MACHALIK: Slepé testy se používají mimo jiné i v případech, které jsi sám uvedl.
Tedy např.:
degustace vína
testování léčiv
výrobkové testy (potraviny)
Validní výsledky ale dávají i při testování např.:
audiokodeků
reprosoustav
Na druhou otázku, resp. skupinu otázek je jednoduchá odpověď - nemám rád bludy. To platí obecně a zvláště pak tehdy, když méně informovaným lidem zbytečně tahají peníze z kapes a ve finále vedou k horšímu zvuku (např. peníze utracené za kabel místo lepších reprosoustav).
Jak vidíš, s odpověďmi problém nemám, dokonce ani když jsou dvě najednou :). I já mám dvě otázky a doufám, že jsi schopen stejně nevyhýbavých odpovědí, jaké jsem dal tobě.
První otázka souvisí s několika tvými výroky:
"Já osobně znám pravděpodobně jen jeden zes, kterej vážně jenom zesiluje, a i tam je to otázka, ostatní zkreslujou a patlaj a serou, jak zákon káže."
"Na zesilovačích DPA se vliv síťové pračky projeví JAKO PRASE."
"Navíc to na výstavě hrálo s DPA, takže klasická pila. S jinou elektronikou (...) by to ale asi fungovalo."
"...typickým příkladem je slovenský konstruktér Bunta, kterému jeho předzesilovač totálně zabíjí celou řadu, neb hraje z prdele až běda, jen on sám to neslyší"
Tohle opravdu nevypadá na rozdíly, které by člověk neměl poznat při klidném poslechu skladby (dle svého vlastního výběru), s možností přepínat signál třeba mezi zesilovačem, který "zkresluje a patlá" a strojem tvých snů.
Jsou-li tedy tyto rozdíly tak markantní, jak si vysvětluješ, že doposud nikdo nevyinkasoval $10,000, přestože se o to už pár tisícovek lidí pokusilo, viz
http://tom-morrow-land.com/tests/ampchall/rcrules.htm ?
Ta pravidla mimochodem stojí za přečtení - třeba tahle pasáž přesně ilustruje výše uvedené výroky:
"The way people describe the differences is that they are like night and day. I would certainly not have any trouble choosing between an apple and an orange 12 times in a row. When compared fairly I believe the differences in amps are much too small to audibly detect and certainly too small to pay large sums of extra money for. If I am wrong someone should be able to carefully take this test and win my money."
Druhá otázka sice je
"poněkud ohraná, přesto se na ní stále točíme", ale jenom proto, že se odpovědi stále a znovu vyhýbáš. Zeptám se tedy ještě jednou: Jaký je zásadní rozdíl mezi výše uvedenými příklady a testováním třeba kabelů nebo zesilovačů?