• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KAERO: tak chemický motor se dá při troše snahy nějak opravit. Nukleární moc ne zejo.
    KAERO
    KAERO --- ---
    OTAVA: ok, tak proc by mela byt zavada motoru rozsudek smrti? (krome toho ze mozna nedoleti tam kam maji, ale to je problem kazdeho motoru, ne jen stepneho).
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KAERO: tak s tím štítem samozřejmě počítám, přece nikdo neplánuje raketu kde by lidi seděli kousek od reaktoru jenom tak
    KAERO
    KAERO --- ---
    OTAVA: ani ne. koukej na schema. je tam solidni stit (external disc shield). a kabina pro posadku by byla hezky kryta ve stinu stitu. zadny spad nebo tak, jsme v meziplanetarnim prostoru. takze i v pripade nataveni horke zony je to porad za stitem, a bezpochyby by byla moznost motor oddelit a vzdalit se:
    KURE
    KURE --- ---
    OTAVA: no to je imho ta zasadni vyhoda číny :) čínskýho astronauta se nikdo moc ptát nebude esli má strach z nukleárního pohonu (nebo jednosměrný cesty na mars), taky nebudou tolik řešit nukleární splodiny v atmosféře.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    QNEDLEEQ: v podstatě jakákoliv závada na pohonu je rozsudek smrti zejo.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    OTAVA: Mě se nikdo neptal, ale já bych do toho šel, protože zkrácená doba letu by moji celkovou obdrženou dávku spíš snížila :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MTO: ja tu vetu pochopil (mozna blbe), ze cinani zavod o mars nevyhrajou: " NASA, SpaceX, or another conventional spaceworthy power will likely beat them to it"
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    je několik důvodu proč tenhle koncept nikdo nepouziva.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    QNEDLEEQ: ale jo, nicméně ty by jsi si do toho sedl? riziko že dojde při cestě na Mars k úniku radiace je IMHO příliš vysoké.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Nuklerani pohon, uhlikove nanovlakno dopravujici naklad na orbitu za zlomek ceny .... Jako ja nevim, proc uz to nekoho nenapadlo a nevyzkousel to.
    Doted jsem o takovych konceptech neslysel.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MTO: "will likely beat them" - to si teda veri. NASA do 2033 cloveka na mars podle mne neda. Musk ma tah na branku, a jinak na to nema nikdo. Nevim koho si tak jeste ten novinar asi predstavuje pod "another conventional spaceworthy power".
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    TOXICMAN: dobrý sci-fi, nádherná doba ve který máme možnost žít a bejt "u toho" ;-)
    PER2
    PER2 --- ---
    Space object with orbit stretching into the Oort cloud discovered
    https://phys.org/news/2021-06-space-orbit-oort-cloud.html

    Measurements of the object put it between the size of a very small planet and a comet—it is believed to have a diameter of 100 to 370 km
    One trip around the sun has been calculated to take 612,190 years. It is currently moving deeper into the solar system, which means astronomers will have an opportunity to observe it 10 years from now.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KROJC: to nejspíš nesouvisí, ale je pěkně vidět, že když něco takového proletí, že se sejde víc pozorování :)
    Přehled hlášení bolidů
    https://meteor2.asu.cas.cz/db/report/index.php?year=2021&month=6

    (kvůli nezávislosti hlášení od dalších pozorovatelů budou čas a jasnost zveřejněny až po 10 dnech od pozorování bolidů, tzn 27.6)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KROJC
    KROJC --- ---
    TOXICMAN: Aha. Tak je možné že tenhle bolid https://nedd.tiscali.cz/video-zachytilo-rozpad-meteoru-ktery-prorizl-nebe-nad-ceskem-513425?utm_source=www.seznam.cz&;amp;utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=WkwyU3bsd3d-202106210921&dop_id=12300182 měl předskokana. Směr zhruba sedí a skoro i čas. Ale když se nad tím zamyslím je to blbost. Moje pozorování je z 3.6. jenomže 17.6. je Země o 36288000km dál.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PSYKO: tak spíš bych čekal obvyklý okruh podezřelých ("usual suspects"): pákistánský kosmonaut na výletě o týden dřív, než odstartuje Ganganyan a tak :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Freedom 7 Full Flight Animation
    https://www.youtube.com/watch?v=JjAKmhSCjyg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam