• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    RIP: brani. certifikace a tedy penize. Rekneme, ze vzletovy a navratovy system certifikuji behem 2 letu s nakladem a systemem na podporu zivota. System na podporu zivota nemaji a tak se zatim ani lety nebudou do certifikace zapocitavat, aby na nej meli dost penez potrebuji letet s nakladem nejmene 10x. Takze 2035, ale to uz ISS nebude.
    RIP
    RIP --- ---
    SEJDA: Zatím. Shooting Star je jen nákladní modul, DreamChaseru jako takovému absolutně nic nebrání mít pilotovanou verzi.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    RIP: DreamChaser je jenom nakladni lod. Posledni budou odletavat lode s posadkou, protoze bez posadky nakladni lode nenalozis.
    RIP
    RIP --- ---
    SEJDA: Ňák mi v tom schází DreamChaser, ale uvidíme :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MAKROUSEK: ne, moje vize pro rok 2028: po 3. neuspesnem pokusu o manualni spojeni sojuzu se stanici, se posledni ruska lod odpoji od ISS po 2 letech, americane budou startovat k ISS 4x za rok (2x dragon, 1x komercni dragon, 1x starliner) a bude tak zajisteno, ze v poslednich 2 lodich (starliner a dragon) budou i posledni 2 rusove.
    Par let budou holt Rusove platit americanum za let.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DZODZO: Myslite, ze to deorbitnou i s Rusama uvnitr?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NASA to Provide Background on Space Station Deorbit Planning - NASA
    https://www.nasa.gov/news-release/nasa-to-provide-background-on-space-station-deorbit-planning/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DZODZO: jen teda s tou in-space demonstration v roce 2023 to asi neklaplo (nebo mi o tom zapomněli říct)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: facepalm derived rocket?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: já reagoval na ten druhý příspěvek ¯\_(ツ)_/¯
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: byla to náhoda, že jsem se tam vyskytl - my něco potřebovali v bikeshopu, který byl hned přes ulici :) já to vidím takhle:

    1. XCHAOS ... vede v tomhle téma už léta poněkud nudnou skoro-samomluvu na téma minulost, současnost a budoucnost kosmonautiky
    2. náhodné NYX ID s ikonkou záchodu ... obviní mi, že jsem deprivant a chce se bavit místo o kosmonautice o Koukolíkovi
    3. ???
    4. Profit!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: začínáš mě poněkud děsit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mimochodem, moje letošní cesta vedla kolem Rocket Factory Augsburg, tak tohle je můj drobný vtípek na téma (středo)evropské kosmonautiky :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: (něco jsem si o něm přečetl na wiki a v tom případě to už teda neberu jako urážku)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: (ne že by na tom záleželo, ale je)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NANUQ: Vztah mezi ESA a Arianespace je trochu podobný vztahu mezi NASA a ULA (tomu, jaký byl celá leta). ESA prostě jen nemá žádné evropské SpaceX - to je celé.

    Je tu několik nadějných startupů, bude se létat ze Skotska... ale celkově je Evropa tak 20 let pozadu. Nechci bejt vysloveně zlý, ale přechod od Ariane 5 k 6 je něco podobného, jako když Rusové donekonečna modernizovali a digitalizovali rakety Sojuz... (samozřejmě s tím, že Ariane už od verze 5 je velmi pokročilá raketa to jo... třeba určitě A6 snese srovnání s H3 a určitě bude schopná konkurovat Vulcanu od ULA... ale to se pořád bavíme o alternativním světě, kde SpaceX neexistuje...)
    NANUQ
    NANUQ --- ---
    BTW dovedete si představit, jaké by to bylo haló kdyby Arianne měla stejný failure rate na začátku jako SpaceX, když s tou technologií začala? Myslím že by ESA už neexistovala.
    To je jeden z těch rozdílů mezi státy vlastněnou organizací a (trochu šíleným) soukromníkem, ESA si zkrátka nemohla dovolit takhle riskovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Why is Ariane 6 not reusable?

    The Ariane 6 is not reusable. It stems back to a design decision in 2014, when the space agency chose to stick with expendability. France's economy minister, Bruno Le Maire, admitted at a 2020 conference that “in 2014 there was a fork in the road, and we didn't take the right path.” (3 days ago)

    (asi deprivant, ten francouzskej ministr...)
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    XCHAOS: ano mas pravdu, uz si myslim, ze jses spis kokot nez deprivant. Koncim s tebou, tohle nema smysl, kdyz nerozumis ani psanemu textu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: tak pokud by důvodem bylo "tak jak já chci", tak je to samozřejmě hodně špatný důvod. Myslím, že tady je to opravdu o něčem jiném, než "tak jak já chci". Vícenásobná použitelnost raket byla nedosažitelným cílem od samých počátků kosmonautiky: zahazovat raketu po každém startu byla fakt hodně špatná strategie, akorát to prostě celá desetiletí jinak nešlo, protože to bylo na samotných hranicích možností tehdejších technologií.

    PUBLICURINATION: ano. na NYXu se zjeví ikona záchodu a začne mi poučovat, že jsem nedosáhl "hranice lidské normality". Protože se účastním odborné debaty na téma, které mě zajímá od dětství, prezentuju tam nějaká fakta a nějaké své názory na ně, snažím se být okrajově vtipný, a nepoužívám u toho vulgarity, urážky, nic... a to je důkaz, že jsem "deprivant". Můžeš s tím na NYXu určitě udělat díru do světa v nějakém jiném klubu (ale ideálně v nějakém, který na rozdíl od tohohle nečtu a platit si kvůli double ignore prémiovou verzi mi přijde trapné).

    (BTW, můj názor na Koukolíkův termín je neutrální - sice může mít v něčem pravdu, jak říkám, nestudoval jsem to do hloubky, ale termín je stejně zneužitelný, jako řada jiných termínů v tomto oboru, podle mě to zneužití právě předvádíš a doporučil bych ti s tím odejít do nějakého příslušně zaměřeného klubu... ostatně, existujou i jiné pojmy, třeba kyberšikana, že...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam