DR_RIC: Tohle by mě docela zajímalo, na zapůjčování a testování nemám čas, ale můžeš zkusit jestli není rozdíl tak velký že by byl znát i třeba na videu z telefonu. Některé moderní smartphony s MEMS mikrofony nahrávají velmi nečekaně kvalitní zvuk, a pokud bys zapojil do páru jeden nový kus a jeden starý (jestli to jde), dal je přímo vedle sebe, pustil na nich nějakou písničku nebo růžový šum a přepínal mezi levým a pravým kanálem, měl by na takovém videu být rozdíl slyšet. Myslím že by to zajímalo víc lidí než mě ať už rozdíly ve zvuku způsobuje cokoliv. Ten šum funguje překvapivě dobře, měl by stačit i z nějakého generátoru na netu.
Zahoření/rozehrání je fakt často používaná marketingová technika, která ve skutečnosti znamená "nechte si to nějakou dobu doma, za dva týdny si na zvuk nějak zvyknete a vyprší vám lhůta na vrácení". Změřené rozdíly ve frekvenční i fázové charakteristice a zkreslení jsou velmi malé, subjektivně jsem ani s PA woofery s tuhými závěsy žádný velký rozdíl nikdy neslyšel. Ale můžu mít mezery v teorii a můžu se plést, tohle je téma které jsem aktivně moc neřešil.
Zkus se podívat jestli to třeba není trošku jiná modelová řada, jiná revize nebo tak, podle nějakého produktového štítku. Já sám bych takové bedny asi vrátil a hledal dál, ale za autoritu se v téhle oblasti určitě nepovažuju. Intenzivním rozehráním v časovém rámci zákonné lhůty na vrácení nic nezkazíš - díky tomu že máš ten starý pár se kterým je můžeš kdykoliv znovu srovnat, tak se ti nestane, že by sis na nový zvuk zvykl a mylně to přičetl rozehrání, to je dobrá příležitost na experiment.