MACHALIK: Nechápu, co řešíš. Veškeré chuťové testy jak potravin tak i nápojů se provádějí naslepo a to z dobrého důvodu. Před delší dobou jsem někde četl o tom, jak několik druhů vín bylo zkušebně posuzováno, přičemž dotyční viděli jak na etiketu, tak jim i byla známa cena. Pořadí vždy více či méně korelovalo s cenou a to bez ohledu na to, že etikety na lahvích byly náhodně měněny. Můžeš to okecávat jak chceš, ale porovnávat dvě věci a vědět přitom, která je která, nemá žádnou vypovídací hodnotu. Proto se tenhle druh testování nikde nepoužívá a obhajuje ho jenom určitá skupina lidí v jediném oboru - audiotechnice.
Tam, kde je to opravdu důležité, třeba u léků, se někdy používá dokonce dvojitý slepý test, kdy ani osoba předkládající vzorky neví, který je který. Proč asi?
A to, zda jedna konkrétní osoba, třeba já, rozezná jednu vodu od druhé, na tom nic nezmění.