• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO

Jaké preferujete středy

18 hlasy od 18 respondentů

rozbalit záhlaví
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      CLOJSTER: u tebe, narozdil od Svance, mam dojem, ze tomu nerozumis az tak, jak se snazis prezentovat. Padaji tu z tebe vsemozna obvineni ci doporuceni na muj ucet, podporena pouze frazi "nerozumis fyzice". Takze tak.
      Co se tyce stejnych zesilovacu a ze pry nepsal, tak tedy cituji:

"A pokud jde o premisu, že "vsechny zesilovace hraji stejne", tak to není nějaké "moje" tvrzení. Ale slepým testováním tisíců lidí, s nejrůznějšími dvojicemi zesilovačů (třeba i monobloky za astronomickou částku vs levný integrovaný zesík) na kvalitním zbytku aparátu a s vlastními hudebními médii se nikomu nepodařilo opakovaně poznat, který z těch dvou hraje."

Pokud ti z toho vychazi, ze si Svanc nemysli, ze zesilovace hraji stejne, tak se ho zeptame naprimo, co rikas?

SVANC: muzes mi prosim te odpovedet na otazku, zdali si myslis, ze vsechny zesilovace hraji kvalitativne stejne?
      SVANC
      SVANC --- ---
      PLAYER: Víš, ono je těžké se s tebou bavit, když kladeš otázky jako "kolik treba tech pikofaradu sluchovy aparat dokaze rozlisit".
      A pokud jde o premisu, že "vsechny zesilovace hraji stejne", tak to není nějaké "moje" tvrzení. Ale slepým testováním tisíců lidí, s nejrůznějšími dvojicemi zesilovačů (třeba i monobloky za astronomickou částku vs levný integrovaný zesík) na kvalitním zbytku aparátu a s vlastními hudebními médii se nikomu nepodařilo opakovaně poznat, který z těch dvou hraje.
      Hele, tahle debata se tu vedla v minulosti mockrát a výsledky všech těch slepých testů prostě zpochybnit nelze. Těm, kteří nejsou ochotni ustoupit ze své "pravdy", potom nezbývá než začít prohlašovat, že slepé testy zesilovačů a kabelů nefungují. I to jsme tu zažili opakovaně. A co na tom, že slepé testy např. různých bitrate, kodeků či reprosoustav fungují a vracejí opakovaně ověřitelné výsledky.
      CLOJSTER
      CLOJSTER --- ---
      PLAYER: myslim ze z zadne takove premisy nevychazi. Jak jsi prisel na tohle? Podle me vychazi ciste z fyzikalnich zakonu.
      A z fyzikalnich zakonu vychazi i prurez kabelu... prosimte nastuduj si to, at vis o cem je rec.

Kazdopadne budu se opakovat - respektuju, ze neveris fyzice a ze vedci jeste nemuseli objevit vsecko :) Ale kdyz tak moc veris svym usim, proc do toho slepeho testu sam nejdes? ;)
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      CLOJSTER: Svanc zjevne vychazi z premisy, ze vsechny zesilovace hraji stejne. A protoze hraji stejne a protoze tam jsou soucastky s radove "vyssimi parametry", tak z toho vyvozuje, ze kabely s radove nizsimi parametry, nemuzou hrat roli.
      Ma to dva hacky:
      1. cele je to zalozene na domnence a nejakem jakoze slepem porovnani zesilovacu, u ktereho jsem nebyl a podle vseho on take ne, takze se tu bavime o zprostredkovanych informacich.
      2. na jedne strane se tvrdi, ze kabely nehraji roli, na strane druhe se argumentuje "dostatecnym" prurezem. To je zjevny rozpor, takze bud nezalezi vubec na zadnem parametru kabelu, nebo zalezi, ale pak nelze tvrdit, ze mezi kabely neni rozdil.
      HOWKING
      HOWKING --- ---
      MAJA: Jo, já někde 12 kHz. Ale byly dělané průkazné testy, že i když lidé pilotní frekvenci přímo neslyšeli, její absenci v komplexním signálu rozpoznali. Ale to maximálně do první harmonické (o oktávu výš). Takže pořád jsou ty kabely za hranici slyšitelnosti lidského rekordmana, co slyšel přímo 25 kHz.
      MAJA
      MAJA --- ---
      Nevím kolik komu z vás je let, ale zkoušeli jste si s toňákem, do kolik kHz slyšíte ? Já naposledy jen do 13kHz ... v osmácti to bylo 16kHz :-)
      Lidské smysly a jejich kombinace vnímání nejdou moc dobře popsat takhle technicky jednoduše ...
      HOWKING
      HOWKING --- ---
      Vzal jsem z obojího ty horší alternativy a vypočetl mezní frekvenci na kabelu délky 1m a 10m.
      I pro těch 10m mezní frekvence daleko za schopnostmi psa, natož člověka. Už o oktávu (poloviční frekvenci) níž bude intenzita útlumu/rezonance o 12dB nižší.

CLOJSTER
      CLOJSTER --- ---
      PLAYER: Neodpovedeli? A co tohle: SVANC?
      Z toho je snad jasne, ze tyhle parametry u repro kabelu nehraji vubec zadnou roli, ne? V retezci mas soucastky, ktere z kabelu udelaji naprosto zanedbatelnou soucast...
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      CLOJSTER: ne, nepsali, ptam se od pocatku na to same, tys mi na otazku take neodpovedel, zato si mi zacal davat rady o odvaze a ze pry na neco neslysim.
      WADER23
      WADER23 --- ---
      PLAYER: Díky za konkrétní dotaz. Na konkrétní dotaz ti mohu dát konkrétní odpovědi, ale teprve až se dostanu k počítači.
      CLOJSTER
      CLOJSTER --- ---
      PLAYER: Uz ti to tady psali nekolikrat. Stacis diskusi porad spatnym smerem. Lip cti. :)
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      WADER23: neptal jsem se na frekvencni rozsah, ale ptam se na to, kdo a na zaklade ceho urcil, ze (a budu teda velmi konkretni pro pochopeni dotazu, ackoliv se domnivam, ze z meho predchoziho komentare je jasne, na co se ptam) tyto parametry kabelu:

indukčnost 0,07 µH/m
      odpor 4,4 mOhm/m
      kapacita 890 pF/m

...lidske ucho neni schopno odlisit od techto parametru kabelu:

indukčnost 0,27 µH/m
      odpor 7 mOhm/m
      kapacita 168 pF/m

Myslim si, ze lepe uz to zformulovat nedokazu.
      CLOJSTER
      CLOJSTER --- ---
      WADER23: Ja vim, ale Player na to neslysi, tak jsem se snazil mu priblizit, ze znam i tady ten ezotericky, konspiracni nazor a trochu ho navest k zamysleni se nad tim, co na tom muze byt pravdy.

Ono staci si pustit doma na sve sestave nejaky zvukovy test. Projet si rozsah od nejnizsich frekvenci po ty nejvyssi a sam na sobe zjisti co jeste slysi a co uz ne. Hodne bych se divil kdyby slysel i tech 21khz 😁.

Kazdopadne muze zase argumentovat tim, ze to nemusi slyset, ale “citit” 😁
      WADER23
      WADER23 --- ---
      CLOJSTER: Dnes lze i měřit objektivními metodami, co ucho může zachytit. Buď se zvukocitlive buňky pohybují (rezonují) nebo, jejich elektrická aktivita se už dnes také dám měřt.

Nejlepší blind test je samozřejmě ten, který si zorganizujes sám. Chce to ale opravdu sebrat odvahu.

Testu bylo provedeno mnoho s různými metodami, dost bylo o odměnu - třeba ten test poznej dva zesilovače co si přineseš sliboval odměnu 100.000 Liber a běžel desítky let. Nikomu se to nepodařilo vyhrát ;-)
      CLOJSTER
      CLOJSTER --- ---
      PLAYER: No prave. Ja vim kam miris. Ze lidske ucho je citlive a nimdo vlastne nemuze vedet co dokaze zachytit a co uz ne. A ze mereni stejne nevypovida o tom co lidske DOKONALE ucho muze slyset :) “A nikdo nedokaze definovat jak citlive ucho je.”
      Tak prave pro to jsem psal at se zamyslis nad provedenymi slepymi testy. Na tom je dobre videt jak “dokonale” lidske ucho je.
      Kam ty se to snazis porad stocit je prave ta ezoterika z internetu :)
      Slepym testem by ses presvedcil ty sam na vlastni usi, co vsechno slysis a neslysis. Jen sebrat odvahu ;)
      WADER23
      WADER23 --- ---
      PLAYER: Lidské vnímání zvuku je už dost probádané, je to samostatný vědní obor. Bylo provedeno mnoho testu, kde bylo jeho hranice, nejnižší vnímána hlasitosti, dynamický rozsah, frekvenci rozsah, frekvenci rozlišení, atd. Je to ve skutečnosti o dost složitější, než ty známé parametry, nicméně byly stanoveny limity, co ještě dokáží ucho rozeznat. Toto bylo zjištěno jednak na základě subjektivních testu na velkém vzorků lidí ( tato metoda odpovídá Blind testům ) ale i objektivními metodami pomocí přístrojů, např otoakusticke emise, atd. Na základě těchto zjištění byly stanoveny ty standarty - CD kvalita, atd. Máš nějaké konkrétní parametry, které by tě zajímali?
      PLAYER
      PLAYER --- ---
      CLOJSTER: mozna to z meho dotazu neni jasne, ale js se prave ptam, jake fyzikalni vlastnosti, mozna presneji receno biologicke, urcily, kolik treba tech pikofaradu sluchovy aparat dokaze rozlisit, zjednodusene receno.
      Argumentujes slepymi testy, ale to je uroven jedna pani povidala. Neznam ty lidi, neznam kabely jake pouzily, nebyl jsem u toho atd.
      Tady treba padl nazor, ze od urciteho prurezu a delky na kabelu nezalezi. To tedy znamena, ze na delce a prurezu zalezi. A co konkretne je u tech kabelu, ktere nespadaji do kategorie "uz je to jedno", je jine? Jake fyzikalni veliciny? A od toho se nasledne odvyji muj dotaz na to, kdo a hlavne na zaklade ceho urcil, co je a co uz neni lidsky aparat schopen rozlisit.
      FARFELOO
      FARFELOO --- ---
      Já high end kabely teda nemám, ale nemůžu jim upřít schopnost vyvolat diskuzi a oživit auditko. Klidně pokračujte:-)
      CLOJSTER
      CLOJSTER --- ---
      Napriklad pravidlo: k repro za X,- bys mel koupit taky zesilovac za zhruba X,- aby to melo smysl a bylo ve stejne kvalite. K tomu pak 10-15% z X,- na kabely.
      Jako toto musel vymyslet leda prodejce hifi. Vsak to je uplne mimo - ceny si ti vyrobci urcuji podle spousty parametru a vubec nemusi odpovidat pouzitemu materialu/kvalite. Navic zesilovac za X v sobe muze mit ruzne veci navic - dac, predzes, atd. atd. A porovnavat kvalitu kabelu castkou kterou za ne zaplatim je uz uplne mimo. Kdyz si vezmu sestavu za 200000, tak bych mel vrazit do kabelu 20tis? Proc jako? Kde je ta logika? Nikde, je to ezoterika :)
      CLOJSTER
      CLOJSTER --- ---
      Hifi obecne mi prijde ze je strasna ezoterika. Nevim jestli to tak byvalo i v dobach pred internetem, ale ted je hruza co vsecko se clovek dozvi z YT a ruznych clanku na netu. Vetsina to jsou takove nejake subjektivni blaboly, ktere jsou ovlivnene kdovi cim (aktualni naladou, jak se clovek vyspal, stres, cena pristroje, vztah k firme ktera ho vyrobila atd. )
      Navic mi prijde ze nejaka “kapacita” v oboru vypusti do sveta nejaky ezotericky blabol a pak to vsichni papouskuji tak dlouho, az se z toho stane “pravda”.
      CLOJSTER
      CLOJSTER --- ---
      PLAYER: Tak pokud neveris fyzice, tak by ti aspon mohlo vrtat hlavou, jakto ze v X slepych testech dopadlo rozpoznani kabelu tak jak dopadlo. Tzn. nepoznal nikdo nic. To by melo zodpovedet, co vsechno lidske ucho “dokaze rozlisit a co uz ne…”
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam