• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    ATOMIKS: Vic pry odpovida to panorama. "The surface images we have seen so far are just from a small monitoring camera - Chang'e 3 had several as well. The color is not accurate. We should soon see images from the much better cameras on the lander and rover, and they will have more realistic color." Zdroj: Phil Stooke @ http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?s=&showtopic=8057&view=findpost&p=243158
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    při tom pohledu na čínské fotky [ fotky/obrázky země, sluníčka a všech planet z vesmíru ] by mě zajímalo, jestli přistáli někam, kde je žlutěji. nebo jestli víc barevně odpovídá ta panoramatická fotka, kde je normálně lunárně šedivo.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    REDGUY: s ridesharingom sa dostanes do vesmiru za zlomok povodnej ceny :)

    SpaceX launches biggest U.S. 'rideshare' mission with 64 satellites | Reuters
    https://www.reuters.com/...x-launches-biggest-u-s-rideshare-mission-with-64-satellites-idUSKBN1O22JQ
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Japonská kosmická agentura stále hledá vhodnou lokalitu na asteroidu Ryugu, kde by mohla bezpečně přistát sonda Hayabusa 2. Agentura zrušila první pokus o přistání loni v září a v říjnu vzhledem k složitějšímu než očekávanému terénu (sonda se dostala do vzdálenosti 12 metrů nad terén. Pro bezpečné přistání je nutné, aby v místě dosednutí nebyly kameny větší než 50 až 70 cm.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Hodnotitelské komise provedla finální výběr z návrhů CubeSatů, jež budou doprovázet sondu Hera při misi k planetce Didymos. Prvním ze dvou CubeSatů bude APEX (Asteroid Prospection Explorer), který navrhlo švédsko-finsko-česko-německé konsorcium a který bude provádět detailní měření slunečního světla odraženého od planetky a bude zkoumat magnetické pole kolem planetky. Druhým vybraným projektem je návrh podaný dánskou společností GomSpace a rumunskou GMV a jeho cílem bude měření gravitačního pole a výzkum vnitřní struktury malého průvodce Didymosu (neoficiálně pojmenovaný Didymoon).

    CubeSats joining Hera mission to asteroid system / Hera / Space Engineering & Technology / Our Activities / ESA
    http://www.esa.int/...ering_Technology/Hera/CubeSats_joining_Hera_mission_to_asteroid_system/(print)
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Tak jeste jedna aktualni z rampy 39A ;)

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BIDAK: pokračování debaty navrhuju za 10 let...
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    F9 s Crew Dragonem poprve na rampe 39A

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Čeští vědci nalezli nový typ černé díry - Akademie věd České republiky
    http://www.avcr.cz/cs/pro-media/aktuality/Cesti-vedci-nalezli-novy-typ-cerne-diry/
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    Takovej vtípek pro fanoušky seriálu KOSMO :D

    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: Na tu dálku? Ani ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: no ale 1 kbps je dneska naprd, právě...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Uvědomuješ si, že Pioneery měly vysílací výkony 8W a daly se slyšet/poslouchat na 80AU (s technologií DSN 15-20 let zpět) a Voyagery vysílají 22W na 120/140 AU a pořád mají přes 1kbps?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: současná kosmická kancelář je o.p.s., v současnosti úkolovaná několika různými ministerstvy. obecně nejsem odborník na granty, které jdou na vědu, ale kosmonautika není čistá věda a má trochu jiná pravidla hry. jsou tam i komerční aplikace, apod., přesto má smysl to celé nějak zastřešit pohromadě jako kosmonautiku. Mě osobně by se "česká NASA" líbila (ale bez kamióna Dolínka :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: já jsem nikde nenapsal, že retranslace nesmí mít jaderný zdroj energie :-) jen je příležitostí pro takové mise velmi málo, tak mě zajímají alternativy. nicméně vážný nedostatek bandwith skutečně máme hlavně v tom směru, ve kterém žádný zvláštní příkon nepotřebujeme (tedy: na příjem)

    Myslím, že debata začala v souvislosti s tím, že mise ESA budou mít k dispozici v průměru slabší jaderné zdroje (americium místo plutonia). A navíc kandidátů na zajímavé mise bude více. A pochopitelně: menší sondy s nižší výkonem by vyžadovaly nějaký druh retranslací pro komunikaci. Pokud by si měl retranslace k dispozici, mohl by si vyslat klidně 10 menších misí k zajímavým cílům místo jediné velké.

    Podle mě s tím jednou někdo přijde. Argumentace tím, jak je to vlastně drahé a zbytečné a v podstatě nemožné, mi přijde fakt v tomhle oboru skoro směšná: pokud se prostě ukáže, že to umožní něco, co by bez toho jinak vůbec nešlo, tak se to stane...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: me prijde ze by stacilo, kdyby kosmicka kancelar spolupracovala s AV CR.
    CZECH SPACE OFFICE | Podporujeme kosmonautiku v ČR
    http://www.czechspace.cz/en
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Ne, levnější to fakt nebude. To, že v mikrogravitaci potřebuješ míň materiálu neznamená, že už jen potřeba to spolehlivě složit a bez asistence spolehlivě a přesně rozložit a fungovat sama osobě neprodraží na mnohonásobek ceny pozemní konstrukce, co musí nést 1g.

    Co se výkonu týká - daleko od Slunce je prostě výkonu málo i kdybys sežral celé spektrum vlnových délek 100% na elektřinu.
    I když ti jádro smrdí, je od jisté vzdálenosti prostě nevyhnutelně lepší. Fujkyfuj, sestimsmiř.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pořád zanedbáváš, že 70m velká konstrukce ve vakuu a stavu beztíže je konstrukčně nesrovnatelně méně náročná proti pozemské - blabol. To plati ciste mechanicky: kdyz uz je ta konstrukce hotova a jde ti ciste jen o to, aby drzela pohromade, tak ano, ve vesmiru je to jednodussi. Ale ty zase zanedbavas, ze je jednak mnohonasobne slozitejsi tam tu konstrukci dostat a udrzet v provozu. Kdyz se ti zadre lozisko u pozemniho teleskopu, proste tam posles chlapka s francouzakem at ho vymeni. Kdyz na antene nekde u Jupiteru?


    jediné co pak řešíš je poměr délky pulsů k době nabíjení. S přebytkem výkonu panelů 1 kW může 1 sekundu vysílat 30 kW, 30 sekund musíš dobíjet. To mi nepřijde vzhledem k nízkým nárokům na upstream nějak kritické. - Aha. Takze misto abys data posilal primo dlouho a pomalu, budes je posilat pres xdruzici, rychle, ale s dlouhejma pauzama, takze ve skutecnosti to nakonec bude trvat stejne 8))))))) Pokracuj, prosim, je to cim dal tim lepsi 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Kapacita DSN je současně docela vzácný zdroj a už dnes se využití její kapacity musí docela plánovat. Postavit další 70m anténu na Zemi taky nebude zadarmo, naopak ceny startů vytrvale klesají Ach jo. Co takhle nejaky fakta, coz?

    Nevim presne, kolik stoji DSN pozemni antena, ale vim, ze je to vyrazne mene nez 54M dolaru. https://web.archive.org/.../20090416125351/http://deepspace.jpl.nasa.gov/dsn/features/madridnew.html , 54M je cena celyho programu, tahle stanice je "biggest piece", takze rekneme pulku? ~25M?

    A kolik ze to stoji jeden start u Space X? 50-150M? A to je prosim cena ciste za nosic, bez bezpochyby zatracene drahy vlastni druzice.

    Takze ciste jen za cenu jednoho nosice, kterej by mozna (MOZNA!) unesl neco srovnatelnyho, muzes postavit 2-6 pozemni anteny pro DSN. Takze... LOL. Ale klidne pokracuj, vysvetluj nam, jak bys to genialne vyvizionaroval. U tohole fakt nehrozi, ze by se v praxi ukazalo, jaky blbosti hlasas, tak jako u SunTripu 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: pořád zanedbáváš, že 70m velká konstrukce ve vakuu a stavu beztíže je konstrukčně nesrovnatelně méně náročná proti pozemské: ano, je to jednorázově nákladné, ale ne nekonečně.

    životnost setrvačníků používaných k natáčení bez spotřeby paliva možná výrazně vzroste, poté co byla objevena korelace mezi zvýšenou sluneční aktivitou a jejich poruchovostí (pokud se souvislost potvrdí, může pomoci nasazení setrvačníků keramických místo kovových). Pokud by šlo životnost takové mise počítat na desetiletí místo jednotlivé roky, tak její ekonomika bude úplně někde jinde... vícenásobné využití (jako radioteleskop dostatečně vzdálený od země). Životnost bude tím vyšší, čím bude celý systém jednodušší. (životnost Voyagerů je myslím dobrý precedens...)

    argument s energií potřebnou pro uplink je validní, ale argument s tím, že baterie nejde dobít už nikoliv. Marginální přebytek výkonu solárních panelů ti vznikne i v oblasti Jupitera (tak těch panelů prostě naložíš víc než má Juno), jediné co pak řešíš je poměr délky pulsů k době nabíjení. S přebytkem výkonu panelů 1 kW může 1 sekundu vysílat 30 kW, 30 sekund musíš dobíjet. To mi nepřijde vzhledem k nízkým nárokům na upstream nějak kritické. Ale i retranslace používaná čistě jen pro příjem by zřejmě měla význam (opět argument: pozemské počasí ohrožuje příjem, ale jistě ne vysílání: těch tvých 30 kW přes 70 m parabolu určitě propálí jakékoliv mraky - jestli to jde vysílat do deště to nevím, ale stejně...)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Solární panely nedávají smysl přes 5AU (Jupiter), v době života naší generace mooooožná k 10AU ani pro obyč sondy na zajištění provozu, natož pro akumulaci přebytků jakékoliv silovější sondy, které nejsou. Sorry - jádro.

    Ať srovnáš jakýkoliv pozemní přístroj s kosmickým přidáš typicky dvě až spíš tři nuly. Už i ta blbá sériová komerční sto let optimalizovaná technika LETECKÁ stojí několikanásobek toho samého pro pozemní použití (spíš desetinásobek). Ani kdyby Musk lítal jak čamrda, níž ten poměr prostě nepůjde.

    Jestli Indové chtějí vlastní přenosovou kapacitu, postaví si v prvé řadě vlastní DSN (hmm...2040+?).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam