• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    IKARI
    IKARI --- ---
    KURE: je otazka jak dlouho jim tohle jeste vydrzi - ta obrovska politicka stabilita ciny a to ze si tam vlada muze dovolit prakticky co chce, pramenila z toho, ze si tam jeste spousta lidi pamatovala ty hladomory, kulturni revoluci a tak - ty chudy casti zeme v tomhle nejsou relevantni a v tech bohatych se lide dostali behem sveho zivota od nelidskych zivotnich podminek k blahobytu, takze jak by mohli mit neco proti strane? kazdej si spis vazi toho, co za tu dobu ziskal, nez aby to riskoval tim ze by mel neco proti rezimu - ale tahle generace uz je pryc a mlady tam zajima co je pred nima a ne nejaka minulost - i kdyz se zpozdenim, pomalu a na venek to zatim neni tak zrejmy, tak trhliny v te absolutni moci strany se uz zacinaji objevovat (jen doufejme ze to bude pomala reformace k lepsimu a ne zase naprosty bordel a chaos, jak to bylo vetsinu minuleho stoleti :D )
    KURE
    KURE --- ---
    OTAVA: no to je imho ta zasadni vyhoda číny :) čínskýho astronauta se nikdo moc ptát nebude esli má strach z nukleárního pohonu (nebo jednosměrný cesty na mars), taky nebudou tolik řešit nukleární splodiny v atmosféře.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    QNEDLEEQ: v podstatě jakákoliv závada na pohonu je rozsudek smrti zejo.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    OTAVA: Mě se nikdo neptal, ale já bych do toho šel, protože zkrácená doba letu by moji celkovou obdrženou dávku spíš snížila :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MTO: ja tu vetu pochopil (mozna blbe), ze cinani zavod o mars nevyhrajou: " NASA, SpaceX, or another conventional spaceworthy power will likely beat them to it"
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    je několik důvodu proč tenhle koncept nikdo nepouziva.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    QNEDLEEQ: ale jo, nicméně ty by jsi si do toho sedl? riziko že dojde při cestě na Mars k úniku radiace je IMHO příliš vysoké.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Nuklerani pohon, uhlikove nanovlakno dopravujici naklad na orbitu za zlomek ceny .... Jako ja nevim, proc uz to nekoho nenapadlo a nevyzkousel to.
    Doted jsem o takovych konceptech neslysel.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MTO: "will likely beat them" - to si teda veri. NASA do 2033 cloveka na mars podle mne neda. Musk ma tah na branku, a jinak na to nema nikdo. Nevim koho si tak jeste ten novinar asi predstavuje pod "another conventional spaceworthy power".
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    TOXICMAN: dobrý sci-fi, nádherná doba ve který máme možnost žít a bejt "u toho" ;-)
    PER2
    PER2 --- ---
    Space object with orbit stretching into the Oort cloud discovered
    https://phys.org/news/2021-06-space-orbit-oort-cloud.html

    Measurements of the object put it between the size of a very small planet and a comet—it is believed to have a diameter of 100 to 370 km
    One trip around the sun has been calculated to take 612,190 years. It is currently moving deeper into the solar system, which means astronomers will have an opportunity to observe it 10 years from now.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KROJC: to nejspíš nesouvisí, ale je pěkně vidět, že když něco takového proletí, že se sejde víc pozorování :)
    Přehled hlášení bolidů
    https://meteor2.asu.cas.cz/db/report/index.php?year=2021&month=6

    (kvůli nezávislosti hlášení od dalších pozorovatelů budou čas a jasnost zveřejněny až po 10 dnech od pozorování bolidů, tzn 27.6)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KROJC
    KROJC --- ---
    TOXICMAN: Aha. Tak je možné že tenhle bolid https://nedd.tiscali.cz/video-zachytilo-rozpad-meteoru-ktery-prorizl-nebe-nad-ceskem-513425?utm_source=www.seznam.cz&;amp;utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=WkwyU3bsd3d-202106210921&dop_id=12300182 měl předskokana. Směr zhruba sedí a skoro i čas. Ale když se nad tím zamyslím je to blbost. Moje pozorování je z 3.6. jenomže 17.6. je Země o 36288000km dál.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PSYKO: tak spíš bych čekal obvyklý okruh podezřelých ("usual suspects"): pákistánský kosmonaut na výletě o týden dřív, než odstartuje Ganganyan a tak :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Freedom 7 Full Flight Animation
    https://www.youtube.com/watch?v=JjAKmhSCjyg
    PSYKO
    PSYKO --- ---
    XCHAOS: těším se na prvního ujgurského tchajkonauta a na první taiwanský modul na této stanici. Nechť mír a spolupráce bez hranic vládnou vesmírem
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: jak na hlavu? Spadlo to na cestu, aby to mohli snadno odvézt kam potřebují.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SUMAC: tazke korekce, tohle neni booster z Shenzhou boosteru, ale pry neco jineho z jineho strartu z drivejska. nekdo to vytahl z archivu a postnul, aby si z CLR utahl. ale i tak. ta prvni fotka z 18.6. je true a potvrzena vcetne oranzoveho cmoudu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam