• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Tak ještě že jsem tam dodal to o té atmosféře, jinak by si i někdo další mohl myslet, že jsem myslel že rychlost zvuku v prostředí, kde zrovna je. (ano jistě, dalo by se oponovat že zemská atmosféra sahá až tam, což není tak zcela nepravda, ale určitě už tam bude víc sluneční atmosféry - částic slunečního větru).
    A ta rychlost zvuku tam? No počítat ji je nesmysl, protože k šíření tlakové vlny (zvuku) je třeba interakce částic prostředí v němž se pohybuje a ta se tam bude blížit nule (prachový model).
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: takovy nesmysl! za domaci ukol si najdi druh castic v prostredi zbytkove atmosfery 1 milion km nad zemi, adiabaticky index, stredni teplotu, a spocitej opravdovou rychlost zvuku v miste aktualniho vyskytu JWST!
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hehe - právě se rychlost Webba blíží rychlosti zvuku :) (nebo ji už letí - záleží na výšce v atmosféře :D)
    Loudal jeden :)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    NECROMAN: vsak proto to neni jedno zrcadlo, ale sestnact nebo kolik :)
    (Mimo jine ofc)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ATOMIKS: no ještě aby zrcadla a další optika byla v pohodě a ne jako u Hubbla :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ač to normálně nedělám, tak na složení weba jsem si toho panáka dal. ať mu to jde dál tak hladce jako dosud.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Congratulations, @NASAWebb! You are fully deployed! 🥳
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    právě teď se to hýbe .o))
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    běží to na nasa live
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    We are GO for #NASAWebb’s final mirror wing deployment this morning!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: omlouvam se za mystifikaci,psal jsem to pozde v noci .. BDSat je 1U Cubesat stejne jako je Lucky-7, nebo jako byla czCube. Ja uz se tesil, ze jde o totalni nanosatelit, jako 10x10x2 cm trebas :) Ale na kdyz na snizeni hloubky nedaji slevu, tak k cemu se trapit, ze? :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Primary Mirror Wing is fully deployed and latched!
    IKARI
    IKARI --- ---
    XCHAOS: jasne, spatne jsem to rekl :D nekde jsem slysel, ze cekaji jeden foton za vterinu, takze ty expozice nebudou kratky - co jsem myslel puvodne bylo korigovat maly sily pusobeny solarnim vetrem, ale ted ctu, ze na to, je ta "placacka" na konci clony (Aft Momentum Flap) - zajimave

    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Tak to se samozřejmě dělat bude, jak kvůli úspoře času, tak kvůli nenabírání příliš velkého momentu hybnosti v systému řízení orientace (který je pak potřeba "rozmotat" motoricky).
    Tady jsou shrnuté časy pro orientaci: https://jwst-docs.stsci.edu/jwst-general-support/jwst-observing-overheads-and-time-accounting-overview/jwst-slew-times-and-overheads
    ...a tady ta práce s momentem hybnosti: https://jwst-docs.stsci.edu/jwst-observatory-hardware/jwst-momentum-management
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: ano, to jsem tak nějak měl na mysli, ale já si to představuju tak, že počet manévrů stejně minimalzují. Tedy ty cíle pozorování nějak chronologicky seřadí, aby pohybů bylo pokud možno co nejméně. (I když samozřejmě, nevím..)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Jistě, ale z ohledu orientace vůči změně osvitu ten čas na orientaci porovnáváme s rokem, ne s hodinou a půl.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Dnešní cmosy umí registrovat jednotlivé fotony a při tomhle chlazení je šum pod 1eV.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: já nevím, na jakém principu přesně funguje ten podchlazený IR sensor u JWST, ale zase u snímování na bázi CCD snímačů jsou delší doby expozice nutností... krátka musíš čekat dost dlouho, než se vůbec nahromadí dost fotonů, aby se něco dalo pozorovat.

    Takže ať to bude jakkoliv, nebudou to žádné "momentky"... bude tam muset dojít k stabilizaci na nějakou nenulovou dobu pozorování, to jsem přesvědčený...
    HOWKING
    HOWKING --- ---

    Vyklápíme primár!
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Ono to není úplně ani tak ani tak. Zajímá tě slide 9 a 11 tady: http://sf2a.eu/semaine-sf2a/2015/presentations/S02/Ferruit_Solar_System.pdf (mapa je v galaktických souřadnicích).
    Plus navíc JWST bude celkem určitě mít převis poptávky po pozorovacím čase nad nabídkou, čili nějakých extra dlouhých kampaní na jedno malé (pozorovací úhel JWST je pár úhlových minut) místo oblohy nebude asi moc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IKARI: k tomu "sledování cíle" jsem skeptický.... rozhodně v jiném smyslu, než ho sleduješ na Zemi kvůli rotaci Země. Potřebují sledovat cíl kvůli oběhu kolem Slunce - ale to znamená takovou rychlost otáčení, že by se teleskop otočil o 360 stupňů za 1 rok oběhu kolem Slunce, tedy dost nízkou. U té délky expozice jsou limitovaní tím, že Slunce nesmí vykouknout zpoza stínítka.

    Nejsem si úplně jistý, jak to natáčení probíhá, ale podle mě jde naopak o stabilizaci, ne o natáčení. Stabilizace jedním směrem bude omezená prostě jen tím, že kdyby trvala příliš mnoho (desítek?) dní, tak už jim Slunce "vyjde" nad stínítko, tedy podle mě teleskop bude mířit víceméně jedním směrem dny až desítky dní, nebude nijak aktivně sledovat cíl (prostě bude jen mířit jedním směrem myšleno v absolutních galaktických souřadnicích) - a protože v takovém režimu jakoby Slunce bude zdánlivě obíhat koklem něj, tak akorát jednou za čas (minimálně několikrát do roka) bude tak jako tak muset uhnout, aby ochránil před "východem Slunce" svojí chladnou část se zrcadlem a podchlazenými sensory.

    Takže podle mě zaměření na nový cíl bude spojené s tímto přirozeným "uhýbáním" Slunci, aby se šetřilo palivo. Ale během sledování jedné cílové oblasti žádné aktivní sledování nebude potřeba... možná jemné dozaměřování, to ano, ale spíš půjde o co nejpřesnější stabilizaci, než nějaké sledování.

    Možná se mýlím, v tom případě mě opravte. Ale postupný výběr nových oblastí k pozorování během oběhu kolem Slunce mi přijde jako logický, když by se teleskop musel natáčet tak jako tak. Takže se rovnou natočí přímo na nový cíl pozorování, místo "jen tak".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam