• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DZODZO: já takový okno na jih mám a nemůžu si to vynachválit. Dneska nemusim topit, možná chvíli večer abych neměl zimu v koupelně. Kdybych měl ještě o něco víc přesazenou střechu, tak by mi do toho v létě nesvítilo (teď do toho v srpnu praží), byl by to ideál. A to jako nebydlim v nějakým pasivním domě s technologií 21. století a nikdo to tak nezamýšlel.

JIMIQ: pokud nevíš co s elektřinou tak asi dobrý. Pokud bys jí mohl využít nějak jinak, tak viz to co píšu.

STETKINS: jasně, no. Na ohřev vody bych to využil spíš na předehřátí vody co jde do kotle. A současně dodám, že nepoužil, protože jsem si spočítal, že ohřev vody je vlastně překvapivě málo energie a nejvíc teplé vody potřebuju v době, kdy nesvítí, takže by to bylo celkem na pytel. Ale tady jsem mluvil spíš o vytápění domu.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CYBERWOLF: Ano, výpočtově to tak je, ale v realitě je to trochu jinak. Měl jsem termické kolektory a fungovali výborně, ale stejně jsem je nahradil fotovoltaikou.
    Termika je super, když na to jsou podmínky. Problém je, že teplou vodu prostě potřebuju a tak nemůžu čekat na sluníčko. V létě zase nahřejí nádrž za dvě hodiny, ale pak už se v nich akorát vaří voda. Fve to trvá sice o dost déle, ale pak už vyrábí elektřinu, kterou třeba projezdím v autě.

Jinak v pasivním domě je topení jen taková okrajová záležitost, jak píše
    CUKI: Včera synové měli návštěvu a vzhledem k tomu, že spali v pokoji 3, tak si pootevřeli okno aby tam neměli moc teplo, páč ve třech už to vydejchaj (venku bylo nějakým -5°C)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERWOLF: tomuhle moc nerozumim - ja uz tu fotovoltaiku mam bez ohledu jestli s ni budu topit nebo ne, tak jake opotrebeni? Nebo to bylo na CUKIho, kterej ma topne kabely?

Jinak vyhoda teplovodni podlahovky je v tom ze dokaze to teplo ze slunce dopadajiciho na podlahu rozvest po celem dome

Treba dneska topim na 22,5 a teplota vzrostla z 24,5 na 24,7 zatim (termostat je v neosvetlene chodbe)
    Ale COP je ostudny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERWOLF: poriadne okno na jih znie uz skoro jak earthship https://www.zemelod.cz/cz/zemelod.html

este kedysi davno tak 20 rokov dozadu o tom basnil kolega v IBM... no ale nakoniec skoncil v panelaku v Petrzalke :)))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Stran toho vytápění - nechat si fotovoltaikou vyrobit elektřinu a tu pak využít na ohřev, lhostejno čím, je dost mizerný způsob jak to dělat. Protože už v té první fázi máme účinnost tak 20% a dost sofistikované zařízení co se opotřebovává. Takže to má smysl tak kdy je alternativa k posílání do sítě zadara, nebo skoro zadara. Daleko lepší smysl tedy dávají tepelné kolektory, nebo prostě jenom pořádný okno na jih.

Akorát je tu teda ten problém, že čím víc potřebuješ topit, tím míň té sluneční energie máš, takže tak jako tak potřebuješ nějaký backup.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To je otázka, ještě když jsem neměl FVE, tak jsem tu jednou byl v zimě 4dny bez proudu Teplota uvnitř klesla o pár °C. Pokud jedou běžné spotřebiče, doma tak to jestli topíš nebo netopíš přes noc moc nepoznáš i když solidně mrzne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bayern: CSU will Atom-Balkonkraftwerke fördern
    https://www.der-postillon.com/2023/04/atom-balkon.html
    Balkonová jaderná elektrárna ;-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: tak temperovat potrebujes aj v noci az potom nemas rano o to vyssiu spotrebu, pripadne az nemusis spat doma v skafandri :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ:
    CUKI: ano, na chatě i v listopadu byly dny, kdy topnou klimatizací šlo zatopit jen na energii ze slunce a z baterky. Ale většinou ne 24h.,.. třeba produkce 6 kWh, spotřeba 8, nebo tak. A to vytápím jednu místnost.. Ale zase od nuly, kdyby se to udržovalo dlouhodobě vytopené, budu pokrývat jen průběžné ztráty...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak ono nejde jen o teplotu. Včera tady -5°C jasné slunce a od 10AM netopím Dneska ještě dřív. A doteď je tu -6°C. A to se solár rozjel teprve před chvilkou.

Ale může bejt mlha a klidně o 10°C víc a stejně budu potřebovat topit.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    asi bych mohl někdy nasbírat vůli prdnout to CSVčko do chatgpt aby mi vyplivnul nějaký analyzační prográmek. Píše to venkovní teplotu, vnitřní, dodanou energii a odebranou elektřinu, takže lze udělat závislost COP na venkovní teplotě
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Hm to by sa hodilo do statistiky, keby ten system okrem vykonu dokazal aj zbierat vonkajsiu teplotu, lebo ked je tepla zima, tak sa usetri len tym a nevynikne to ako je ten system navrhnuty
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kotle, tepelná čerpadla, TZB a el. vytápění - tipy, rady, zkušenosti.
    https://www.facebook.com/share/p/1G6DCBayXZ/?

Tak i ceske zkusenosti :) 80-200kWh za tyden

Ja mel 69 za tyden a ted jak mrzne tak zatim 29 za dva a tretinu dne
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Můžeš ji tu založit :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Moc rad bych si podobnou diskuzi pravidelne cetl o domech v ČR, ale nejsou :) nebo malinko na FB, tzb-info
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ:
    Srovnáváš se s GB? Kde dosud nevynalezli směšovací baterii a izolační okna? :-)
    V té zemi když napadne poprašek sněhu, tak lidi nechodí do práce protože sněhová kalamita. -2°C tak jsou velmi velmi výjimečně. 2 roky jsem tam žil.

Jinak tedy tady u nás celý den svítilo, takže topení ještě ani neseplo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: To je nějaká 400V baterie. Tedy předpokládám že v každé té krabici máš nějakých cca500 článků 125S4P. Proto ta vysoká cena.

Má to své výhody 400V napětí je ideální k transformaci na AC, Tedy účinnost samotného střídače by měla být větší než u nízkonapěťového systému. Taky ušetříš na kabelech.

Životnost je dána vysokými nároky právě na to řízení té baterie. S těmahle nemám žádnou zkušenost, ani je ji nikdy neměl na stole rozebranou.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kdyby si CUKI chtel precist kolik tak normalni lidi maji spotrebu tepla resp elektriny na teplo s TČ (tohle je teda UK)
    Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/ukheatpumps/s/t4i415ZxJ4

Ja mam pro porovnani zatim 12kWh dnes
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: Victron umí tzv. AC-coupled PV, kdy si řídí kompatibilní střídač - viz https://www.victronenergy.com/live/ac_coupling:start
    V zásadě vezmeš grid-tied střídač a při výpadku sítě si vytvoříš "microgrid", kde výkon reguluješ tím MPII zvyšováním frekvence (cca 50,2-53 Hz). To by šlo třeba ve variantě s Fronius nebo SolarEdge, které jsem taky zvažoval, ale byla by to krabice navíc. Enphase se tváří, že to taky umí - https://enphase.com/en-gb/download/ac-coupling-enphase-iq-microinverters-victron-battery-inverters-tech-brief - ale tam pak stejně narážíš na legislativu s distribucí, takže smolík pacholík.
    Přetoky mám naštěstí povolené na výkon pole, takže jakkoli mě to vnitřně trochu dráždí, reálně je to jedno a střídače jedou naplno pořád.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: teď už jsi několik levelů dál, než čemu bych rozuměl :)

Mám tuhle baterii: https://ups.heureka.cz/sofarsolar-bateriovy-modul-bts-5k-5kwh-04250591/

Předpokládám, že balancing to má, když si ta řídící jednotka bere nějakých 40 W. Těch 98 % jsem přečetl na střídači a zřejmě si to nějak měří ta baterka a předává dál přes interface. Je to čína, tak je klidně možné, že to prostě každý rok odečte 1 %. Nicméně má to nějaký certifikáty a podobný zaklínadla, podle kterých by měla být dobrá, nebo alespoň bezpečná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam