• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ICE
    ICE --- ---
    KEB: pekna prednaska. //ta cast s pokusy s atomovym motorem co v US probihal do roku 72 je teda pekna divocina :-O ;]]
    KEB
    KEB --- ---
    Ing. Tomáš Přibyl, Příběh opravdového Marťana
    https://www.youtube.com/watch?v=xXPIJkz4jHo


    tohohle pána znáte? Myslím ing Přibyla :)
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Zítra v 16:05 SELČ:
    http://www.nasa.gov/...ation/systems/sls/multimedia/second-qualification-ground-booster-test-June-28
    A test version of the booster for NASA's new rocket, the Space Launch System, will fire up for the second of two qualification ground tests
    at 10:05 a.m. EDT (8:05 a.m. MDT) Tuesday, June 28 at prime contractor Orbital ATK's test facility in Promontory, Utah. NASA Television will
    air live coverage of the booster test June 28 beginning at 9:30 a.m.

    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Vast Water Ocean Detected On Pluto --"Absolutely Incredible" (Monday's Most Popular) - The Daily Galaxy --Great Discoveries Channel
    http://www.dailygalaxy.com/.../2016/06/vast-water-ocean-detected-on-pluto-absolutely-incredible.html

    When the NASA's New Horizons spacecraft buzzed by Pluto last year, it revealed tantalizing clues that the dwarf planet might have -- or had at one time -- a liquid ocean sloshing around under its icy crust. According to a new analysis such an ocean likely still exists today.

    The study, which used a thermal evolution model for Pluto updated with data from New Horizons, found that if Pluto's ocean had frozen into oblivion millions or billions of years ago, it would have caused the entire planet to shrink. But there are no signs of a global contraction to be found on Pluto's surface. On the contrary, New Horizons showed signs that Pluto has been expanding.

    "Thanks to the incredible data returned by New Horizons, we were able to observe tectonic features on Pluto's surface, update our thermal evolution model with new data and infer that Pluto most likely has a subsurface ocean today," said Noah Hammond, a Ph.d candidate in Brown University's Department of Earth, Environmental and Planetary Sciences, and the study's lead author.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CLUMP: "This new manned capsule is expected to replace the Shenzhou spacecraft in 5 to 9 years (~2020-2025)."
    China’s new Long March 7 rocket successful on first flight – Spaceflight Now
    http://spaceflightnow.com/2016/06/25/chinas-new-long-march-7-rocket-successful-on-first-flight/
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Scientists Confirm: Comets Smell Like Cat Piss
    http://gizmodo.com/scientists-confirm-comets-smell-like-cat-piss-1782484882

    Rotten eggs, cat urine, bitter almonds—that’s the delightful elixir of aromas comprising the BO of one comet 67P, also known as Rosetta’s comet. In a heartwarmingly nerdy yet mildly alarming development, members of the Rosetta mission team have commissioned scent firm The Aroma Company to turn it into a perfume.

    CLUMP
    CLUMP --- ---
    China on schedule for launch this year of second space station
    http://phys.org/news/2016-06-china-year-space-station.html

    China on Sunday recovered an experimental probe launched aboard a new generation rocket, marking another milestone in its increasingly ambitious space program that envisions a mission to Mars by the end of the decade.

    Space program authorities said the spaceship's landing of the on the vast Inner Mongolian steppe keeps China on schedule to place its second space station into orbit later this year.
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Opět nerad přerušuji hloubkové debaty, ale tohle stojí za to.

    NASA poprvé uveřejnila první barevný snímek JunoCam pořízený 21.6. ze vzdálenosti necelých 11 mil. km.
    Za 9 dní sonda parkuje na polární dráze, takže budou žně v porovnání s předchozími rovník. drahami.
    Když už jsme u toho, přikládám jednu JPL infografiku ohledně historie.





    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THERIDANE: hele, oni právě budou chtít třeba předvést, že už je nepopravujou :-) nevím, trochu jsem samozřejmě popuzdil uzdu fantazii. ta hrubá síla průmyslu tam je. A i evropská kultura hrubou sílu historicky využila k deportacím.. technicky vzato, náklady na to poslat někoho za "hladovou krádež" do vyhnanství např. do Austrálie nebyly taky zrovna malé... min. cesta trvala řadu měsíce, vyhnance bylo nutné po tu dobu živit, zaplatit loď, posádku...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    XCHAOS: V Číně jsou náklady na trestance zhruba kolem desetikoruny (autobus na stadion a jedna 7.62x39mm včelka), určitě nebudou chtít tohle upgradovat na několik milionů za převoz na asteroid (a tisícovku za kosmickej krumpáč)...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THERIDANE: člověče, Čína je složitá. jestli nějaká země někdy udělá trestaneckou těžební kolonii jako v Červeném trpaslíkovi, tak oni :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    XCHAOS: až na ty vězně velmi pěkně napsáno :)

    (těžba asteroidů bude tak automatizovaná, tak nákladná a tak lukrativní, že se těch nula až pár lidí vyplatí velmi štědře odměnit)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: problém je, že tahle jednoduché to není. v západní kultuře, hodně ovlivněné křesťanstvím, existuje určitá "kulturní kosmologie". To, že Velký třesk pasuje na západní mýtus o stvoření světa (byť ne doslova), kdy to, co mu předchází, se vymyká možnosti našeho poznání a chápání a dnešním zákonům - to je svým způsobem podezřelé a naznačuje to, že jsme v našem úhlu pohledu na kosmos pořád až příliš svázáni svou kulturou a tradicí.

    Planety jsme sice pojmenovali podle řeckých a římských bohů, fakticky fakt ale netušíme, k jaké kosmologii by dospěla civilizace, která by zůstala u nějaké pohanské etiky. A copak etiky.. .hlavně třeba metafyziky! A abych se vrátil k tématu - v tomhle směru mě fascinuje Indie, která navzdory určité zaostalosti měla vždy vysokou astronomii a matematiku a teď má vlastní kosmický výzkum, který zajímavě soutěží s Čínou.

    Čína je ekonomicky daleko silnější, ale v kosmonautice zvláštním způsobem kopíruje a bere jí jako mocenskou věc. Indii v tomhle směru víc důvěřuju, že má v jistém smyslu "západního" zvídavého ducha... samozřejmě zatím hodně hrají na prestiž a nacionalismus, ale hloubka abstrakce u indické kultury byla vždy hlubší, než na v podstatě pragmatickém a světském východě Asie.. asi si to romantizuju, ale od Číňanů podědomě očekávám spíš brutálně efektivní průmyslovou těžbu asteroidů (i s využitím nucené práce vězňů) - zatímco od Indů spíš námořníka Sindibáda, který naváže kontakt s šestirukými modrými mimozemšťany :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: to je spíš taková matematická konstrukce.... není to žádná kauzální příčína ničeho, je to spíš myšlený bod v minulosti, od kterého teprve můžeme uvažovat kauzalitu, jak jí chápe v dnešní éře naše vědomí.

    od teologického konceptu Boha se ve skutečnosti Velký třesk liší až trapně málo.. správný ateista stovky let věřil, že vesmír je nekonečný v čase i prostoru, a zalidněný světy podobnými Zemi. problém je, že pozorování naznačují, že měl počátek v čase, že nebude trvat v této podobě donekonečna... a sice exoplanety už pár let pozorujeme, ale kupodivu je tam velký deficit v kategorii těch, které jsou podobné Zemi.

    takže bohužel Vesmír se až příliš klaustrofobně podobá něčemu, co bylo stvořené příčinou mimo rámec dnes pozorovatelných přírodních zákonů, což se (skutečné) teologii (nikoliv nutně nějakému lidovému vyprávěčství) podobá až příliš nepříjemně (proto také Vatikán Velkému třesku docela fandí...). fakticky "vědecký materialismus" dospěl k modelu až komicky připomínajícímu Stvoření (což někomu imponuje, někoho spíš sere...)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    KOCOURMIKES: my se toho asi nedockame, ale pevne verim, ze na to lidstvo jednou prijde...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    NECROMAN: ale samozrejme ze stvoril velky tresk- jak to udelal nerekl.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KOCOURMIKES: hmm, to není moc přesvědčivý argument, asi zůstanu u velkého třesku
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    NECROMAN: to nerekl, rekl nebudte promiskuitni ;) jinak Horici jezero :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KOCOURMIKES: a jak ho vytvořil?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    vtip je v tom ze vesmir stvoril Buh.

    btw ten od Jeziska ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam