MIGUEL: mým oborem jsou výtvarná umění, konkrétněji vizuální komunikace — a oblastí mého zájmu je především československé písmařství (návrh písem) :)
Drtivá většina disertací v tomto oboru (vč. kurátorských studií) je psána v mateřštině. Sám vizuální komunikaci přednáším a s ohledem na množství Erasmus studentů jsou mé přednášky povětšinou anglicky — s odbornou angličtinou tedy problém nemám, v rámci mezinárodních konferencí a workshopů jsou mé příspěvky pochopitelně též v angličtině (jen pro pořádek poznamenávám, že v uměleckých oborech to je ale s publikační činností dost odlišné, spíše se počítají tvůrčí výstupy). Přesto jsem i já svoji disertaci psal v češtině — a důvodů je hned několik.
Tím nejzásadnějším je katastrofální úroveň teoretického zakotvení oboru u nás, a to především po roce ’89 (přičemž ani předtím to nebyla žádná velká sláva) — díky svobodě podnikání spojené s masivním nástupem digitálních technologií (obé samozřejmě nadšeně vítám, aby nedošlo k omylu :D) bohužel došlo k děsivé bulvarizaci oboru. Připočtěme specifika uměleckých studií (u kterých je pochopitelná snaha na vedoucích pozicích mít především vynikající umělce, publikační schopnosti jsou zde vedlejší) a výsledkem je, že v porovnání s obory tzv. volného umění je ve vizuální komunikaci situace vpravdě tragická. Jakékoliv odborné práce tak pomáhají především v lokálním kontextu — a v tomto ohledu mají mnohem větší dopad, jsou-li psány v češtině.
Druhým důvodem, který opět souvisí se specifiky (jistě ale nejen) uměleckých oborů, je poměrně úzká skupina těch, kteří mohou disertační práce opravdu zodpovědně vést (s ohledem na odborné znalosti a akademické postavení) — a drtivá většina z nich bohužel s odbornou angličtinou trochu bojuje. Což je sice smutné, ale zkrátka je to tak.
Samozřejmě mám v plánu disertaci i přeložit do angličtiny, neb mým cílem není jen přispět do odborného diskursu v domácím prostředí, ale pochopitelně i v tom mezinárodním — ale za daných podmínek prostě byla vhodnější čeština, angličtina by byla jen nesmyslným honěním si ega.
Tak či tak — spojovat angličtinu s kvalitou disertací je nonsens (jo, chápu, že to byla částečná nadsázka ;), i když samozřejmě souhlasím, že v mnoha oborech by měla být standardem ;)