• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Už zase cituješ... nechceš udělat další experiment? Týden bez citací, jen sám se sebou?

    Jak sis z toho obrázku všiml, nemám tři zcela stejné láhve. Jedna má čepičku, jiná je trochu víc zelená, víno v každé z nich má stopro jinou barvu... Já vím, že v každé z nich je jiný produkt. Tři obaly, tři produkty. Přesto, když je v sobotu otevřu a budu ochutnávat, půjde o slepý test. I se podívám proti světlu a budu vědět, který je tmavší a který světlejší, a *furt* to bude slepej test.

    Ale možná pro někoho, kdo víno nepije a kdo si třeba myslí, že tmavší = lepší, by tohle mohlo hned znamenat, že test už není slepej. Ale on je. Celou dobu je slepej. Barva vína - ani barva flašky, etikety, korku, čepičky... - nezpůsobuje bias. O to tady jde.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Ty seš fakt demagog... :D
    O jednom zesilovači prohlašuješ, že pekelně zkresluje a má zvuk jako pila, zatímco jiný třeba hučí na basech. Ale když máš k dispozici výborný aparát, vlastní donesené nahrávky a celé odpoledne, kdy můžeš klidně hodinu poslouchat jeden nebo druhý, nebo je přepínat po každé skladbě, tak stejně nepoznáš rozdíl? Fakt ani pak nepoznáš, který zkresluje jako pila a který hučí?
    Tak to asi nebude problém testu, ale toho, že předtím jsi prostě jen žvanil :).
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    EUR0: Některé rozdíly jdou rozeznat hned, jiné až po delší době, některé na klasice, jiné na rocku, neexistuje jeden jediný správný a všechny ostatní špatné způsoby, jak testovat komponenty (kromě slepého testu, ten je výjimka, protože je univerzálně špatný). Kdybych to přirovnal k vínům, tak z jednoho napití a vyplivnutí taky nepoznáš, jestli tě po celé láhvi bude nebo nebude bolet ráno hlava. Prostě ji musíš vypít. To je test, který musíš podstoupit, jinak tento parametr nemáš šanci otestovat, a je to parametr důležitý: asi by sis nechtěl koupit kastl vín, ze kterých bolí palica. Ale Svancové světa ti budou tvrdit, že i toto musíš poznat pouze při vyplivnutí a pokud to nepoznáš, tak jsou obě srovnávaná vína stejná, ba co víc - ranní bolest hlavy neexistuje! Protože jsi ji nezaznamenal při cucnutí a vyplivnutí půl deci vína! A dokaž Svancovi opak. On víno jen plive a hlava ho nikdy nebolí.

    Ta argumentace svým způsobem nemá chybu, je geniální ve své chybnosti :)
    MATT
    MATT --- ---
    EUR0: jojo, to jsem si rikal, proc kupovat neco, co nepoznas... ale na druhou stranu i v tom vine, muzes mit treba cyankali, na chuti to nepoznas a pritom ti to zivot slusne otravi...

    ted jen prokazat existenci nejakejch "audio cyankalii" ;))
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Celý ten tvůj "myšlenkový experiment" je jen parafrází Zénonova paradoxu. A asi si nikdo nemyslíme, že je tak možné dokázat, že nelze doběhnout želvu.

    Kromě toho jsem ti jasně odpověděl: [ SVANC @ HIFI & TOP AUDIO ]

    A moje zažitá dogmata by nejlépe nabouralo, kdybych se od tebe - konečně! - dočkal validních argumentů, proč by slepý test neměl fungovat na zesilovače a kabely, když u reprosoustav a kodeků poskytuje opakovatelné a přesné výsledky.
    Máš nějaké? :D
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Neexistenci biasu jsem se ti pokusil dokázat na praktickém experimentu, ale ty ses ho odmítl zúčastnit (i dnes). Druhým dechem opakuješ, že bias existuje, protože je popsán v tobě svatých textech, a mně přesvědčuješ, že ho musím akceptovat. To je to slovo, které jsi použil: akceptace. Já, abychom si rozuměli, neakceptuji. Já experimentuji, zjišťuji a ověřuji. Nikdy neakceptuji. Je-li výchozím bodem nutné něco akceptovat, kupř. existenci jaltry, tak pak máme problém, nedostaneme se ani přes první políčko hry, natož na její konec.

    Neargumentuješ ani pracemi odborníků, ani ničím podobným, argumentuješ pouze tou polovinou textů, která koreluje s tvou vírou. Druhou polovinu textů, která nekoreluje, ignoruješ/zavrhuješ. Možná bys po mně chtěl, abych ti taky kopíroval nějaké texty, resp. vím určitě, že to po mně chceš. V podstatě si asi představuješ, že budeme jako dva boti, kteří si navzájem předhazují citáty cizích lidí, a taková diskuse by se ti líbila. Mně to tak nevyhovuje, dělat to nebudu.

    Škoda, že se nechceš zúčastnit experimentu, který by mohl nabourat tvou víru. Od toho experimenty jsou: aby bořily zažitá dogmata. Když však na nich lpíš, tak není pomoci - ale pak nemůžeme vést diskusi. Zůstaneme prostě každý na svém, o nic nejde.
    EUR0
    EUR0 --- ---
    MACHALIK: rozdiely tam (medzi zosilovacmi) nejake budu. ale ked by si ich nevedel sluchom rozoznat, neni su pak zanedbatelne? nestalo by to za skusku? ak by si si tymi rozdielami bol taky isty, ze ich teda poznas vzdy, tak by pak ta plenta nemala vadit, nie? .. nechcem rypat, mate tu peknu diskusiu anyway, ale fakt ma to zajima
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: "Jediná metoda, jak nemít bias, je nemít bias." - tak to je fakt moudro! :D

    Existence biasu je dokázána tolikrát a tak přesvědčivě, že se mi ani nechce věřit, že takhle zjevnou věc někdo vážně rozporuje.

    A kritizovat, že argumentuji studiemi a experimenty odborníků, je neméně absurdní - rozhodně jsou pro mě věrohodnějším zdrojem informací, než tvrzení Machalíka z nyxu, že "bias neexistuje", a to tím spíše, že nejsi schopen na jeho podporu vymyslet jediný validní argument.

    Btw. už jsi vymyslel nějaký důvod, proč by slepý test neměl fungovat na zesilovače a kabely, když u reprosoustav a kodeků poskytuje opakovatelné a přesné výsledky? :D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TEDDYBEDDY: proc? Reprokabely fungujou, po instalaci kusu tlustyho jak snura k michacce se zlepsily basy a nemusim kupovat do zkusebny sub. A samo bych to slysel i ve slepym testu :)

    A kurva...
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: to víra tvá tě vyléčí!
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Nedáme kabely? :o)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Jediná metoda, jak nemít bias, je nemít bias. Že bias neexistuje jsem se konkrétně tobě pokusil mnohokrát dokázat, ale ty v něj věříš, akceptovals ho, protože to je psáno ve svatých textech, a tudíž jsi zcela imunní vůči jakémukoli důkazu.

    Netušil jsem, že i ostatní nebudou schopní se vypořádat s obrázkem tří neoznačených lahví vína, to mě popravdě překvapilo a ještě víc utvrdilo, že bavit se o čemkoli spojeným se slepými testy je naprosto marné. Každý si pod tím představuje něco jiného: mně stačí test s odstraněným biasem, ty potřebuješ plentu, bez ní se nehneš z místa, další potřebuje stabilní teplotu a barevnou teplotu a skladování, dalšího přitahuje čepička - není šance o tom ani vést diskusi.

    Konsekventně není možné vést diskusi ani o rozdílech mezi zesilovači. Nota bene s někým, kdo si tak strašně nepřeje, aby mezi nimi byly rozdíly, že hodlá ignorovat i to, že mezi nimi *jsou* faktické rozdíly. Připomíná mi to popírače holocaustu. Nedostaneš se nikam. Ale je legrace to zkoušet.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Všechny ty požadavky na upřesnění byly důsledkem zprvu ne zcela jasného zadání a pochopitelného předpokladu, že se budeš snažit lidi dalším rozvíjením toho příkladu manipulovat. Ten záměr byl očividný, sám jsem na něj upozorňoval, a taky se tu neobvykle zvýšil počet lidí, kteří tvé posty vnímali jako demagogii, takže jsi to raději odpískal. Tak se teď prosím netvař, že by to tím jedním obrázkem lahví skončilo - na to mám ještě v příliš dobré paměti poslední podobnou debatu, viz např.:
    [ MACHALIK @ HIFI & TOP AUDIO ]
    [ MACHALIK @ HIFI & TOP AUDIO ]
    [ MACHALIK @ HIFI & TOP AUDIO ]

    Slepý test třeba kabelů je zcela jednoduchý - stačí jedna osoba za plentou, která je přehazuje a nic víc nepotřebuješ. Tvrzení, že slepý test je nerealizovatelný, je stejně absurdní jako to, že bias se v oboru hifi neprojevuje.

    Koneckonců sám píšeš: "Jde o to nemít bias a pak vyhodnotit, co je nejlepší." Jediná metoda, jak nemít bias, je ovšem splněna, pokud nevíš, co zrovna hraje. Fakt je tak strašně těžké něco tak jednoduchého pochopit?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Měls snad pocit, že jsme se i při tom nejprimitivnějším vinném testu dostali do stavu, kdy by test byl realizovatelný? Teplota, skladování, podmínky, křupky, odlesky? Jako za mě proč ne, já bych slepý test byl schopný realizovat bez problémů, ale ono by z něj nevyšlo, že rozdíly neexistují, takže bych se dozvěděl, že nebyl slepý => by bylo potřeba podmínky tak zesložitit, až by byl nerealizovatelný. Jedině test, který nelze provést, je dostatečně rigorózní!
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BLAF: Co máš za aparát?
    SVANC
    SVANC --- ---
    VOZKA: Navíc pamatuji dobu prvních výpalek, které za moc nestály a občas se nějaká chyba objevila. Ale tyhle chyby měly - zcela logicky - charakter lupanců apod. Vážně by mě zajímalo vysvětlení mechanismu, který by vedl k takové speciální chybovosti čtení, jež by se projevovala "zhoršenou transparentností", "menším prostorem", "méně dynamickými basy" a dalšími podobnými projevy, o kterých jsem v této souvislosti kdysi četl.
    BLAF
    BLAF --- ---
    Nevedet, ze Machalik je profi troll s Aspergerovym syndromem, tak si to s tema vypalkama i zkusim :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Bravo! Takže jsi na nyxu dokázal, že "slepý test je nerealizovatelný". Co na tom, že v nejrůznějších oborech se jich denně provádějí spousty po celém světě. Přece si nějakou realitou nebudeme rozbíjet svůj vybájený svět... :D
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: navíc mam pocit, že radil neplatit za něco, co sám neslyšíš. takže to by odpovídalo spíš tomu tvýmu přístupu.
    MATT
    MATT --- ---
    MACHALIK: hele a tys to jeho hifi dlouhodobě neslepě poslouchal, že znáš jeho kvality, Jirko? :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam