• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: tak temperovat potrebujes aj v noci az potom nemas rano o to vyssiu spotrebu, pripadne az nemusis spat doma v skafandri :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ:
    CUKI: ano, na chatě i v listopadu byly dny, kdy topnou klimatizací šlo zatopit jen na energii ze slunce a z baterky. Ale většinou ne 24h.,.. třeba produkce 6 kWh, spotřeba 8, nebo tak. A to vytápím jednu místnost.. Ale zase od nuly, kdyby se to udržovalo dlouhodobě vytopené, budu pokrývat jen průběžné ztráty...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak ono nejde jen o teplotu. Včera tady -5°C jasné slunce a od 10AM netopím Dneska ještě dřív. A doteď je tu -6°C. A to se solár rozjel teprve před chvilkou.

Ale může bejt mlha a klidně o 10°C víc a stejně budu potřebovat topit.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    asi bych mohl někdy nasbírat vůli prdnout to CSVčko do chatgpt aby mi vyplivnul nějaký analyzační prográmek. Píše to venkovní teplotu, vnitřní, dodanou energii a odebranou elektřinu, takže lze udělat závislost COP na venkovní teplotě
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Hm to by sa hodilo do statistiky, keby ten system okrem vykonu dokazal aj zbierat vonkajsiu teplotu, lebo ked je tepla zima, tak sa usetri len tym a nevynikne to ako je ten system navrhnuty
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kotle, tepelná čerpadla, TZB a el. vytápění - tipy, rady, zkušenosti.
    https://www.facebook.com/share/p/1G6DCBayXZ/?

Tak i ceske zkusenosti :) 80-200kWh za tyden

Ja mel 69 za tyden a ted jak mrzne tak zatim 29 za dva a tretinu dne
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Můžeš ji tu založit :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Moc rad bych si podobnou diskuzi pravidelne cetl o domech v ČR, ale nejsou :) nebo malinko na FB, tzb-info
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ:
    Srovnáváš se s GB? Kde dosud nevynalezli směšovací baterii a izolační okna? :-)
    V té zemi když napadne poprašek sněhu, tak lidi nechodí do práce protože sněhová kalamita. -2°C tak jsou velmi velmi výjimečně. 2 roky jsem tam žil.

Jinak tedy tady u nás celý den svítilo, takže topení ještě ani neseplo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: To je nějaká 400V baterie. Tedy předpokládám že v každé té krabici máš nějakých cca500 článků 125S4P. Proto ta vysoká cena.

Má to své výhody 400V napětí je ideální k transformaci na AC, Tedy účinnost samotného střídače by měla být větší než u nízkonapěťového systému. Taky ušetříš na kabelech.

Životnost je dána vysokými nároky právě na to řízení té baterie. S těmahle nemám žádnou zkušenost, ani je ji nikdy neměl na stole rozebranou.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kdyby si CUKI chtel precist kolik tak normalni lidi maji spotrebu tepla resp elektriny na teplo s TČ (tohle je teda UK)
    Reddit - The heart of the internet
    https://www.reddit.com/r/ukheatpumps/s/t4i415ZxJ4

Ja mam pro porovnani zatim 12kWh dnes
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: Victron umí tzv. AC-coupled PV, kdy si řídí kompatibilní střídač - viz https://www.victronenergy.com/live/ac_coupling:start
    V zásadě vezmeš grid-tied střídač a při výpadku sítě si vytvoříš "microgrid", kde výkon reguluješ tím MPII zvyšováním frekvence (cca 50,2-53 Hz). To by šlo třeba ve variantě s Fronius nebo SolarEdge, které jsem taky zvažoval, ale byla by to krabice navíc. Enphase se tváří, že to taky umí - https://enphase.com/en-gb/download/ac-coupling-enphase-iq-microinverters-victron-battery-inverters-tech-brief - ale tam pak stejně narážíš na legislativu s distribucí, takže smolík pacholík.
    Přetoky mám naštěstí povolené na výkon pole, takže jakkoli mě to vnitřně trochu dráždí, reálně je to jedno a střídače jedou naplno pořád.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: teď už jsi několik levelů dál, než čemu bych rozuměl :)

Mám tuhle baterii: https://ups.heureka.cz/sofarsolar-bateriovy-modul-bts-5k-5kwh-04250591/

Předpokládám, že balancing to má, když si ta řídící jednotka bere nějakých 40 W. Těch 98 % jsem přečetl na střídači a zřejmě si to nějak měří ta baterka a předává dál přes interface. Je to čína, tak je klidně možné, že to prostě každý rok odečte 1 %. Nicméně má to nějaký certifikáty a podobný zaklínadla, podle kterých by měla být dobrá, nebo alespoň bezpečná.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Jo měřil jsem kapacitu v určitém a stejném intervalu po prvním cyklu a rok po té a vyšlo mi 106% Kdybych to měřil třeba po pěti nabitích, mohlo to mít klidně i 115% původní kapacity?

Ale přirozená ztráta kapacity článků sama o sobě bude klesat (tedy ta rychlost jakým se to děje). Ale u baterie jako celku od jisté hranice sama poroste, často až vysoce exponenciálně. Ta hranice je dána BMSkou, respektive balancerem.

Nedávno jsem tu měl doma na opravu 48V pylontech. Ani ne 4 roky starý. Půl roku zpátky už byla znát i bez měření citelná ztráta kapacity. Baterie už se ale zachránit nedala. Měla v sobě naprosto tragickou BMS s pasivním, teď si z hlavy nepamatuju, myslím že 50mA balancerem. A co hůř bylo to serioparalelní zapojení ze třiceti pytlíkovejch článků ve třech krabicích vždy 5x2. Mezi sebou jinak nechráněny. Navíc nijak nestaženy. Měli za sebou 360 cyklů z deklarovaných 6000? To je naprostej výsměch. Prostě všechno špatně. Ty baterie tam byli 4. Takhle za chvíli na vyhození. Ostatní na tom byly lépe, ale jestli vydrží nějak fungovat další 4 roky?

Problém vidím naprosto zásadní v tom spojovat nijak nechráněné články k sobě, to by se snad mělo trestat useknutím ruky. Ty články dokud se nerozjedou, budou naprosto v pohodě. Ale po celou dobu to tohoto systému není nic co by ty články dokázalo mezi sebou srovnávat. Pokud ten jeden článek půjde do kopru, ten druhej bude o to více trpět. A jak se to stane tak to bude celkově větší zátěž na ten balancer. To nestažení tomu taky dost nahrává. Jedna zatím fungující baterie je viditelně už teď nehranatá.

Tedy za mě chyby:
    balancer pro srandu králíkům
    S-P zapojení
    použití pytlíkáčů
    nemožnost baterii vyměnit nebo ubrat jeden článek

Ten poslední bod je velice zásadní, protože většina HW dokáže jet stejně dobře na 16 i 15 článků. Tedy pokud jeden náhle odejde. Můžu v klidu existovat dál s -6% kapacity, tady nikoliv.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ROGERD: tak pokud vím, solar edge je u velkých síťových elektráren momentálně poměrně dost rozšířený. Samozřejmě kdyby hasiči si neprosazovali svoje kraviny s nízce nejnižším a nejbezpečnějším napětím, tak by tomu asi bylo jinak, ale bohužel...

Tak máš tam milion komponentů, to prostě znamená, že ta pravděpodobnost chyby roste ať chceš nebo ne. Navíc přístupnost komponentů je pro údržbu a kontrolu naprosto zásadní a to je v případě tvého řešení také dost slabé místo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD: A nemůžeš tedy víc rozepsat to řešení nějaké schéma atp.? Já furt moc nechápu jak to funguje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Tak nejdříve to docela dost roste. Klidně 10 a víc % nahoru už po pár nabitích. Za na roky by jsi měl díky tomu být stále nad nominální hodnotou. Ale spíše bych to neřešil, protože je otázka co to ukazuje.
    CYBERWOLF: Ano i ne. Článek jako takový ne, ale u baterie to platit může vlivem rozhození článků. Proto nemá smysl kupovat nějaké uzavřené řešení které neznáš jak funguje. Balancer je základ.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    WARBABY8: Masově se to asi nerozšíří, protože je to dražší než Solax/GoodWe, to je jasné a o tom snad ani diskuse nebyla. Stejně tak se u nás moc nerozšířil třeba SolarEdge.
    Technicky mi to slabé nepřijde, ale tam záleží, na čem komu záleží.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ROGERD: no tak jestli je to jen o osobní preferenci, tak to nemění nic na tom, že je to řešení, které se masově asi těžko rozšíří, vzhledem k tomu, že je to technicky slabší a navíc ještě dražší.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERWOLF: v principu procento za rok znamená životnost 20 let do poklesu na 80%, s tím se tak nějak všeobecně dá počítat
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    WARBABY8: Už jsem to tu vysvětloval několikrát.
    Šlo to postavit na Solaxu? Šlo. Bylo by to levnější? Bylo. Šlo to postavit na SolarEdge? Asi ano. Šlo to postavit čistě na Victronu? V tomhle setupu ne.
    Mně se líbí tohle.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    STETKINS: já měl zato, že to je nejdřív pomalu a pak ubývá čím dál rychleji. Ale jestli je to jak říkáš, tak dobrý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam