• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    Tak tady to je. zatim prvni verze.
    Test KEF EGG, rozdil v zahoreni repro
    https://www.youtube.com/watch?v=cGntO607OMQ&feature=youtu.be
    MAJA
    MAJA --- ---
    Tak výměna 20+ letých kondenzátorů za Mundorfy ve výhybkách přinesla pozitivní výsledky ...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TEDDYBEDDY: Jako nevím jestli má smysl odpovídat :) ale pokud se "chrchly" vztahovalo i k těm měničům za 250 - 1000, tak ne, třeba u menších širokopásmáčů občas ty super levné hrají výborně, zatímco bespoke píčoviny za tisíce jsou příšerné, a rozdíly jsou mezi jednotlivými modely velké. Pointa byla pouze že různé kusy toho samého modelu se od sebe i v ceně pod 300,-/kus liší velmi málo a většina solidních firem má docela dobrou quality control. To že by lowendové měniče měly nějaký velký rozstřel většinou neplatí dokud nezačneš kupovat anonymní čínu a různé další OEM výrobky.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    VOZKA: Spravny postreh. Nejdrive logicky ne. Protoze jedny jsem koupil do prace (pracovna) a druhy par byl urceny do pracovny domu. Byt to jsou typove velmi podobne mistnosti (vybaveni, apod) rozdily tam jsou (vyska stropu apod). Vzal jsem tedy par z domova a poslechl ho v praci (tam jsem mel uz protahany kabely a obracene by to byla vetsi prace) - stejny stul, stejna hudba,... A rozdil je stale slysitelny. Do jake miry je muj subjektivni pocit relevantni a do jake miry jde TikTak efekt nedokazu rict. Pripominam, ze to jsou reprosoustavy urcene k ozvuceni PC a televize v cenove relaci >10k,- Proto jsem nabidl zapujceni a zeptal se zde na nazory. Jediny ou odpoved do te doby jsem mel od prodejce a to stran rozehrani repro. To mereni by mohlo treba neco naznacit. Uvidime. Tesim se na pristi tyden.
    S Tvym nazorem na akustiku prostredi plne souhlasim. Mam za sebou 15 let koncertni kytary a neco "malo" nahrano v par kapelach. Taky jsem po 2 operacich ucha, pred kteryma jsem ztratil (mimo jine) akustickou prostorou orientaci a poslouchat cokoli (myslim, to ze na me jen nekdo mluvil ne hudbu) v novem dome bez vybaveni bylo peklo na koleckach...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    VOZKA: Díky za info. Čili ty chrchly hrály všechny stejně blbě? Pozoruhodné :) ( sarkasamus)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TEDDYBEDDY:
    Dalo se ocekavat, ze pri tech marnych pokusech o urazky a nadavkach nakonec udelas vola sam ze sebe. Jen jsem to necekal tak rychle a jednoduse :-)

    V tom dokumentu co postujes samozrejme neni nic o rozdilech mezi jednotlivymi typy kondenzatoru a ani jejich vlastnosti, ktery by mely byt lepsi pro audio. O mych znalostech vis prd, takze brzdi. Bud jasne vysvetli na co jsem se ptal, pokud na to mas, a nebo uz radsi nepis nic, jen si to zhorsujes.


    TEDDYBEDDY:
    Parovani tranzistoru neni nic extra narocnyho, jako vyrobce elektroniky uz je koupis od dodavatele soucastek naparovany. Stejne tak dalsi soucastky, je to easy. A repro? Jak je to jen mozne, kdyz mas naparovany a dokonale HighEnd vyrobeny vsechno, tak potrebujes jeste parovat vyslednej kus? No tak to asi tak dokonaly nebylo, ze jo :-) Kazdopadne udelat na kazde bedne mereni v suche mistnosti, udelat report a reporty pak k sobe naparovat taky neni nic nakladnyho. Muzes tady zkouset mazat dalsi shit ohledne zvedani cen do oblak, ale nikdo uz ti to nezere.


    VOZKA:
    VOZKA:
    Opet ti musim dat za pavdu, praxe ukazuje jasnej rozdil od reklamnich kecu :-)
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    SAMOUT: No moc odvareny z nich zrovna neni...
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    TEDDYBEDDY: Ve chvíli kdy prodavač tvrdí, že rozdíly jsou způsobené (ne)rozehráním, tak se tím dá přinejmenším potvrdit nebo vyvrátit jeho tvrzení. Nemusí to vůbec vypovídat o vlivu rozehrání obecně, to je pravda.

    Ale to co píšeš z mojí zkušenosti tak úplně pravda není - děje se to sice zhruba tak jak píšeš, ale v rámci vývoje jsem testoval měniče v cenách od 250 Kč za kus a rozdíly byly u všech minimální. Nejvíc jsem myslím zaznamanal posun rezonanční frekvence asi o 5 Hz, což na basech není tak málo a slyšet to být může, ale člověk se musí v běžné místnosti docela snažit a rozhodně to není tak, že by potom jedna reprobedna neposlouchatelně duněla a druhá měla příjemné hluboké basy. Na zbytku spektra pak byly rozdíly sotva měřitelné. A asi před dvěma lety jsem pro zábavu rozebral a proměřil měniče z nějaké 5.1 sestavy značky Genius, ve které byly myslím 4 kusy stejných OEM měničů v odhadované ceně pod dolar za kus. Jejich kvalita byla příšerná, ale i přesto neměly toleranci o tolik horší, furt bylo z měření jasné, že se jedná o ten samý model. Někde na zálohách bych to měření ještě měl mít.


    DR_RIC: Ještě jedna věc mě napadla, měl jsi je alespoň na začátku zapojené ve stejné místnosti, na podobném místě? Protože jak na rezonance na basech tak na subjektivní podání prostoru má obrovský vliv akustika prostředí. Nemělo by to způsobit že jeden pár hraje úplně z prdele, ale ten vliv je fakt překvapivě velký.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Já snad jen doplním, že v pure hiend se jednotlivé reproduktory do stereo dvojic nákladně párují (stejně jako tanzistory, aj. součástky), což samo o sobě zvedá cenu vrcholných modelů do oblak. Zbylá repra se pak použijí do nižších řad, a v katgorii lowend je pak možný už skoro úplně všechno. Čili toto měřit telefonem v obejvaku má o vlivu rozehrávání stejnou vypovídací hodnotu, jako měřit krejčovským metrem uši smečce kokrspanělů.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Ad měřící mikrofony obecně, to je trošku jiné téma:

    Tenhle mikrofon za 1300 jsem nezkoušel, ale obzvlášť u USB mikrofonů kalibrovaných z továrny se dá s měřícím mikrofonem třeba za dvojku (UMIK-1 se občas tak prodává) udělat fakt hodně muziky a používá ho spousta profesionálů. Jeden čas byl jedním z nejprodávanějších měřících mikrofonů Behringer za 1800, z dobrých důvodů. A speciálně na doma na room correction a ladění akustických úprav nic lepšího není potřeba.

    Zvlnění frekvenční charakteristiky v horní oktávě je u měřících mikrofonů úplně normální a nedá se s tím (právě mimo kalibrace, tj. narovnání charakteristiky softwarově) nic moc dělat - je to způsobené tím, že vlnové délky se začnou svou velikostí blížit rozměrům mikrofonu, takže tělo mikrofonu pomalu přestává být akusticky transparentní a mikrofon začíná snímat směrově.

    Co se bezdozvukových komor týče, mít takovou věc k dispozici je super, ale troufám si odhadnout, že minimálně 95% výrobců hifi nic takového nemá (stojí to miliony) a pronajímá si je u třetích stran maximálně na finalizaci produktu, určitě ne běžně při vývoji, protože to není jen drahé, ale ani to není potřeba. Kombinací gated anechoického měření, nearfield měření wooferů a portů a groundplane měření je možné ho takřka úplně nahradit. A osobně bych při takové investici hodně zvažoval jestli stavět anechoickou komoru nebo si za podobné peníze koupit Near Field Scanning System od Klippelu, který udělá totéž automatizovaně i bez komory.

    Třeba i Vivid Audio, firma člověka co navrhl slavné šneky B&W Nautilus, při vývoji dělá to, že repráky zvedne do výšky ve výrobní hale velikosti tělocvičny a dělá gated anechoická měření. Na Slovnaftu z toho někde před lety byla fotka.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    DR_RIC: Problémy s podáním sterea ani dobrým mikrofonem nezachytíš, to dost dobře nejde. Zaměř se spíš na ty změny v tonalitě, jak jsi říkal že to má jiné basy a tak, to by naopak mohlo být jasně slyšet právě i na videu z telefonu, když je dáš vedle sebe a budeš v monu přepínat mezi jedním a druhým. Než budeš hledat kvalitní mikrofony, tak ten telefon zkus - je to hit or miss, některé mají mikrofony úplně na hovno, ale jiné (ani nemusí být moc drahé nebo nové) jsou díky MEMS mikrofonům hodně kvalitní a velmi lineární.

    Ten měřící mikrofon, přestože je za 1300, bude mít v pohodě zvuk a půjde to s ním taky, ale pokud máš rozumný telefon, nebude o to tolik lepší protože měřící mikrofony nejsou úplně ideální na výrobu nahrávek. Nemají špatné technické vlastnosti (tyhle levné mívají často vyšší hladinu šumu a někdy nezvládají hodně vysoké hlasitosti, ale to pro tyhle účely vůbec nevadí), ale jsou omnidirektivní. To je potřeba kvůli linearitě, směrové mikrofony nikdy nejsou směrové na celém spektru stejně, což by zavádělo do měření velké nepřenosti. Znamená to ale, že mikrofon je o dost míň směrový než tvoje uši, takže jakákoliv nahrávka z něj bude obsahovat nepřirozeně hodně ozvěny z místnosti. Dá se tomu pomoct tím, že se mikrofon dá prostě k reprákům blíž. Jinak s tím ale nepomůžu, nahrávání není moje parketa.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: Ne nepodělím chytráku. Tvůj vhled do oboru je na úrovni kroužku mladých techniků 6A ZŠ. A tvá nadutost na vlastní tupost je přímo úměrná. Studuj. Zatím ignore. https://www.aldebaran.cz/elmg/kurz_13_maxw.pdf
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    ROMANICAK: Zkusim ruzne situace. Jak jsem psal, Rozdil pozoruji v prostornosti zvukove sceny. Takze stereo mod. Ale myslim, ze mluvime o tom samem.
    OK jeste k zdravotnickym prostredku... Zasadni rozdil (pro medicinu) neni v technologii, ale v certifikaci. EKG (aspon jeho cast) meri dnes uz i "chytre" hodinky (dokonce uz nektere certifikaci jako ZP tusim ve Francii maji) a lze s jejich pomoci udelat castecnou diagnostiku. Pokud vezmu 2 stejne ZP a jeden bude mit certifikaci (a PBTK, ER, cesky navod, urcenou bezpecnostni tridu, stanovene proskoleni, servisni centrum atd atd dle soucasne legislativy jak vyzaduje SUKL) jeho cena bude i o 2 rady jinde, nez u ZP, ktery to nema. S merenim a presnosti mereni (stejne jako prinosem pro pacienta) to nema vubec nic spolecneho...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TEDDYBEDDY:
    1. Tak kdyz jsi to vycetl, chytraku, tak se s nami urcite podelis o tu informaci, ze jo? Opakuju otazku: Cim jsou horsi a o kolik, nez jine? A ktere jine jsou lepsi a mame je vsichni pouzivat?


    TEDDYBEDDY:
    DR_RIC:
    Ten mikrofon co jsem postoval (a mnoho dalsich takovych od jinych firem, ale se stejnou vlozkou a elektronikou uvnitr), se pouziva jako standardni profesionalni merici mikrofon, coz Teddy nejak v ramci te ceny neni schopen prekousnout. Jako profesionalni SW se pouziva napriklad REW, odkaz nize. Maj na strance i doporuceny mikrofony, kdybys chtel zakoupit. Nicim se ale nelisi od toho Omnitronicu, Teddy krome ceny :-)

    Jeste k te suche mistnosti (bezdozvukove). Ty chces porovnavat dvoje repro mezi sebou, jestli jsem to spravne pochopil. Pokdu budou ostatni podminky zachovany, tzn. neprestehujem mezi tim nabytek nebo nepolozis koberec nebo nepozves do mistnosti 20 lidi, tak porovnavaci mereni musi vykazat relevantni vysledek (rozdil mezi dvema pary, pokud tam je). Pozor, pokud chces testovat jednu zapojenou jako levou a jednu jako pravou, abys mohl rychle subjektivne porovnavat, tak si musis nastavit zvuk mono a dat si je obe pred sebe (tesne vedle sebe, ne na strany kde jsou obvykle). Ale to asi vis.


    Mereni EKG je na mobilech neprekvapive presny a kvalitni. Zalezi totiz na sensorech samotnych a na prevodniku. Pokud jsou kvalitni, coz jsou protoze na tom proste v dnesni dobe neni co zkazit, tak nic nestoji v ceste dat to do malinky krabicky, coz Teddy opet, i pres svoje vzdelani, nepochopil. Zasadni vyhodou tech malych prevodniku totiz je, ze neobsahuji napajeci zdroj. Pokud jsou napajeny z baterky, odpada veskera slozita filtrace zdroje, kterou velke stare lekarske pristroje maji. No a pak uz je to jen o reportovacim software :-)

    REW - Room EQ Wizard Room Acoustics Software
    https://www.roomeqwizard.com/

    EKG monitoring srdeční frekvence AD8232 včetně příslušenství | arduino-shop.cz
    https://arduino-shop.cz/...no/1567-ekg-monitoring-srdecni-frekvence-ad8232-vcetne-prislusenstvi.html
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    TEDDYBEDDY: Doufam, ze se nikdo z pritomnych nebude zlobit, kdyz dal tema EKG rozvijet nebudu, protoze si myslim, ze to s HiFi nema nic spolecneho. Kdyztak mi napis SZ.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DR_RIC: Takhle- velikost krabičky neodráží kvalitu, tuším, že ani v medicíně ne. Dle cen profesionálních holterů se jen dohaduji, že nepůjde o snímače, hw/sw typu google play :)
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    TEDDYBEDDY: Diky za odpoved. Treba z tech "pi.." ale neco bude. Aspon zabava v covid casech. Nebo ne. Proste to jenom zkusim, nic si od toho neslibuji. Zhodnotime az to bude hotovy.
    S tim EKG bohuzel spatny primer... EKG se na mobil da natocit pomerne dobre a v diagnostice se to casto pouziva. Krabicky na EKG nejsou vetsi nez mobil. Kazdopadne chapu kam tim miris.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Byla tu rec o Wharfech EVO 4.4, dalsi test.

    Wharfedale EVO4.4 - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení
    https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/reprosoustavy-podlahove/2794-wharfedale-evo4-4
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ROMANICAK: To jsem "vyčetl" mj. na elektroprůmce chytráku. Doplň si obecný eltch. fundament, než tu začneš udílet rady.

    DR_RIC: Hele, vyser se na to, ztráta času. Na smysluplný měření tohoto typu potřebuješ bezdozvukovou komoru a profesionální měřící mikrofon & SW. Jinak naměříš píčoviny, dobrý akorát v nějakým hobby nyx módu. Tj. asi jako si natočit ekg na mobil :)
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    TEDDYBEDDY: Ohledne mikrofonu si rad necham poradit prosim. Jde mi predevsim aby splnil ucel otestovani - viz navrh VOZKY, ktery bych chtel zrealizovat a nechci byt odkazany jen na mobil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam