• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    A jak mám teda tu superpozici chápat? Jakože když mně někdo vedle svíčky (decentní zkreslení) rožne halogen (výrazný zkreslení), tak tu svíčku přestanu vnímat? Nebo se to prostě fyzikálně sečte?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Ucho maskuje na úplně jiné úrovni (časové, harmonické atd.) než jsi popsal, rozhodně nemaskuje na úrovni dvou superponovaných zkreslení. Což je to, co jsi psal. Špatně psal. Přečti si nějakýho základního Sýkoru, meleš nesmysly, fakt.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Princip superpozice samozřejmě platí, ale to nic nemění na fyziologii lidského sluchu a důsledcích maskování na detekovatelnost jednotlivých nedostatků reprodukčního řetězce. A to je to, o čem jsem psal.

    A dobře vypáleným cd myslím takové, které není zjevně vadné, tedy vykazující např. tebou zmíněné vady. Myslíš, že už bys konečně mohl na tu jednoduchou otázku "rozdíl slyšíš/neslyšíš" odpovědět?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Nevím, co je dobře vypálené CD a jak se pozná od špatně vypálenýho - doufám, že nemyslíš praskance a přeskakování.
    Každopádně věta "...určité zcela minimální zkreslení (zkreslení myšleno zcela obecně) nějakého komponentu by bylo detekovatelné, kdyby nebylo překryto daleko větším zkreslením jiného komponentu, typicky měničů..." není pravdivá. Toto se neděje, zkreslení není překryto, je superponováno. Nevykládej nesmysly jako příklady, zmateš lidi.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Znovu si přečti, co jsem napsal - třeba tomu porozumíš i ty.
    A mimochodem ještě jsi mi neodpověděl na opakovanou otázku, zda se stále domníváš, že lze zvukově odlišit dobře vypálené cd od originálu - stačí ano nebo ne, žádnou debatu začínat nemíním.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Vidíš, a já myslel, že je obecně známé, že zkreslení se superponují, nikoli maskují. Nezamrznul jsi ve svých poznatcích někde v 80.-90. letech? To o tom zkreslení měničů, které nutně zamaskuje všechno ostatní, není pravda už od doby krále klacka. Nechceš si o tom něco přečíst?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    LA_PIOVRA: A to je taky imo úplně ok. Otázkou je, o čem si chceš povídat v klubu " top audio"?
    SVANC
    SVANC --- ---
    LA_PIOVRA: Rozumný názor, jenom s tím dirigentem a absolutním sluchem je to imho trochu složitější. Fyziologie sluchu je dobře prozkoumaná a mimo jiné se v ní projevuje efekt maskování. Např. určité zcela minimální zkreslení (zkreslení myšleno zcela obecně) nějakého komponentu by bylo detekovatelné, kdyby nebylo překryto daleko větším zkreslením jiného komponentu, typicky měničů. Situaci lze přirovnat k ochutnávání - nemyslím si sice, že může existovat někdo, kdo pozná přidání jediné kapky citrónové šťávy do cisterny čisté vody, ale určitě bych se o tom nepřel. Zcela vyloučené ale je, aby někdo odlišil vzorky ze dvou cisteren, kde v jedné je těch kapek 1000 a ve druhé 1001. Přitom tento rozdíl je moderními přístroji měřitelný, což je přesná analogie s kabelem, jehož vliv změřit lze, slyšet nikoli.

    Btw. taky by mě zajímalo, jak to TOOM myslel s tím hdmi kabelem.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Uvedomuju si, ze muj postoj je trochu "posledni spravedlivej", protoze nestojim ani na jedne strane sporu (resp. neverim, ze sitovej kabel ma vliv na zvuk a neni rozdilu mezi kabelem za 1000 a 100 000 ale zaroven mi zdejsi propagatori tohoto zavaneji svatou hysterii).

    Nicmene PATISLAV ma podle me presne pravdu. Existuje hudba, resp. zvuky, u kterych existuje obecna predstava, jak maj znit. Veri, ze kdyz je nekdo dirigent s absolutnim sluchem, tak se muze ukajet tim, ze mu hoboj doma bude znit jako kdyby tam nekdo na hoboj foukal.
    Vzhledem k tomu, ze nejsem dirigent, nemam absolutni sluch, ba dokonce diky picovinam v minulosti na jedno ucho slysim hur vysoky tony a posloucham veci, u kterych chybi ona obecna predstava jak maj znit, protoze proste zadna neni. Tam mam proste vintage sestavu od Revoxu, nejaky lacinejsi kabely co mi nekdo venoval a absolutne mi chybi motivace to do smrti menit.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    PATISLAV: Všichni muzukanti na světě používaj lo-fi nástroje, všechna studia na světě jsou lo=fi, všichni zvukaři jsou lamové atak všichni brousíme mpplayery a lodžitechy. Bravurní úvaha..... a na co tedy gramofon ?
    Myluju nykc lol
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Furt na tu odpověď čekám!
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    a na jakým aparátu teda.....
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Sice se clovek nic nedozvi, ale to srdicko, ta clovecinka - to zde nechybi!
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    PATISLAV: ja jsem tu vice mene omylem (moje potreby nebyly shledany dostatecne hifi), ale nelituju, krasnej flame! Doufam, ze kluci nezklamou a jeste par postu pridaj.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Zavítal jsem do tohohle auditka, abych se dozvěděl něco o kvalitních (zejména old-school) gramofonech, ale nic moc jsem tu nenašel. Když už jsem byl ale nuceným svědkem tohoto vašeho krásného odvěkého flameu, nemůžu se udržet, abych nedodal jedno:

    Je vtipné utrácet neskutečný majlant za hi-fi soustavu, když tolik kapel dnes nahrává co nejvíc lo-fi, nějaké kabely vůbec neřeší, mix si dělají samy a mastering jim nakonec stejně udělá nějaký fanda "loudness war" nebo úplná lama. Někteří umělci si dokonce zakládají na tom, aby do nahrávky dostali nejrůznější akustické poruchy a nedokonalosti. A hi-fi fanda si pak ujíždí na tom, jak kvalitně ty šumy a ruchy poslouchá...
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    TEDDYBEDDY: Prestan delat hovadko a zavzpominej, uz jsem tu psal ze hraju z desek na sluchatka (; A kabely mam ty nejobycejnejsi (tzn. 'vestaveny' sitovy u gramofonu a nejake obyc do predzesilovace. A pak uz jen sluchatka).

    Cimz ma otazka na TOOM stale plati. Doufam, ze nebude nasledovat 30x 'a na cem hrajes ty?' - pokud sam nemas co rict tak je lepsi mlcet, nakonec vsichni jsme si uz tu otazku zvladli precist nekolikrat.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    to: Tragéd & spol.
    Na jaké kabely doma hrajete a na jakém aparátu?
    a následuje dalších 30 příspěvků, aby se ukázalo, že tragédi žádné hifi ani kritizované kabely neměli, nemají, neznají....
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    TOOM: ja jsem trapnej, ale Teddy, ktery dela blbeho (predpokladam tedy, ze blby ve skutecnosti neni) trapnej neni? Aha.
    Stale cekam na tu opravu ohledne HDMI, nebo to byl z tve strany jen vykrik do tmy?
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    TOOM: Nemyslim si, ze by byly trapne. Naopak, celkem jasne ukazuji uroven nekterych vericich HiFistu, kteri se drzi sve viry a dokola opakuji jedno a totez (:

    A s cim prosim nemel pravdu ohledne HDMI kabelu?
    TOOM
    TOOM --- ---
    PLAYER: Snad jen, jestli ti dochází třeskutá trapnost tvých posledních cca 20 příspěvků o ničem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam