• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: A TUV? V jednom případě to podhodnocuješ a v druhém zase nadhodnocuješ.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    pardon, teď jsem na to radši kouknul a je to mezi 9,8 a 12kWh, takže 400-500W. No tak by to bylo až 800W včetně lidí, tak 4kW
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no, elektřinu mimo tepelko mám standardně kolem 8kWh/den, což máš 330W a zbytek jsou lidi
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To je dost ošemetné to takto počítat. těch -12°C by to chtělo po delší čas což není. To ti bude hodně lítat.

Druhá věc co se mi nezdá je těch 600W. To doma nevaříš, nepouštíš teplou vodu, spotřebiče?

Jako nemám tak enormní TZ jako ty, ale u mě to dělá takový rozdíl, že když jsem doma po celý rok mám znatelně menší spotřebu, než roky co jsem pryč a topím jen na 10°C, když tam nejsem.

Jako každý rok je jiný, ale postě ten průměr za 15 let kdy zhruba polovinu z toho jsem byl na min 3 měsíce pryč už jsou nějaká čísla ke kterým se dá trochu přihlížet a to sušičku zatím nemám, pračka je ve sklepě,...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vypozoroval jsem ze ztraty mam asi 3,8kW vcetne vetrani, protoze pri -12 (vypoctova teplota pro nasi oblast) bych na udrzeni 20C potreboval 3,2kW a odhaduju ze 600W je zisk z lidi a spotrebicu vevnitr, ale furt je to plus minus autobus
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERHIPPY: ať to jezdí třeba na miniaturní fúzní reaktor, ale stačí jeden pohled na zadní kolo abych věděl, že na to nikdy nesednu.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERHIPPY: takhle funguje to topení fotovoltaikou... mazaný, na to já bych nepřišel :)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...:oD...

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kdyz mas male ztraty tak uz se pomalu vyplati koupit vetsi chladnicka/mrazak a zabudovat do zdi :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Dělá se i 2kW ale prostě ty ceny jsou nesmysl. Od těch cca 6kW to už prostě dolů nejde.
    STETKINS: Jo to chápu, ale mě by na tom sralo, že to prostě je dost drahé na servis. Bojler za mě třeba jedině o Dražic. VZT-rekuperaci umí dobře víc firem a TČ zase Daikin, Mitsubishi, Panasonic, LG,..
    Dohromady o nějakej kompromis se snaží dlouhodobě asi jen NIBE, ale ani v jednom oboru nevyniká.
    Pořídit něco takového "kompaktního" je sice z pohledu návrhu velké zjednodušení, ale v průběhu let cesta do pekla.

Už je to pár let co jsem třeba řešil nějakou změnu v jednom domě, kde byla FVE, která měla vlastní jednotku na dohřev bojleru (2 patrony), a přebytek šel přímo do sítě. Takovej divnej mišmaš. Dávalo to asi smysl před pět lety v době realizace, kdy baterie byli drahé, ale ve chvíli kdy jsem tam byl to byl "kompakt" který se nedal dál rozdělit a nebo doplnit. Odešla nějaká blbost na bojleru, navíc už byl trochu chycený korozí, ne moc, ještě by třeba 5 let vydržel, ale vůbec se do toho nevyplatilo investovat další prachy.

Tyhle kompakty se podle mě budou dát smysluplně použít až to bude mít nějaký standard a budou se ty části moci měnit zvlášť.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI:
    JIMIQ:
    Jo říká se tomu kompaktní jednotka, protože to obsahuje téměř celé TZB domu. Docela to používáme u těch menších domů (řekněme do 100m2). Konkrétně Pkom4 od Pichler.
    Teď vyjde tuším na 300k pro koncáka, což zní sice brutálně, ale je v tom VZT, tepelko na ohřev a chlazení a bojler, kterej se taky ohřívá tepelkem...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jinak Vaillant dela 3,5kW (ale nevim jestli lze koupit v CR) a Acond mel kdysi 4kW, nevim jestli jeste furt ho maj
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    to je totiž rekuperace s tepelkem a bojlerem v jednom
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Km na ty názvy chodí? compakt? Rozměry (Š x H x V) 900 x 610 x 2065 mm
    Hmotnost 202 kg :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Proč svým způsobem, je jen má nižší COP a nefunguje v nízkých teplotách, tedy nic pro novostavbu, která prostě v tomto období topit nepotřebuje.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ne, je to starý, myslím že to jsou Švédi
    Compact - Nilan větrání s rekuperací
    https://nilan.cz/compact/

chvíli jsem nad tím přemýšlel, ale přišlo mi to malý a musel bych k tomu mít i topné kabely. Je to primárně na TÚV a dotápění v přechodném období
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: nějak tolik si topná klimatizace na chatě bere :-) jde asi o to zkrátit topnou sezónu co nejvíc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: tak TČ je i topná klimatizace, svým způsobem :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Nějaká novinka nebo je to ta hračka s cenovkou té malé stavby? :-D
    Nedaří se mi k tomu něco kloudného dohledat.
    Al obecně prostě tepelko má cca těch 6kW a cokoliv nižšího tu cenu nesnižuje, spíše se dá mluvit o opaku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam