• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: no, přemýšlím, co přidali do té sádry, aby tolik snížili teplotu tání. Galium? :) Nebo směs sádry s voskem? :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: čínská takovou maličkost určitě rozlišovat nebude. :-)
    Ne ale hodně záleží jak se zeptáš. Já třeba zkoušel jestli se dostane k obsahu v nějakém časopisu a napřímo ani ťuk, ale když se mířeně šikovně zeptáš na konkrétní článek, tak ti toho o něm vybleje dost. Což považuji za rozumnou hranici.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: potřebujeme evidentně AI natrénovanou na obsahu patentů :-))
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Tak co se týče izolace mám jasno XPS
    jinak ten CaSO₄·2H₂O j jen část vzorce, je to nějaká sloučenina na bázi CaSO₄·2H₂O, ale je to pod patentem. Gatgpt si to pouze zjednodušila, ale zdroje neprozradí, takže nevím jestli platí i ty další energetické hodnoty.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: hele, nech si poradit izolační materiál od ChatGPT :-) přece se nebudeš radit s amatérem, jako jsem já :-))
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: no "hlína" není vůbec dobrý izolant. Zvlášť když na ní leží 100m3 vody Ale nejsem takový megaloman abych pro jeden dům stavěl 100m3 nádrž. To je 7MWh energie na 3 zimní měsíce? To je lepší postavit pořádně dům než to pak honit něčím dodatečně.

Potřebuješ aby ti ta voda nevychladla. Protože vytápět ji budeš třeba 2 měsíce před tím než ji vůbec použiješ, spíše více. Já prostě nemám problém ze střechy do něčeho nabít třeba 3-4MWh, pokud z toho dostanu ten MWh tak jsem soběstačnej.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: vrstvou hlíny? :-) nevím. myšlenka je povrch minimalizovat, spíš než izolovat. je to jen úvaha "kolik místa akumulace tepla zabere"
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Betonoval jsi někdy kouli? A izoloval jsi ji? Čím ji budeš izolovat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: ano, počítal sem to pro 70 kWh. Ano, pro jeden dům potřebuješ asi tak 100 kubíků. jestli máš rád kostky, betonuj si kostky, co ti na to mám říct :-) já se snažím najít nějaké řešení, které by bylo z více hledisek optimální a vychází mi to spíš na kouli horké vody, než na kostku horké vody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Tak tu zeminu samo můžeš použít na místě na nějaké terénní úpravy. Nevím jak si to představuješ velké ale jeden kubík 10-90°C dá asi 93kWh energie Problém je že ty budeš moci využít jen teplotní spád 90-30°C tedy reálně využiješ max 70kWh, spíš méně. Já bych v reálu nepočítal ani s 50kWh. Tedy na jeden dům pro TUV a topení cca 20m3. 5ekněme že je těch domů 10. Tedy 200m2 to je asi 5,8m strana. To je pro víko z ŽB naprosté nic že není třeba dělat ani přepážku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: no, mě k úvaze o napůl zahloubené kouli přivedla úvaha kam s takovou spoustou zeminy :-) stovky tun horké vody by se určitě neměly jen tak vylít do okolí, ale právě, že dostatečně vysoká hráz z vyrubané zeminy by protržení zabránila. Kostka... no nevím. Když už, tak snad aspoň válec, ten se izoluje prakticky stejně dobře. Strop takového bazénu je ve skutečnosti konstrukčně náročný a ta koule by měla řadu výhod, pokud jde o spotřebu materiálu, no ale asi ne každému statikovi by se to chtělo počítat... na kostky mají tabulky a je to daný...

V tomhle ten horký písek není tak marná věc, protože z definice se nemůže vylejt a dekl na to stačí v podstatě položit, nemusí být samonosný. Ještě existuje kompromis a to je mokrý písek (nebo spíš štěrk - čím víc vody, tím větší kapacita). Sice nemůžeš jít přes bod varu, ale zase platí to samé, co o písku, tedy že víko na štěrk v podstatě jen položíš a konstrukčně je to jednoduché. Problém je obrovský objem vytěžené zeminy. Můžeš ji samozřejmě použít jako izolaci.

Samozřejmě lidi, co si třeba na zahradě pořizujou bazén, tohle neřeší a prostě to vykopou a odvezou. Já o tom přemýšlím i z hlediska toho, že nechci devastovat životní prostředí a dělat nějaký betonový zábor. Přímo pod barákem bych to teda mít nechtěl (když už, tak horkou vodu v nádržích... horký písek fakt radši asi ne, kdyby se něco porouchalo, abych nevyhořel... ale stejně od určitého objemu asi ne přímo pod barákem).

Forem akumulace, která by nebyly hořlavé, výbušné, nebo toxické, aby šly umístit do obývaného území, z principu zas tak moc není. Tomu hledání materiálu předávajícímu skupenské teplo tání při pokojové teplotě fandím. Nejspíš to budou taky nějaké fujtajbly, no. Parafin je asi jediná možnost. Je ale hořlavý, takže ohřívání hořlaviny nějakou topnou spirálou nic moc, to leda tou horkou vodou.

No, tady to dávaj přímo do podlah:
    Možnost akumulace energie ve formě tepla a chladu do akumulačních panelů | ASB Portal
    https://www.asb-portal.cz/stavebnictvi/technicka-zarizeni-budov/energie/moznost-akumulace-energie-ve-forme-tepla-a-chladu-do-akumulacnich-panelu

dělaj se o tom diplomky:
    https://dspace.vut.cz/items/12775239-6dfe-4f2b-9618-1858e471d3fd
    CUKI
    CUKI --- ---
    FORELLI: no tak já má od listopadu do února asi mnohem větší potřebu elektrické energie. Počítám že tak 1MWh budu muset dovyrobit. 250kWh je nádhera. Tam se zatím nedostávám ani v nových projektech.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Jo ve velkém dávají smysl i jiné technologie, ale hotel ani vesnici stavět pravděpodobně nikdy nebudu.

Koule má sice nejmenší povrch, ale zase se plně izoluje. prostě kostka dává největší smysl. Včetně lití betonu, nebo vázání výztuže. A určitě by měla být celá pod zemí.

XCHAOS: Dělá se vše, ale koukni na tu cenu a na tu smysluplnost. Musí to být ekonomicky obhájitelné.
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    WARBABY8: přesně, elektrocentrála na plyn a pohoda. Na těch cca 250 kWh za prosinec a leden by to asi ani na moc nevyšlo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No já tedy počítám nesoběstačných měsíců víc. Loni jsem celej říjen jen 100% na FVE a od 1.11. mlíko a 3 dny mi trvalo jen doplnit baterku, počítám že listopad, prosinec leden a část února pojedu na alternativní zdroj. Kdybych to jel jen z agregátu, tak mi to nedává moc ekologický význam, pokud z něj nevyužiju to odpadní teplo. Ty jedeš všechno na finance, já na svůj dobrý pocit. :-) Jinak mé systémy jsou vesměs jednoduché. Ale i když bych teoreticky vyrobil 2,5 možná 3 násobek energie ze slunce. Zima je prostě marná.

Další problém který řeším je jak agregát spouštět automatizovaně. Pokud je na LPG tak to u těch levných jednotek není tak easy zprovoznit.

Jasné ty jedeš velké akce mega sem mega tam, takže pracuješ s úplně jinou technologií, já jedu nízkorozpočtově. Musí to být ekonomicky smysluplné bez dotací.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: proč myslíš, že stirling je nesmysl? mimochodem, plynový se dělá. Bál bych se jen hlučnosti. to, že to generuje elektřinu bez otáčivých součástek, je rozhodně plus...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: mě pořád vychází nejlépe prostě ohřát si hodně vody. Tepelná kapacita vody je téměř nesrovnatelná s jinými materiály. Na většinu míst ji nemusíš dopravovat náklaďákem, přiteče ti trubkou. Zbývá vyřešit vhodný tvar nádrže.... u kulové nádrže ti od jisté velikosti díky růstu objemu (a tím i akumulovaného tepla) s 3.mocninou zatímco povrchu s 2.mocninu (to teda funguje nejen u kulové nádrže, ale ta má nejmenší povrch a nejmenší potřebu izolace) prostě začne klesat ta křivka ztrát.

Dimenzovat to pro jeden dům asi nedává smysl, ale kdybych navrhoval nějakou "udržitelnou vesnici" (což je podle mě jednotka, která má smysl... kvůli redundanci, a všemu), tak asi vyhrabu půlkulovou díru, vybetonuju ji + vybetonuju nad ní dóm a zahrnu to vytěženou zeminou, v nejvíc vyčuhující části, kde bude vrstva hlíny nejtenčí, zateplím. Od průměru nádrže asi 10m výše se začnou dít zajímavý věci, a to, že z krajiny vyčnívá zelení blob asi přes 5m, to mi přijde jako minimální zásah do krajiny.

Mělo by to překonat hlubokou topnou sezónu 3-4 měsíce - cca od března už jde soláry u nás nadimenzovat tak, že na jaře se už topí jen solárem, ale cca od listopadu do února je potřeba minimálně nějaká akumulace tepla.

Plus nedává mi spát jednoduchost té vertikální větrné turbíny, kolem které jezdím. Výkon pravděpodobně není nic moc, ale oproti monstrozitám natáčejícím se za větrem mi to přijde ďábelsky jednoduché (prostě 4 vertikální lišty, smontované do kříže... ta lišta zřejmě není jen šikmý kus plechu, ale aerodynamický profil, ovšem výrazně snáze vyrobitelný, než třeba složitě tvarovaný list vrtule... problém je, že MPPT pro větrné elektrárny je úplně jiné, než pro FV, do domovního invertoru by se to zřejmě muselo připojovat přes generátorový port)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: cca 10 měsíců v roce vše pokreje FVE a ty zbylé dva měsíce při dlouhodobém špatném počasí občas najede agregát a dobije baterky a jede se dál...
    Ty prostě na všechno jdeš moc složitě. V jednoduchosti je krása a síla...

CUKI: nenavrhuju, ale bohužel ČEZ je pomalejší než výstavba domů, takže než se připojí dům k síti, jede třeba rok v ostrovu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nevěděl jsem, že navrhuješ soběstačné domy?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Jak?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam