MACHALIK: Mě jako projev klaunství spíš připadá věta
"Všechno, co jsem kdy napsal, je stejně tak průkazné jako to, co jsi napsal ty." Chce to hodně samolibosti, aby se člověk domníval, že jeho vlastní tvrzení, podložené pouhým subjektivním pocitem, má stejnou váhu jako odkazy na dobře dokumentované experimenty, provedené za kontrolovaných podmínek.
Typickým příkladem je tvrzení o tom, že slepý test dopadne vždy stejně a že není dostatečně citlivý. Přestože jsem tu pro opačný názor uvedl více argumentů, které by jako validní byly brány v libovolném oboru, ty stále dokola opakuješ to samé a tváříš se, že tato "pravda" má stejnou váhu. Jediné, oč se přitom opíráš, jsou nesmyslné příměry o ženských a autech, naposledy ten o vodě. I ten má stejnou logickou vadu, jako ty předchozí:
"...parametry vody taky nepoznáš pouhým napitím, někdy je třeba nutné tu vodu pít delší dobu - a taky se s ní mýt, mýt s ní nádobí, sklo a jiné věci. Ale tady se přece bavíme jen o zvuku, v případě vody o chuti. A pro její zjištění vůbec nemusíš mýt sebe, nádobí nebo cokoli jiného - stačí se napít, stejně jako zesilovač stačí slyšet.
Opakovaně mi přitom předhazuješ, že stanovím pravidla debaty tak, aby jiný názor než můj neměl šanci. Ale tohle je naopak přesně to, co děláš ty sám: Subjektivní dojem má ve tvé realitě stejnou váhu, jako vědeckou metodou dokázaný fakt. Dokonce i větší váhu, než změřené parametry, protože měřením prý nelze odhalit vše, co lze detekovat sluchem. Co na tom, že moderní měřicí přístroje dokáží jednotlivé parametry měřit s přesností o několik řádů vyšší, než je možné poznat poslechem. O jaký záhadný a neměřitelný parametr by se přitom mělo jednat, už samozřejmě neřekneš. Nanejvýš se dozvíme cosi o komplexní problematice a že vše není tak jednoduché. Ale ono to není ani zas tak složité. Ve skutečnosti je celý hudební signál časovým průběhem jedné jediné veličiny v pásmu pár desítek kHz. Představa, že se současnou technikou není možné porovnat rozdíl takového signálu mezi vstupem a výstupem přístroje, je komická. Přesto i toto odmítáš, protože pak by nebylo možné argumentovat jen subjektivně.
Taková jsou tedy tvoje pravidla pro debatu o technických zařízeních - dojmy mají větší váhu než kontrolované experimenty a měření.
Nezbývá než souhlasit, že nemá smysl v ní dál pokračovat.
DOCKINEZ: Vícekrát tu bylo řečeno, že celá debata se týká pouze jediného aspektu aparatury - zvuku. Nikdo nezpochybňuje, že jsou i jiná hlediska, podle kterých má smysl se rozhodovat, co si člověk koupí :).