• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    TOMATSU
    TOMATSU --- ---
    MIKLO: Tak si kup oba dva - Denon na hrani a Sony na koukani :) Jestli ten Sonak neni po kompletni repasi, tak nema ani cenu o nem uvazovat. A i kdyby byl, tak se mu asi stejne vyhnu. Zbytecny starosti s takto starymi stroji - na koukani OK, ale na poslech uz ne. Plus ten Sonak neni na nase rozvody 230V, ale na japonskych 100V. ( jde to samo poresit, ale dalsi starost navic + mozne poskozeni po ceste )
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    Ahoj, je to dotaz asi spíš do low endu, ale přijde mi, že tady jsou lidi s větším přehledem. Chci se zeptat, jaký zesilovač vybrat? Dlouho jsem byl rozhodnutej pro Denon PMA-1500 AE, jako o pro mě ultimátním zesilovači, kdy už tohle pak nebudu muset řešit a bude mi to stačit. Ale vzhledem k tomu, že mám trochu kink na vintage hifi věci a rád na ně koukám, nedávno mi padl do oka zesilovač Sony TA-F ESXII, který se vyráběl jen pro japonský trh a vypadá (aspoň pro mě) naprosto famózně a celkem jsem se do něj zamiloval. Z technického hlediska jsem vpodstatě úplný laik, navíc jsem po mládí stráveném na hardcorových koncertech celkem hluchej, takže řeším primárně vzhled, aby to dobře vypadalo v obýváku :) Na druhé straně mám taky rád, když dobře nakoupím a je dobrej poměr cena/výkon. Takže se chci zeptat zdejších odborníků, co z toho vzít? Jestli se vyplatí absolvovat poslání starýho zesíku z Japonska a všechny rizika s tím spojený nebo si v Praze zajet pro relativně nový zesilovač, který ale zase nemá takový kouzlo. Cenově to vychází hodně podobně. Případně děkuju za pomoc při rozhodování.

    Denon PMA-1500AE - Manual - Stereo Integrated Amplifier - HiFi Engine
    https://www.hifiengine.com/manual_library/denon/pma-1500ae.shtml

    SONY TA-F555ESXの仕様 ソニー
    https://audio-heritage.jp/SONY-ESPRIT/amp/ta-f555esx.html

    VOZKA
    VOZKA --- ---
    ROMANICAK: Tak teoreticky není důvod, proč by nešlo dělat něco jako broadcast. V praxi to ale BT standard zatím neumožňuje. Nový BT audio standard je ve vývoji, a kromě dostatečně kvalitního kodeku který není licencovaný třetí stranou (konečně!) bude i podporovat posílání několika audio streamů do různých zařízení zároveň. Ale na rozšířenou implementaci si ještě pár let počkáme.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    DAVE_PAGE: Diky. Jo, Sonos reseni znam. Hledam bohuzel neco univerzalniho. Sonos to ma usity na miru pro svoje vlastni produkty. Ostatne jako vsechny dalsi znacky.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    RAJCHE: IMHO by to mohlo byt reseno necim jako SONOS system,... pres BT streamovat do HUBu od od tohoto (nebo podobneho) systemu. A ten hub si to pak distribuuje po sve infrastrukture.
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    ROMANICAK:
    Ja vim, sorry za OT. Cista zoufalost.
    Kazdopadne diky za feedback.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    RAJCHE:
    Myslim ze iPhone a BT repro uplne nepatri do tohodle vlakna...ale:
    Nic takovyho nejspis neexistuje, kdysi jsem hledal taky a nenasel. BT protokol je zalozenej na sparovani presne dvou zarizeni mezi sebou. Tzn. z principu nelze v jednu chvili mit vic zarizeni komunikujicich s jedinym rozhranim jednoho zarizeni (vice repraku k jednomu vystupu z telefonu).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: V diskusi pod clankem je odkaz na bakalarku, ktera se problematikou kabelu zabyva. Skoro to vypada, jak kdyby Teddybeddy studoval v Budejkach :-). Cituji ze zaveru:

    Dalšími měřeními seza pouţití dostupných prostředků nepodařilo ve slyšitelném spektru prokázat vliv kabelu na přenesený signál - to ovšem neznamená, ţe kabel na přenos vliv nemá.
    Src https://theses.cz/id/7m10ny/BP_Havel.pdf

    Dneska lze obhajit fakt jakoukoliv cypovinu...
    MAJA
    MAJA --- ---
    NOIZER: Krautwire jsem vždycky měl za takový naleštěný esoterický prd
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    NOIZER: nemáš link na odemčenou verzi?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    k ty nedavny diskuzi o kabelech:

    Kabel za milion ze stříbra a zlata a pomalá smrt hi-fi, za kterou nemůže jen Apple a Bluetooth | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://tech.ihned.cz/...-stribra-a-zlata-a-pomala-smrt-hi-fi-za-kterou-nemuze-jen-apple-a-bluetooth
    RAJCHE
    RAJCHE --- ---
    Nevite nekdo prosim, jak se by se dalo z iPhonu streamovat hudbu do 3 az 4 BT repraku najednou. Neni nejaka appka nebo splitter, ktery to umi? Nemuzu nic najit. Predem dik.
    TOPICZ
    TOPICZ --- ---
    Nemáte prosím tip, kde by mi převedli do digitální podoby LP desku? Ideálně na počkání Praha-centrum.. Dík
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jen takový povzdech, je to záhada, ale nemusím ji řešit...

    Starý počítač, optický výstup, optický kabel a DAC - 192 kHz jsem tam nedostal (jen 96), nebo přesněji poprvé jakoby "zkresleně", jako když to chrchlá a pak už nic, DAC hlásil Signal Unlock, což hlásí i když je počítač vypnutý a neteče tam nic.
    Nic neteklo na integrovanou zvukovku i na levnější Xonar.

    Nový počítač se stejnými Win, kabelem a DAC najednou na 192 jede.
    Jediná věc, která se ještě "změnila", je urovnání optického kabelu, přerovnával jsem ho a přemotával rezervní smyčku, ale že by mohl předtím být "skřípnutý" si nemyslím.
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    MVEK
    MVEK --- ---
    VOZKA: Ano, ohledně vzorkovací frekvence jsem četl i anglickou analýzu, že samotné soubory na přehrání ve vyšší frekvenci mohou škodit kvalitě viz Nyuqist-Shannon sampling theorem na wikipedii nebo též https://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html (ale vyšší frekvenci při nahrávání podle toho smysl má). K tomu se ale stavím indiferentně. Logicky to zní, ale neznám tolik (a nemám tolik času, abych se tomu věnoval), abych to mohl přijmout nebo odmítnout.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MVEK: Zvuk zůstává až do konverze na konci optiky v digitálu. Na kvalitě zvukovky přesto teoreticky záleží protože DAC se řídí časovacím signálem který je po optice posílán, a tedy jitter v signálu může zkreslení jeho výstupu ovlivnit. V praxi každý slušný DAC má kvalitní obvody na potlačení jitteru a nemyslím, že by slyšitelnost něčeho takového byla kdy ve slepém testu ukázána. Obzvlášť u sestavy v téhle ceně bych to vůbec neřešil. 192/96 kHz samplerate taky neřeš, overkill je obojí - vyšší vzorkovací frekvence jen zvyšuje horní hranici přenášených frekvencí daleko nad slyšitelné spektrum, což většinou ničemu neublíží, ale ani ničemu nepomůže.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Bude to napůl lama dotaz, ale nedobral jsem se zatím k tomu, jestli při propojení zdrojového zařízení (počítač se vším možným od mp3 až po FLAC nebo taky filmový Blu-Ray) a DAC se stereo reproduktory optickým kabelem záleží na kvalitě zvukovky, nebo ne. Zkrátka, jestli se zvuk z FLACu obvykle nejprve převádí do analogu, a pak opět do digitálu zvukovkou, nebo jestli jdou data rovnou a tedy na kvalitě zvukovky nezáleží.

    Nově sestavený počítač má nyní integrovaný Realtek ALC1220, zdrojem je vše možné: mp3, DVD, BR, streamované video, ale i FLAC
    DAC je minisystém Marantz M-CR-611 (s bednami DYNAUDIO Emit M20, případně nějaký kabelový Senheiser kolem tisícovky nebo pár let starší AKG bezdrát asi za pět), z nějakého důvodu mi bere jen 96 kHz na optice, ačkoliv by měl umět i 192 (a 192 kHz FLAC přímo z USB přehrát umí), ale nejsem takový audiofil, abych si myslel, že 96 od 192 rozliším, tak jsem líný reklamovat:-).

    Měl jsem Xonar DSX, jenže jsem zjistil, že je vadný až po záruce. Při využití stereo jacku mi shodil počítač tak jednou měsíčně, když jsem začal používat optický výstup, bylo to skoro denně.
    Proto váhám, jestli to opravdu potřebuji. Jak asi je vidět, nejsem extra audiofil, ale zase lepší bedny jsem si po dvou hodinách ve studiu přece jen vybral a na flacy (z CD, ale i ty s vyšším vzorkováním) přecházím.

    (Jo, ještě můžu zkusit vrazit ten Xonar do nového počítače, třeba se s ním bude mít rád víc.)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, nemate nekdo starej nefunkcni tascam portastudio 424? mam tam zlamane kolecko pro odskakovani hlavy v kazetaku. konkretne https://nemecko.ubal.to/tascam/lab-front-orez.jpg - nevite pripadne, kde ho splasit? (uvazuji i o variante nekde ho vytisknout ci odlit, ale pokud by se nekomu valelo nevyuzite, proc se s tim srat...) Dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam