• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    WADER23
    WADER23 --- ---
    Teorie taky říká, že při 100W, 8Ohm, a zesilovači s damping Factor 300, bude při 2.5m délce a 4mm2 průřezu, výsledný damping Factor 200, což při typickém impedanční charakteristice reproduktoru bude mít vliv v menší než +-0.1dB, což je dost malé, aby systém prošel ABX Blind testem ve srovnání s "žádný kabel". Jak víme, šedivá je teorie a zelený je strom života, ale dá se to brát jako určitá indikace, od které se dá při výběru kabelu odpíchnout.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    Jen pro představu, co se týká odporu a jeho vliv na útlum, teorie říká, že při 100W@8Ohm bude nejmenší lidským vnímáním slyšitelný rozdíl = 1dB, při 1mm2 průřezu na 30 metrech - ve srovnání se situaci "žádný kabel". O několik řádů větší vliv bude mít kapacita kabelu (to v tomhle případě bez debat slyšitelné bude). Just keep the cables short as possible.
    SVANC
    SVANC --- ---
    PLAYER: Neprotiřečím, jen jsem uvedl zcela samozřejmý požadavek, pokud by to snad někomu nebylo jasné. Taky jsem ještě zapomněl napsat, že by ten přívod k bednám neměl být proveden sto metrů dlouhým kabelem, zvláště pak ne namotaným na železné cívce :D.
    Asi je dost evidentní, že když k bednám povedeš drát o průřezu např. 0,15 mm2 a délce deseti metrů, tak že se to na zvuku projeví (vyzkoušeno v praxi). Vtip je v tom, že s rostoucím průřezem se rychle dostaneš na tak malé ovlivnění signálu, že je o řády pod schopností lidského ucha tyto změny detekovat.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    SVANC: uvedomujes si, ze si titmto vyrokem ale sam s nejvetsi pravdeodobnosti protirecis?

"samozřejmě s dodržením nějakého minimálního průřezu."

Pokud na kabelech nezalezi, pak nevidim duvod, proc hledat unikovu cesticku v minimalnim prurezu ;)
    Zbytek na tema rozdily v kabelech najdes v mem starsim komentari, to abych ti usetril cas s pasnim textu, kde bys treba napsal to, co ja jsem uz napsal. Opakovane se s tim totiz setkavam, ze mi lide vycitaji neco, co pritom sam pisu, takze bud nectou, co pisu, nebo ... Kazdy at si dosadi "diagnozu" dle libosti. A pro jistotu tedy jeste takto: timto netvrdim, ze si takovy ty.
    WADER23
    WADER23 --- ---
    Blind test kabelu bylo také provedeno mnoho, viz odkaz se seznamem testu. Jak to dopadlo, snad také psát nemusím ;-)

Samozřejmě je v pořádku kupovat si kvalitní kabely (dostatečný průřez, co nejkratší délka), ale je dobré zachovat soudnost a investice směřovat do prvků řetězce, které na kvalitu mají skutečný vliv.
    Testing audiophile claims and myths | Headphone Reviews and Discussion - Head-Fi.org
    https://www.head-fi.org/threads/testing-audiophile-claims-and-myths.486598/
    SVANC
    SVANC --- ---
    PLAYER: Ptám se proto, že léta fungovala tzv. Richard Clark Challenge, kde sis mohl přinést dva libovolné zesilovače s tím, že pak pomocí ABX přepínače určuješ, zda stejně jako X (náhodně zvolený A nebo B) zní zesilovač A nebo B. S kvalitním zbytkem řetězce a hudebními médii podle vlastní volby, v klidu, beze spěchu.
    Zesíky samozřejmě byly nejdřív překontrolovány, aby to nebyl totální shit (ale vyhověly i klasické stereozesilovače za pár stovek dolarů), nebo na nich nebyly provedeny úpravy třeba kmitočtové charakteristiky, které by rozpoznání usnadňovaly. Požadavek byl na správné určení zesíku A nebo B a to dvanáckrát za sebou. Zkoušely to tisíce lidí, třeba i majitel hi-end studia z Floridy, přesvědčený o tom, že rozdíly mezi zesilovači slyší úplně jasně. Jak to dopadlo, asi nemusím psát, že ne? :)
    A to se bavíme o té části řetězce, která do hudebního signálu vnáší zkreslení o několik řádů (!) vyšší, než libovolné reprokabely, samozřejmě s dodržením nějakého minimálního průřezu.
    Jinak o tom, jak zesíky kdysi, než převládl byznys, naslepo testoval časopis Stereophile, si můžeš počíst tady. Poučná je zvláště část o tom, jak posluchači komentovali zesíky, dokud věděli, který hraje:
    Ulož.to
    https://ulozto.cz/tamhle/XAyoxsQxCmtj#!ZGOuZQR2ZGtmATHlLmuvAzR1AJV1BTc0oHZ4nwIvIQWsoGtkZD==
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    SVANC: kdybych rekl ano, tak by to bylo na teoreticke bazi a vire, protoze jsem nikdy na vlastni usi zadne dva a vice zesilovacu neporovnaval. Jedna vec je, co se muzu domnivat a druha vec je, co vim z osobni zkusenosti. A z osobni zkusenosti nevim, ze mezi tim je rozdil, protoze proste a jednoduse nemam vypovidajici srovnani.
    Mimochodem, jen takova rekneme zajimavost. Z meho pozorovani audiofilnich jedincu mam dojem, ze ti, co meni zesilovace jak na bezicim pasu a porad ne a ne najit onen svaty gral, tak zaroven pouzivaji velmi drahe kabely. Napisu to pro sichr jeste jednou: je to subjektivni dojem a je to jen zajimavost, nic jineho. To kdyby to chtel treba nekdo nahodou prekroutit na "takze ty tvrdis, ze..." ;)
    MAJA
    MAJA --- ---
    HOWKING: já tomu s eltech vzděláním taky nevěřil a prošel jsem si stádiem "kabelů od míchačky" ... pak mi po podobné debatě jeden prodejce zapůjčil AudioQuesty a přes skepsi jsem si ho za pár dní pořídil ... asi to nebude jen o R/L/C vs. dumping factor apod. známé měřené veličinách
    SVANC
    SVANC --- ---
    PLAYER: Shodneme se alespoň na tom, že zesilovač, tedy zařízení se spoustou aktivních i pasivních součástek, má větší vliv na zvuk, než reprokabel?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    "slabých 16/44"
    :D
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    PLAYER: Tak dobra. Nesoudim podle sebe a to cos napsal neni pravda. A tim bych to ukoncil.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    CLOJSTER: v mem prispevku se vyskytuje spojka podradici. Zda se, ze si ji prehledl.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    PLAYER: Podle tohoto prispevku to vypada ze znas spis ty me. A muj retezec a me usi. Jaks k tomu prosimte prisel?
    MAJA
    MAJA --- ---
    PLAYER: většina nahrávek je bohužel zvukařema dost sprzněná ... nezávisle na médiu, kde to skončí ... čím lepší přehrávač, tím to člověk víc slyší ... mě to taky štve a měl jsem období, kdy jsem poslouchal jenom dobře nahrané věci, ale hrozně se tím zůží výběr
    MAJA
    MAJA --- ---
    Celé je to taková pěkná stavebnice pro velký kluky ... nemá cenu cpát svůj ideální zvuk jako referenci někomu jinému. Koupím si nové kabely k repro (nebo cokoliv jiného) ... udělá mi to radost, slyším rozdíl ... účel splněn :-)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MAJA: ja treba proti digitalu nic nemam, ale "nesmi" byt okrouhany na slabych 16/44. Nove hires formaty bych postavil klidne na prvni kvalitativni pricku. Ten skok oproti CD kvalite tam je nezanedbatelny. Tedy alespon na me sestave a podle mych usi. Treba Roger Waters The wall na Blu-Rayi zni v Dolby Atmos skvele.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    CLOJSTER: nesud druhe podle sebe. Pokud ty podlehas nejakym predsudkum ci zboznym pranim, potazmo postbuy syndromu, je to jen tvoje vec a neznamena to, ze jsou taci i vsichni ostatni. Pokud neslysis rozdil mezi zadnymi reprokabely, je to opet otazka nekolika faktoru, mezi nimiz jsou v prve rade tvoje usi, v rade druhe samotne kabely a v rade treti cely retezec, na kterem porovnavas.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Ad vinyl - schválně se mrkněte, jak je váš vinyl nahraný .... kompletně analogových AAA je možná tak 1%. Už třeba Pink Floyd v sedmdesátých letech minulého století se pyšnili tím, že jedou v digitálu a to si myslím ve své době dávali na zvuku záležet.

IMHO je to čistě o masteringu - musí tam být nějaká dynamická komprese, aby se to do toho asfaltu dalo vyrejpat :-) Ale je to krásný ... mechanický ... má to svoje kouzlo, jako mechanické hodinky např.

ad AudioVideoShow, Highend výstavy ... B&W Nautilus má pořád co říct, Gryphon , YG Acoustics (nechtěl bych to doma, ale hrálo to pěkně), Fisher&Fisher (aneb šutrové ozvučnice). top modely Focal ... z těch levnějších docela překvapily S314, KEF R11, retro Mission 770 ...
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    PLAYER: Pises tady o subjektivnich pocitech pri poslechu z vinyl ripu. A ja tvrdim ze to je ciste v hlave. Slepy test by zase eliminoval bias vuci tomu co tve logice prijde “kvalitnejsi zaznam”. Pokud by ti prislo i ve slepem testu, ze se ti libi vic vinyl rip, tak je to fakt preferenci zvuku “neduhu” vinylu. A proti tomu nemam nic, jak rikam, taky se mi zvuk vinylu libi… ovsem neda se tu mluvit o kvalite, nybrz od osobni preferenci. A rozhodne nema smysl zatracovat CD.
    Proto od zacatku rikam - je to jen ve tve hlave. Neni to nic objektivniho. Jak zvuk vinilu, tak repro kabelu :)
    Howgh.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    PLAYER: Nizky sum, male zkresleni a velka dynamika. To je podle me kvalitnejsi.

Ripy z vinylu se pysni velkou dynamikou, ovsem je to jen tim ze se ripuje do silenych frekv. rozsahu, pricemz v tom neslysitelnem pasmu je jen nejaky sum ci co. Tzn. irelevantni, jenze algoritmus to vyhodnoti jako velky DR. V realu ma ovsem vetsi DR prave CD.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam