CYBERWOLF: vidím, že jsem rozjel hroznej flejm, dokonce jsem si musel přečíst odpověď od uživatele, kterého mám v ignore :-) Popravdě, nechtěl bych se ocitnout v situaci, kdy bude osud planety Země zachraňovat id REDGUY.. z mnoha důvodů...
klíčová bude právě asi ta cílová rychlost, 100 m/s není nic moc - jen 360 km/h. neříkám, že je to triviální inženýrský problém, nicméně minimálně ve vakuu neřešíme brždění projektilu o atmosféru, rychlost zvuku a takové věci. jak tu správně zaznělo, při dosažení rychlosti odhazovaných šutráků 1000 m/s by pro delta-V 1 m/s stačilo odházet 1 promile hmoty asteroidu. Jenže i to je overkill - proč bychom měli asteroidem hýbat takhle moc, na odvárcení kolize která má nastat za 10 let by stačila nejspíš změna oběžné dráhy jen o 0.02 m/s (průměr Země je še-tři-se-osle, tedy 6378 km a během 10 let máme na provedení manévru 3600*24*365*10 = 315360000 sekund).
i při pesismistické dosažené rychlosti odhazovaných šutrů jen 100 m/s tedy pro odchýlení asteoroidu o jeden poloměr Země za 10 let potřebujeme odházet nikoliv 1% hmoty asteroidu, ale 50x méně, pouhá 2 promile. a toto číslo lze dále zlepšit dosažení vyšší rychlosti odhazovaných šutrů... zase je pravda, že předpokládám čistou dobu kontinuální trvání odhazování, bez jakýchkoliv závad, tady by bylo kritické jak často a jak velké balvany by se podařilo katapultovat. Je to trochu metoda Wile E. Coyote, ale mohla by fungovat...
odpálené šutry na dráhách blízých Zemi jsou skutečně potenciální problém, ne snad pro Zemi, ale jako kosmické smetí ohrožující budoucí kosmická tělesa blízko Země. ale samozřejmě, čím větší rychlost bychom "reakční hmotě" dokázali udělit, na tím odlišnější dráze od původního asteroidu se ocitne. Není zcela ze hry i to, že bychom se u asteroidu pokusili o "plane change" manévr, tedy o změnu roviny oběžné dráhy vúči Slunci. V tom případě by se reakční hmota mohla při troše přemýšlení a odstávek pohonu v kritických vzdálenostech od slunce navést na dráhu, která se fakticky s oběžnou dráhou Země neprotne nikdy...