MATT: čoveče já snad i radši podpořím "komanče", než šiřitele demokracie, která za sebou zanechává statisíce mrtvých civilistů a ekologickou katastrofu (agent Orange, střelivo s ochuzeným uranem... kdybys snad tápal). O vyhlazování původních obyvatel ani nemluvě. Ale chápu, jsou to naši spojenci, takže pssst a o zločinech ani muk. To jen k té politice, když si jí sem "musel" zatáhnout.
Jinak v Číně to funguje tak, co se západních odběratelů týče, že si zadáš cenu, za kterou chceš něco koupit a oni ti to úměrně té ceně navrhnou, potažmo vyrobí. Vlastně to u nás dobře známé z potravinářského průmyslu. Není párek jako párek.
A ano, zcela nepochybně se najdou stovky či tisíce nepovedených kopií čehokoliv, ale vybrat si jeden příklad a na tom postavit argumentaci, že se teda v Číně vyrábí zmetky, je kulantně řečeno nemoudré. Já mám doma třeba katanu z Číny, provedení velice pěkné a dokonce i funguje. Deklarovaná použitá ocel zjevně není "fake". Samozřejmě bych si mohl nechat ukovat meč u Bolfa a podpořit tak Čecha, ale nepotřebuju katanu za 100+ tisíc, stejně jako nepotřebuju kabel (síťový, signálový, reproduktorový) za tisíce či desetitisíce, protože pro mě nemají vůbec žádný přínos navíc, oproti mnou zde prezentované "Číně".
A abych se vrátil k tématu klubu, zdalipak si podpořil třeba Františka Krauta? ;)