• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: ale to se bavis stale o robotech, jakmile se bavis o lidech, musis dbat lidskych zvyku a jejich bezpecnosti. Zatimco solarni panel muzou lidi nosit na zadech, dlouhode neni udrzitelny jaderny zdroj v blizkosti nekolika kilometru k jadru osidleni.
    Takze posles ze zeme s uzavrenym jadernym reaktorem i material na el. vedeni i potrubi na vedeni horke vody? :)
    Plati samozrejmne, ze az bude mit osada velka solarni pole, budou to taky kilometry vodicu, prestoze budou clanky hned "za domem". Nicmene je to ohodne jednodussi instalace.
    Nicmene na zacatku se doufam prosadi teplo z podzemi, pokud InSight ukaze, ze je to teplo v dostupne hloubce.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Musis i povazovat “hmotnost techniky” ku zisku energie. Kazdy gram techniky na Mars bude stat ohromne prostredky. Slunce tam sice sviti, ale tak malo energie, ze velikost a hmotnost panelu je silena. Vitr tam fouka, ale atmosfera je tak “slaba” ze vitr nema prakticky zadnou rozumnou silu...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: Mars je planeta tedy má energie na rozdávání? Tvl cože?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: ale je, preci Mars je planeta, tedy ma energie na rozdavani, jenom je to problem udrzeni podpory zivota i kritickych situacich .. je to neco jako, kdyz tam posleme nuklearni zdroj, tak mame velmi nizkou miru rizika, ze neudrzime podporu zivota i behem sebe delsich bourich. Cim vicekrat zalohovany zdroj energie, tim lepe, at uz solar & baterie, zasobniky paliv, geotermalni zdroje.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: termonukleární ne, to by jelo na fúzi :) Normální izotopovej.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Podle me bez jaderneho zdroje na Marsu nemuze zadne "mesto" ani vzniknout. Neni tam zadny jiny dostatecne dostupny a efektivni zpusob jak energii ziskavat v dostatecne mire.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DARKMOOR: presne, takto nejak se da premyslet, nicmene, stale mi to prijde ze nuklearni zdroje jsou jenom "nice to have" a pujde to i bez nich. Jenom to potrva dele a infrastruktura bude robustnejsi.

    Vychazim z toho, ze kdyz nebude mit "Musk City" jadernou elektrarnu, bude si muset na prasna obdobi pripravovat zasoby paliva. Tim padem nebude moci delsi dobu poskytovat tolik paliva na mise do hlubokeho vesmiru, nebo alespon k pasu asteroidu. Palivo z Marsu bude pro takove mise radove levnejsi.
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    SEJDA: Na tom textu je i krásně vidět, jak se během pouhých 10 let změní pohled na věc.
    Co se týká energie, tak v okamžiku, kdy se dostáváš za oběžnou dráhu Marsu, tak už ti solární panely moc energie nedávají. A pokud máš v plánu dlouhodobou/trvalou základnu na povrchu Marsu, tak mi připadá jaderný zdroj jako nejefektivnější a nejjistější dlouhodobé řešení.
    Cubesaty jsou jako „jednoúčelová“, lehká a snadno nahraditelná zařízení ve velkém množstí super. Rozhodně zastanou spoustu práce, ale pokud se chceme odlepit ze Země a vydat se dál, tak potřebujeme něco pořádného.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Ostudo. Prehlednout misi, ktera ma nasbirat vzorky, ktere hned nasledna mise sebere a odveze na Zemi (prvni vzorky co se na Zem dostanou). Oproti tomu je ExoMars "detska hracka".
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: dik, prehlednul jsem Mars Rover 2020 asi kvuli zmene nazvu ExoMars taky na 2020 ;)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: planovana mise na mars je napriklad Mars rover 2020 (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mars_2020) a bude mit termonuklearni zdroj.

    A priklad SpaceX a vyroby metanu je uplna blbost v ramci tematu zdroju energie. Protoze vy oba metanu bude stat dost energie. A sam Musk prohlasuje, ze nejvetsi smysl by tam davala jaderna energie.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: nic takového jsem neřek
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: presne jsi vyzdvihl totez, trend je k mensim zarizenim .. musim vaham ;)
    Ad ledova krusta, vsak jsme se tu bavili o kontaminaci, a takovy ponoreny nujlearni clanek je vlastne jako sopouch, podmorska sopka, nabali se na nej samostatna evoluce :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: Oportunity a Curiosity jsou úplně jiné váhové kategorie, viz.: https://cs.wikipedia.org/...nce_Laboratory#/media/File:Mars_Science_Laboratory_mockup_comparison.jpg

    Fotovoltaické panely, bez ohledu na to, jak se za posledních 30 let posunuly, mají omezení, která prostě nepřekonáš. V první řadě na ně musí svítit slunce (což se vždy nepodaří, viz. Philae). Pak z nich nikdy nemůžeš vytřískat víc, než je energie slunečního záření, což jsou v závislosti na podmínkách řádově kW na m2 a přes to nejede vlak. A další problémy, jako nízká mechanická odolnost nebo prach. Rozhodně jsou užitečné, protože dokáží dodávat poměrně konstatní množství energie, dokud na ně svítí slunce, ale jsou omezení, přes která se nedostaneš.

    Třeba jak jsme se tu bavili o sondě, co by se provrtala pod ledovou krustu - to prostě se solární energií nedáš ani za nic.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: poukazoval jsem na to, ze Exomars 2020 zadny termonuklearni zdroj nema (planovana doba mise je 7 mesicu), nedokazi si ted vzpomenout na zadnou misi za Mars, ktere by byla aktualne v planu.
    No a nakonec Opportunity jede taky jenom na solar .. i kdyz se diky bouri zatim uz mesic neozvala.
    SpaceX pocitaji s vyrobou metanu in-situ. InSight otestuje geotermalni potencial.
    Tak jako se v linku, ktery jsem dal, navrhuje vyuziti solarni pece pro tezbu na Mesici. Link, dal zminuje, ze je potreba upustit od pozemskych predstav "velkych stroju" a zamerit se na podminky mikrogravitace a velkeho vakua, tj. na Zemi nemyslitelnych zpusobu tezby a zpracovavani.
    Byvaly doby, kdy fotovoltaicke panely byly drahe, tezke a neefektivni .. to uz taky davno neplati.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: tak ono je to hlavně o tom, co potřebuješ udělat. Jestli chceš měřit něco a posílat údaje dolů, tak je cubesat s 20 cm2 solárních panelů a baterkou z telefonu přesně to, co potřebuješ. Jestli chceš něco jako Curiosity, tak je nějaká forma nukleárního zdroje jediná možnost. Trendy tady celkem nehrají roli, je to otázka proveditelnosti.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: Dik, za pripomenuti. Planuji-li v roce 2020 demonstracni misi, bude to uz s palivem? Spise bych cekal, ze to bude duta schranka na mesici.
    Nicmene i v poslednim update zminuji predevsim pouziti pro In-Situ vyrobu surovin. Zjevne ale ne jako nezbytnou cast projektu.

    https://www.nasa.gov/...onstration-proves-nuclear-fission-system-can-provide-space-exploration-power
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Pokud teda povazujeme nuklearni zdroj, ktery se vyrobi na Zemi a pak se ve vesmiru pouzije, tak tam se nova technologie aktivne zkouma.

    https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/kilopower
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DARKMOOR: Je to krasny prehled, ale spousta utopie. Dnes uz je vyuziti nuklearnich zdroju skoro nemozne, jestli si dobre pamatuji, zadny novy projekt se nepripravuje, a tedy v horizontu 10-20 let ani neodstartuje. Ma to prosty duvody: je problem sehnat povoleni k produkci, je problem sehnat zarizeni na upravu a je problem sehant povoleni na start.
    Navic, kdyby se doto pustila statni agentura jako treba NASA, tak ji budou napadat za to, proc to nesverila soukromemu sektoru .. preci jen, uz ma lec kdo dostatek zkusenosti s technologiemi minuleho tisicileti. Pokud jde o agentury jinych jadernych velmoci jako Ruska, Ciny, Indie, ESA (Francie, Britanie), tak bych byl jeste skeptictejsi. Projekty, kde by se to vyplatilo jsou velmi nakladne, vyzkum by byl silene drahy a prinos si asi fakt muzou dovolit vyuzit jenom americani.

    Navic, se dnes uz premysli jinak. Hitem jsou cubesaty, testy cubesatu mimo LEO. A jak uvidis pri shlednuti videa, ktere zprostredkovala ESA, nyni jde o to, kdo dokaze vyuzit cokoli, aby ziskal suroviny z povrchu mesice. A logicky cim levneji to udela, tim lepe. Cim mensi zarizeni se pro to pouzije, tim mene bude vadit, kdyz prijde kriticka chyba jednoho kusu z mini systemu.

    Space Bites: Resources beyond Earth | Angel Abbud Madrid
    https://www.youtube.com/watch?v=fHj3M4wl5g0

    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    DARKMOOR: Dělám pořádek v dokumentech a vyhrabal jsem zálohu jednoho obsáhlého článku na Oslu od Vladimíra Wagnera. V článku se rozebírají jaderné zdroje, které byly, jsou, můžou být a nějaké, které možná někdy budou. Je to trochu delší, ale opravdu zajímavé.
    :: OSEL.CZ :: - Jaderné zdroje pro vesmírnou kolonizaci
    http://www.osel.cz/3838-jaderne-zdroje-pro-vesmirnou-kolonizaci.html
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BLACKHEAD: Naopak co jsem cetl, tak L2 je nejmin stabilni z danych bodu, takze paliva na stabilizaci bude potreba vice. Ale zase je z nich jediny pomerne blizko. Vybran je diky “stale” pozici slunce, takze se snadno udrzi tepelny stit nasmerovany ke slunci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam