• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    CYBERWOLF: Jako jo, ale porad to byla/je spis laborator "jen" 300KM nad povrchem, nez
    "zakladna" pro cestovani po nasi soustave a dal... jak asi myslel BRENMCGUIRE. ;-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: znáš to pořekadlo, že to přeci není raketová věda? No, tak tohle je raketová věda :) Tancovat na hranici technických možností a ještě kousek za prostě není sranda.

    Pokud jde o orbitální stanice, já už se dožil dvou dostatečně skutečných.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    CYBERWOLF: Aha. V každém případku vždy mě zaujali zprávy o tom že se našla další planeta podobná zemi, když vezumu jak zatím primitivní techniku i optiku stále máme a i o barvách hvězd si nejsem jist vzhledem k pohybům a vzdálenosti a tedy měnícím se spektru.

    Hloupé je že je to tak strašně o penězích a že to leze do peněz. Už jen to kolik milonu se provařilo třeba jak Nasa vyvýjela šroubovák pro porouchaný satelit u kterého klasika nedomyslely že by se jeho operační deska musela časem i vyměnit. Já si nemohu pomoct, ale mě spousta těch projektů přijde jak černé díry na prachy.

    Jsem zvědavý jestli se dožiju prní skutečné orbitální stanice kde bude i nějaká ta mini továrna a dok pro sestavování větších objektů. A nebo jestli se najde nějaké učinnější řešení pro vynášení extra těžkých a velkých komponent na orbitu. Vzhledem k tomu kolik lidského smetí je na orbitě tak nějaká ta recyklačka a lapač by se myslím šiknul.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: složení atmoféry zjistíš spektrometrií velmi přesně, musíš ale chytit dost světla, co přes ní prochází. To není job pro TESS, ale třeba, jak píše DARKMOOR, pro James Webb
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    DARKMOOR: Já právě co takhle při těch zprávách slyšel, tak že i podle nějak barvy odhadují jestli planeta má i atmosféru a z jakého asi složení. Což by i teoreticky bylo možné při nějaké extra citlivosti senzorů na barvy i podle typu hvězdy a odrazu a vzdálenosti. I když s naší pravěkou technikou se mi tomu dost těžce věří, ale nebráním se je to hezké přemýšlení. :)

    O naší zemi koluje taky že byla dříve prý zelená na základě těch ložisek co máme různě pod povrchem planety a co je tak trochu tikající bomba co by nás mohla zahubit.

    Což když to člověk tak pak celkově sesumíruje tak si říká že sídlí na tikající bombě. (Yelowstone + ještě něco někde v asii, pak ta ložiska metanu, zbloudilý balvany, které nemáme ještě ani zmapované, takže taková ta překvápka typu Apofis atd) No a ještě tu máme ono pohybující se magnetické jádro země které je dle výpočtů na počátku přepolování planety. A podle těch výpočtů se to děje docela pravidelně tuším že jsem četl či i slyšel něco o 50/55-75 tisíci lety nebo tak nějak.

    Fak ale jsem hodně zvědavý na tu poslední družici, která se právě má zaměřit na ty blízké hvězdy. Říkám si že z toho by něco už mohlo být.
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    BRENMCGUIRE: To jestli planeta vypadá jako Země, Venuše nebo Mars zatím zjistit nejde. Jenom velikost s nějakou odchylkou, vzdálenost od hvězdy a podle hvězdy jakž takž možnou obyvatelnou oblast apod.
    Ideální je nasbírat co nejvíc planet v rozmezí 0,75-2 hmotnosti Země u blízkých hvězd a nejlíp u K; G a F. A na tyhle se pak zaměří JWST který by už měl být schopný planety zobrazit v takové velikosti, aby se dala zjistit jejich atmosféra a to teprv začne být zajímavé :)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    DARKMOOR: Jo koukal jsem na zprávy o tom, jen mi pořád vrtá hlavou jak vlastně ty výsledky jsou přesné? Tedy jestli je tam objekt to je jasné, jeho pravděpodobná velikost asi taky.
    Ale i tak mi přijde že je to jen na nějakých matematických odhadech a že co se považuje za planety podobné zemi že jestli nemůže dojít k záměně třeba s planetami typu Venuše a nebo plynovémy typu Uran či Neptun.
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    Pěkný článek o TESS na exoplanety.cz

    Družice TESS: Vše, co potřebujete vědět o novém lovci exoplanet | Exoplanety.cz
    https://www.exoplanety.cz/2018/04/11/druzice-tess-vse-co-potrebujete-vedet-o-novem-lovci-exoplanet/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SHINIGAMI: běžně se používá xenon, ale argon by mohl jít taky.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ARCHIMEDES: Plus prilis realisticka hra bude pro vetsinu lidi nuda.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BRENMCGUIRE: Jak to tak sleduju, možná by bylo fakt lepší nepoužívat reálné prvky vůbec, jen se jimi inspirovat. Snižuje to šanci, že někoho nějaká bota naštve.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    BRENMCGUIRE: argon se pouziva jako palivo v iontovych motorech ne? Jinak bych se odpich od biogennich prvku, at mas jidlo a rostou ti tam kytky, a nejakeho top ten ve slozeni slunecni soustavy. Plus par specialit kvuli energii, konstrukcim a tak. A nezapomenout Elerium 115!:)
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    MADCAT:

    Jo právě jí připravujem do Brna (dělám tomu design už od Bratislavy - byli jsme s ní ještě v Lisabonu a Římě - teď chvilku Brno a pak Madrid a poté Peking) díky tomuhle našemu českýmu /ve spolupráci s Cosmosphere / projektu sem se zamiloval do kosmonautiky :D :D

    linky:

    web je zatím ve fázi úprav, takže omluvte:

    Cosmos Discovery | JVS Group
    https://www.cosmosdiscovery.cz/

    https://www.facebook.com/CosmosDiscoveryBrno/

    Odborný garant výstavy je Pavel Toufar :) (je s ním sranda)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    KAERO: Ano, a tomu bych se rád vyhnul, to už je opravdu moc odborné a mimo mé znalosti, i když něco málo bych jako dokázal zapracovat, ale bylo by to šíleně moc práce a nevyplatilo by se mi to.
    Hliník se v letectví hlavně kvůli lekhosti a v kosmonautice stále hraje roli každý gram, který se pak ve výsledku projektu hodně nasčítá. Někde jsem asi od konstruktérů z NASA četl či v dokumentu slyšel, že ušetřený gram na začátku pak může dělat rozdíl i několikaset kilogramů na konci, což je významná role při plánování, a šetření celkových nákladů. Jak na hmotnosti tak pak i spotřebě paliva. Takže pak je to jak píšeš i o té ceně.

    Někde jsem kdysi měl i vzorce váhy a potřeba paliva respektive tahy různých typů známých motorů. Takže pohonný systém by v té hře tak nějak zhruba na bázi těhle vzorců, ale samo zjednodušených fungoval a od toho bych se i odpíchával při vymýšlení rychlosti Sci-fi motorů.

    Ale třeba tu konstrukci bych omezil na třeba že bude potřeba železo, hliník a titan (sloučeniny), podle typu konstrukce. Stejně tak jako třeba s tím vzduchem. Kdy v easy či normál by byl jen kyslík a v pokročilé pak i Dusík a Argon v poměru aby měla posádka vzduch. Případně ještě variace jako třeba že by si neměl dostatek nějakého prvku tak že by si použil příměs plácnu třeba Helia apod.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MADCAT: super, vezmu deti!
    BRENMCGUIRE: tak hlinik byl treba pouzit na ruzne casti struktury raketoplanu. kde nebyla potreba extremne vysoka pevnost, tak se pouzil hlinik, myslim ze kvuli cene.
    taky byl hlinik soucasti paliva boosteru.

    ale nejde jen o to, ze kterych prvku se sklada raketa. na to, aby se vyrobila a postavila raketa, se ve svem dusledku zapoji temer cely mozny prumysl. takze nekde v tom procesu vyroby prostredku na vyrobu rakety se objevi temer kazdy prvek. Priserne zjednoduseny priklad: treba raketa na pevne palivo zadny argon nepotrebuje, ale je potreba argon aby se mohly naparit tenke ochranne titanove vrstvy na ruzne casti te rakety.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    KAERO: Já vím, proto mám už i tak 18 let zpátky kdy jsem u jedné hry počítal s 16 surovinama které se odemikají podle toho jakou obtížnost hry si člověk zvolí.
    Ale přiznám se že pokud bych měl jít uplně na real tak to sám nemám šanci dát ani náhodou. :)

    A jak je to s hliníkem? Používá se i v kosmonautice při konstrukci koster modulů a zařízení?
    Protože si nejsem uplně jist jak se hliník chová v kosmu.
    Nebo je to čistě titan a nějaká forma železa a plastů a tkanin? Jak sem viděl ty plány na nějaké ty roztahovací a lehké moduly.

    Ale asi si to zjednoduším pro začátek a dám scifi a nesmysl, jako třeba Argon příměs do paliva pro motory.
    Ani nevím kde jsem k tomu přišel, možná se mi to motá s X serií nebo ještě jinde.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Cesty za kosmonautikou: Cosmos Discovery | www.kosmonautix.cz
    http://www.kosmonautix.cz/2016/10/cesty-za-kosmonautikou-cosmos-discovery/

    Chystá se v květnu do Brna, jen tak pro info...
    KAERO
    KAERO --- ---
    BRENMCGUIRE: co se tyce prvku, me prijde ze to je jen mira realisticnosti. dnesni prumysl pouziva prakticky vsechno po bismut, a energetika k tomu prida uran. no ale pokud chces trochu sci-fi, tak si to muzes namyslet jak je potreba aby to bylo zapamatovatelne a prehledne pro hrace, protoze >80 prvku je moc. a pak je tady ta moznost ze dostatek energie rovna se premena cehokoliv v cokoliv
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    NECROMAN: Zajímavá je ta informace o použitém adaptéru.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    EDA: Ano znám, s dvěma kluky z toho studia jsem i nějakou dobu spolupracoval.
    Bohužel SE je zbytečně složitá, pro mě nezvládnuté ovládání, příliž mnoho bugů a nejsem si jist jestli ta hra kdy vyjde do finálního dokončeného stádia.
    Není to hra pro každého.

    A asi těžko najdeš nějakou hru s vesmírnou tématikou včetně vyloženě simulátorů, kterou bych neznal.

    Ono, jedna věc je myšlenka/nápad a další věc je zpracování (z mého pohledu tam asi bývá nejčastejší fault) a další co chce plebs aby se ti také ten vývoj minimálně zaplatil, měl si jádro fanoušků a měl dostatek financí i na další projekt.

    Ale asi se k těm prvků jak tak to tu čtu bohužel nedokoušeme. Škoda.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    NECROMAN: Oba výsledky se shodují, že za ztrátu nákladu nese zodpovědnost společnost Northrop Grumman. Za zmínku stojí i cena vývoje celého projektu, kterou vyšetřovací týmy zmiňují – 3,5 miliardy dolarů.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Supertajnou Zumu zřejmě zničila chyba adaptéru | www.kosmonautix.cz
    http://www.kosmonautix.cz/2018/04/supertajnou-zumu-zrejme-znicila-chyba-adapteru/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam