MACHALIK: Hezké... Včera tu celé odpoledne žvaníš nesmysly a dnes zase hláškuješ o
hadrách namočených v lepidle a o tom, jak je má aparatura
za hranicema známé fyziky, což je mimochodem blábol sám o sobě :-).
Vzájemně superponovány jsou vlastně všechny jednotlivé složky zvuku. Kdyby platilo, že superpozice a maskování se vylučují, tak by nemohly existovat ani kompresní formáty, které jsou právě na tom založeny.
Hlavně, že jsi to prokládal hláškama o tom, jak si mám danou problematiku nastudovat, aby se mi rozšířily obzory. To je ale bohužel přesně to, co bys měl udělat ty sám. Často tu totiž hbitě žongluješ výrazy jako
stabilita pod zátěží, efekt činitele tlumení, rychlost přeběhu nebo
superpozice, ale jak je vidět, tak skutečný obsah těchto pojmů a především souvislosti ti často zůstávají utajeny. A samozřejmě, jako ve finále vždy, když argumentačně stojíš nahý v křoví, začneš být osobní. Tahle debata ale není ani o tvých nebo mých znalostech či subjektivních zkušenostech, ani o mém aparátu, ale o obecně platných jevech. Těch, které tvrdošíjně popíráš, abys nemusel připustit skutečnosti, které nekonvenují tvé víře.
Ale i kdyby ses na hlavu stavěl, jeden zásadní rozpor nevysvětlíš nikdy. Ten rozpor spočívá v tom, že pro komponenty používáš výrazy jako megasračka, jejich zvuk přirovnáváš k pile a především permanentně líčíš zkreslení zesilovačů jako něco strašidelného, jasně poznatelného, pro dojem z poslechu dokonce podstatnějšího, než je akustika místnosti (to jsem si nevymyslel, doopravdy :-) ).
Ale na druhou stranu připouštíš, že různá zkreslení zesilovačů se ve slepém testu nepoznají, za což samozřejmě může nevhodná metodika. Slepý test ale není žádné zběsilé cvakání sem a tam, jak by si mohl člověk z tvých řečí myslet. Klidně je možné poslouchat svou oblíbenou skladbu nebo desku, jak dlouho je libo. Pokud ani pak nejsou lidé schopni správně určit, který ze dvou často i velmi rozdílných zesilovačů zrovna hraje, jak hrozný ten problém se zkreslením zesilovačů může doopravdy být?
Zkusil jsi ten on-line test, jak subtilní zkreslení sám poznáš? Chápu sice, že je to nevhodná metodika, protože nevíš předem, který ze dvou signálů zkresluje, ale za pokus nic nedáš. Rozšířily by si obzory :-). A až (jestli) k tomu dojde, rád si s tebou zase podiskutuju. Zatím jsi jen ukázal, že nejsi schopen za žádných okolností přiznat ani zjevný omyl (nejenom mě ještě dlužíš nějaké odpovědi k vypalovaným CD) i že tvé názory jsou často mylné a veskrze subjektivní. Debata s někým, kdo validní argumenty nahrazuje osobními výpady, nemá žádný smysl. Toho už jsem tu s tebou zažil dost a myslím, že to nebaví ani nikoho kolem.