• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    většinu toho lidi nemají ze svý hlavy, ale je to prostě v "oběhu",

    ano, v obehu je to mezi lidma tak dlouho, ze se vedecka skutecnost prezvejka a recykluje tak, ze nakonec je z toho neco jinyho... ty sam bys mel nejlip vedet, jak se na internetech kolujici informace meni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: popravdě, kdybys debaty o kosmonautice sledoval, tak bys věděl, že všude ve světě jsou v nich v oběhu zajímavý nápady a vhledy do problematiky. většinu toho lidi nemají ze svý hlavy, ale je to prostě v "oběhu", to know-how. nikdo se nebojí, že když to zopakuje, že ho někdo bude podezírat, že to opakuje proto, že chce vypadat jako génius, či co. jde o to, že některé lidi baví snažit se dobrat nějakého přesné a pradivé představy, jak to funguje.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: je to logika z NASA .. opatrnost predevsim .. NASA hospodari se verejnymi financemi, tedy ma mnohdy az moc opatrne postupy. Tak se to hlavne muze jevit progresivnimu podnikateli, ktery vubec ten test delat nemusi .. ale dela, zjevne na to ma nejaky duvody, neni to totiz levna zalezitost.
    Nedela to teda ze stejnych duvodu jako to delala NASA, a jejich kritika, resp. kritika kohokoli, kdo zapomnel, ze SpaceX jde predevsim o minimalizaci nakladu, tim pada zcela vedle.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: :D :D :D
    než abych je kritizoval - ale to je právě dost dobrý důvod pečlivě hlídat, aby na netu rezonovala rozumná kritika a donesla se k nim

    uplne vidim v tom kosmodromu vsechny ty vedce, vyzkumniky a investory: Ty vole, v cechach na nyxu je jeden genius, kterej vi co delame spatne. Meli bychom ho pozvat, aby nam zachranil projekt.


    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: skutečně nějak nedomysleli no dyt rikam. XChaos zase vysvetluje, jak to ti troubove udelali spatne. Co na tom, ze vis NAPROSTY KULOVY o vsech duvodech, ktery je k tomu rozhodnuti vedly. Neznas ekonomicky duvody, neznas technicky duvody, nevis jakej pomer rizika a zisku je pro ne prijatelnej... nevis naprosto nic. A presto sebevedome prohlasujes, jak to "nedomysleli"...

    to je právě dost dobrý důvod pečlivě hlídat, aby na netu rezonovala rozumná kritika a donesla se k nim - no urcite. Elon Musk se urcite nemuze dockat, az se k nemu "donese rozumna kritika" od xchaose 8))))

    pouze jí cituju - opravdu? To je jednak dost alibismus (podobnej jako ted predvadi Babis v kauze Lety 8)) ), jednak jsi to nikde za "citovani" neoznacil... takze ... [citation needed] 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jinak ano, rozhodnout se kvůli úspoře času provádět static fire (který snad žádná konkurence ani nedělá, AFAIK) s nákladem na špičce jsem označil jako "logistickej fail": možná se ti ten termín nelíbí, ale je to to, co v souvislosti s tímhle řeší půlka Internetu. Smyslem zušebního statickýho zážehu bylo zvýšit bezpečnost nákladu - a pokud něco zkouším (třeba proto, že raketa předtím jela na tahači po dálnici, a rampu), tak to dělám proto, že si nejsem jistý a snižuju riziko - ne jako show pro platící diváky. Provést operaci snížení rizika tak, že žádné riziko nesnižuje, je samozřejmě fail.

    Samozřejmě ale zaimprovizovaná uspěchaná řešení vidím v provozu všude kolem sebe, ve všech možných oborech. Takže ona to není tak smrtící kritika, jak to vypadá. (To jen pro tebe je zřejmě největší urážka, kdyby ti někdo něco takového řekl.... dobré vědět...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslel jsem, že napadáš teorii se statickým výbojem. (vzhledem k bouřkovému počasí v tom místě a čase se k ní přiklání víc lidí, co jsem tak koukal)

    jinak ano, skutečně zde cituji kritiku vůči static fire s payloadem na špici: zavedli to, aby ušetřili den předstartovních příprav, jenže skutečně nějak nedomysleli, proč se to vlastně dělá (aby se zaručila bezpečnost toho nákladu, logicky). tuhle kritiku ovšem nemám z vlastní hlavy, pouze jí cituju.

    vůbec, až na naprosté vyjímky - strašně často, když někde kritizuju něco, tak _cituji_ to, že někdo kritizoval tohle něco. nejen v tomhle klubu (a SpaceX obecně spíš fandím, než abych je kritizoval - ale to je právě dost dobrý důvod pečlivě hlídat, aby na netu rezonovala rozumná kritika a donesla se k nim).

    v řadě případů tedy ty si myslíš "xChaos něco vymyslel, protože si myslí, že je chytrý" zatímco skutečný stav je "xChaos si někde přečetl, že někdo přišel s nějakým nápadem a přijde mu to zajímavé, tak to sdílí". jako nevím, jestli znáš teorii Terryho Pratchetta o částicích inspirace, které volně poletují a občas někoho zasáhnou :) ale jako v podstatě jo, nemyslím, že mám víc nápadů - ale myslím si, že se víc zajímám o to, jaké nápady dostávají jiní.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jo, no tak ano, - hahaha. Klasickej xchaos: "Tvrdim ze X. [o deset vterin pozdeji] " X jsem nikdy nerekl. [o dalsich deset vterin pozdeji] No tak ano, X jsem rekl a navic si X mysli i polovina zemekoule" 8))))) Fakt, uz to nekur 8))

    pojišťovna taky, mimochodem - ale prdlajs. Vsechno co vime je, ze to nespada pod pojistku, protoze k tomu nedoslo behem startu. Jestli to byl "logistickej fail", nestastna nahoda, vyrobni vada nebo neco jineho s tim nema fakt nic spolecnyho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jo, no tak ano, v tomhle bodě skutečně si asi tak polovina zeměkoule myslí, že se dopustili failu (pojišťovna taky, mimochodem). Tak jako sorry, že přejímám názory odjinud, no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: popravdě: požár Apolla 1 (taky na rampě, akorát jako na potvoru s lidma uvnitř) byl právě o elektrickém výboji v atmosféře čistého kyslíku. u super-podchlazeného kyslíku (použito poprvé právě u téhle verze Falconu) je asi ventilace toho vyvařujícího se kyslíku trochu větší, než u normálního kyslíku - a tak, třeba, možná, za určitých podmínek, např. bezvětří, se může s větší pravděpodobností kolem ventilu udělat něco jako "mrak kyslíku" - něco, co se normálně rozptyluje do větru tak rychle, že to nestojí za řeč.

    tahle úvaha není nijak "geniální" - je prostě jen samozřejmá, pro někoho, kdo si přečetl, čím se poslední verze Falconu liší od ostatních raket. je s velkou pravděpodobností chybná, ale štve mi výsměch někomu, kdo jsem s nápadem přijde (jen jsem reagoval na [ NECROMAN @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ] kterému se nikdo nesmál... je to v podstatě jen rozvedení té myšlenky, nic originálního)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Uhm... co jsi nerekl? Ty jsi nerekl, ze SpaceX se dopousti failu, kdyz dela test s nasazenou druzici? A tim jsi nerekl, ze to ocividne delaj strasne spatne? 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ne: jenom nehodlám o nějakých nápadech mlčet ze strachu, že si někdo začne vytvářet nějaký škatulky. (protože dozvědět se, proč je nějaký nápad špatně, a jak je to doopravdy, je mimochodem strašně důležité - a člověk co mlčí, se takové věci nemusí nikdy dozvědět)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: a ty opět musíš přispěchat s něčím, co jsem vůbec neřekl (kdyby náhodou někdo četl co píšu, aby věděl, že ty víš, že myslím něco jiného, než píšu)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Je, hele, uz zase jsme ve fazi, kdy XChaos vysvetluje, jak to lidi, kteri patrej k spicce v oboru, delaj ocividne strasne spatne 8)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, takze ty ses vlastne zneuznanej genius, kteryho nikdo nechape... chaaapu :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: v podstatě ano - nemám ve zvyku jen tak couvnout, protože někdo řekne, že jsem debil :-) "učitelky" na základce a střední škole to zase tak často neříkaly, co se pamatuju - nakonec někdo, kdo se nudí, ale zabaví se tím, že si čte něco zajímavějšího (nebo někdy i učebnice, z nouze), byl pro ně většinou menší problém, než ti, co se nudili a zlobili.

    BIDAK: to není tak jednoduchý, že "sám tomu nevěřím": např. v datacentrech se právě kvůli výbojům statický elektřiny musí držet vlhkost vzduchu v určitém rozmezí (tzn. nejen tam nesmí být vlhko, ale nesmí ani klesnout pod určitou úroveň). skutečně věřím, že statický výboj v prostředí obohaceném ventilovaným kyslíkem může být problém. ale nevěřím, že by byli tak hloupí a s touhle možností nepočítali (ale zase dělat static fire s družicí posazenou na špičce je dost logistický fail, který hlavně úplně anuluje smysl static fire = aby to bouchlo bez družice). no ale třeba to bylo nějak vyhodnocené jako ok původně, ale po tom ultra-podchlazení se ta vlhkost vzduchu dokáže snížit ve větším objemu vzduchu, nebo tak něco... v podstatě možná stačí, když se udělá nějaká jednorázová kapsa vzduchu s nízkou vlhkostí.. nevím...

    hele, on Elon začal poslední dobou věřit píčovinám, typu že žíjeme v simulaci, apod. - toho stresu je na něj taky asi už moc, a začíná mu z toho holt hrabat (každý z nás, kdo někdy měl nějaký skutečný cíl a snažil se ho dosáhnout, to určitě taky zažil...). prostě nejde dělat 20 let v kuse jen správná rozhodnutí.

    sám se těším na oficiální vysvětlení, hele :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JONAS3: Tady navic nevis, jak dlouho pred "Bum" vedeli, ze maj pruser. Tam klidne mohla bejt pulminuta, kdy vedeli, ze jim z toho nekde nahore tece vodopad paliva kterej jen ceka o co se zapalit. A bejt tam posadka, tam to je spousta casu je vystrelit do bezpeci.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hele, dochazi ti nekdy, ze to co povazujes za osobni utok je jen proste obycejny povzdechnuti nad neci nechapavosti... ti ucitelka nikdy nerekla, ze si debil, kdyz to zadani nechapes? to si ji taky rikal, ze osobne utoci, ze nema jiny argument, nez ti rici, ze si debil, kdyz nechapes jednoduche zadani? :D
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: Jo, přesně tak. Když někdo napíše něco pitomýho, nemám problém mu říct že je pitomec.
    Nemá cenu vyvracet zjevný blbosti, za kterejm navíc sám nevěříš. Zůstává otázka proč to sakra píšeš?

    Jako já bych tak mohl napsat že do toho praštil kladivem Thor a ty bys mi to nevyvrátil (není jak). A hele - stejně by to byla píčovina.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BIDAK: nj, osobní útoky, když nemáš protiargument :-) nehulím už celá léta, FYI. fakticky čekám, že to bude něčím jiným, ale u ultra-podchlazeného kyslíku bych problémy s ultra-nízkou vlhkostí vzduchu v blízkosti nádrže celkem i čekal...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: Jup.

    BIDAK: Sorry, z mobilu. Pad abort vs RUD.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam