CUKI: mě pořád vychází nejlépe prostě ohřát si hodně vody. Tepelná kapacita vody je téměř nesrovnatelná s jinými materiály. Na většinu míst ji nemusíš dopravovat náklaďákem, přiteče ti trubkou. Zbývá vyřešit vhodný tvar nádrže.... u kulové nádrže ti od jisté velikosti díky růstu objemu (a tím i akumulovaného tepla) s 3.mocninou zatímco povrchu s 2.mocninu (to teda funguje nejen u kulové nádrže, ale ta má nejmenší povrch a nejmenší potřebu izolace) prostě začne klesat ta křivka ztrát.
Dimenzovat to pro jeden dům asi nedává smysl, ale kdybych navrhoval nějakou "udržitelnou vesnici" (což je podle mě jednotka, která má smysl... kvůli redundanci, a všemu), tak asi vyhrabu půlkulovou díru, vybetonuju ji + vybetonuju nad ní dóm a zahrnu to vytěženou zeminou, v nejvíc vyčuhující části, kde bude vrstva hlíny nejtenčí, zateplím. Od průměru nádrže asi 10m výše se začnou dít zajímavý věci, a to, že z krajiny vyčnívá zelení blob asi přes 5m, to mi přijde jako minimální zásah do krajiny.
Mělo by to překonat hlubokou topnou sezónu 3-4 měsíce - cca od března už jde soláry u nás nadimenzovat tak, že na jaře se už topí jen solárem, ale cca od listopadu do února je potřeba minimálně nějaká akumulace tepla.
Plus nedává mi spát jednoduchost té vertikální větrné turbíny, kolem které jezdím. Výkon pravděpodobně není nic moc, ale oproti monstrozitám natáčejícím se za větrem mi to přijde ďábelsky jednoduché (prostě 4 vertikální lišty, smontované do kříže... ta lišta zřejmě není jen šikmý kus plechu, ale aerodynamický profil, ovšem výrazně snáze vyrobitelný, než třeba složitě tvarovaný list vrtule... problém je, že MPPT pro větrné elektrárny je úplně jiné, než pro FV, do domovního invertoru by se to zřejmě muselo připojovat přes generátorový port)