné vypracování revizní zprávy
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DZODZO: revize? to máš jako podnikatel?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Podvodníci začali zneužívat zájem o fotovoltaiky, slibují nereálnou návratnost - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-podvodnici-zacali-zneuzivat-zajem-o-fotovoltaiky-slibuji-nerealnou-navratnost-40424052

    na naklady na servis si budem este musiet pockat, po 4,5 roku som zatial platil iba reviznu kontrolu po 3 rokoch provozu, inak sa zatial nic nepokazilo (klop klop klop)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: mě akumulace na zimu taky trápí, ale podle mě vyhraje to, co bude nejblíž k existujícím schématům - a nějaká forma velké nádrže např. na LPG v místech, která závisí na plynovém vytápění celou zimu, je dneska běžná. Takže skutečně asi nejpravděpodobnější se mi zdá nějaká třetí generace solárních panelů (první generace: termální, druhá generace: fotovoltaické), která bude elektrolyzovat vodu přímo v panelech (minimalizují se všechny ztráty v drátech a náklady na tahání drátů, apod.) - a prostě na střechu povede trubka z vodou a dolů trubka s vodíkem a ten bude v nějaké nádrži a to bude sloužit k dorovnávání spotřeby domu přes zimu. Vodík se vyplatí vyrábět decentralizovaně právě z přebytků místní produkce, protože vzhledem k nízké účinnosti se ti to zkrátka vyplatí až když jde o přebytek. No ale když máš přebytky, tak se může vyplatit rovnou propočítat část střechy na FV, část na solární termál (má přeci jen 100% účinnost) a část na přímou výrobu vodíku.

    Pořád mi nejlíp vychází model, kdy by mimo špičku produkce FV distributoři vykupovali přebytky za násobek běžné ceny. Spíš, než snaha o absolutní autonomii by byla zajímavá hra na to, že každý objekt je současně producentem a může vstoupit na trh - což by ve výsledku vedlo k tomu, že ty objekty by byly autonomní nejen energeticky, ale že by reálně byly postavené tak, aby něco produkovaly - aby vydělávaly (což byl po většinu historie normální koncept, mimochodem)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Štěrk nee, voda ta má největší tepelnou kapacitu. V reálu je to zatím ale ekonomické sci-fi. Udělal jsem dva návrhy soběstačných (null house) na tomto principu. Jeden jako podzemní úložiště a druhý využitelný jako bazén. Ten druhý návrh je realizovatelnější, ale zatím na to nemám investora a ani vhodný pozemek.
    P0L0US: Já bych si nedělal iluze o tom že se tím zbavíme nějaké závislosti. Ve výsledku to bude pouze závislost na někom jiném (Čína). My se musíme snažit při propagaci této (jakékoli jiné cesty) jít ruku v ruce s tím, že tu komplet výrobu a zdroje musíme řešit na vlastním písečku, jinak je to pouze cesta z pekla do pekla.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P0L0US: tohle se propagovalo už v 70tých letech :-) ano, nějaké úložiště ohřátého štěrku, do kterého foukáš vzduch, hmm.. no nevím, no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P0L0US: ..ale tím pádem je to i ekonomické. Protože když si ve stavu, že strana poptávky si může vybírat z více možností, tak tím zlomíš monopol. Být nevydíratelný monopolem je stejně důležité ekonomicky, jako politicky a vojensky. Ty dvě věci od sebe nelze oddělit... v zásadě všechno jsou nějaké stavové prostory, ve kterých můžeš dělat nějaká rozhodnutí.. a i když existuje monopol, tak se stavový prostor možných rozhodnutí zužuje.

    Dá se říct, že kdybychom včas investovali do elektromobility, tak nemuseli na Ukrajině umírat lidi, protože Rusko by nemělo dost prostředků tuto válku vůbec zahájit.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    CUKI: jediný reálný přínos elektromobility vidím jako strategický, politicko-vojenský a to sice tím že Evropa, která nemá dostatek vlastních zdrojů, bude energeticky nezávislá a nevydíratelná zeměmi OPEC.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    XCHAOS: vykopej si na chatě díru, odizoluj, v zimě (a v létě) přeměňuj zbytečnou energii solárů na teplo a ukládej v díře (Voda? Písek?). Na jaře (a na podzim) tím můžeš topit.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Solarne panely v Afrike

    Criminals are now going after solar panels in South Africa – BusinessTech
    https://businesstech.co.za/news/energy/666255/criminals-are-now-going-after-solar-panels-in-south-africa/amp/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam