• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    MAR_TINA: na to občas narazíš na farma trzích a je to super :)
    MAR_TINA: fuj. to byly devadesátky, už po revoluci, všechny ty "zdravé" kuchařky a experimenty
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: jj a s tim spojenej a znacne vyhrocenej boom "zdrave americke vyzivy". Ci rodice nepestovali vsemozne klicky, jakoby nebyli.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A po cuketovém období přišlo sójové, to už asi chvíli po revoluci nebo současně. Pamatujete sójové granuláty, sójové kostky na čínu, sójové řízky, sójové kafe a sójové sladkosti?
    AMANT
    AMANT --- ---
    tady rebel, me ten obalovanej patizon teda chutna do ted:)) ale cuketovy gigantismus a s tim spojeny snad vsecko od cuketovyho kafe po cuketovej hajzpapir, to bylo temne obdobi:)))
    LEA1
    LEA1 --- ---
    DIVER: přesně, taky o tom svědčí písnička "parmazán na chleba je namazán", asi nikdo netušil, že je to tvrdej sejra

    Triky a pověry-Ty jamo
    https://www.youtube.com/watch?v=MC4JRiy6Va0
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: zelí k pečenýmu z kedluben dělala prababička a to byl recept od nepomuku-klatov. nikdy jsem nejedl tak dobrý zelí jako to kedlubnový
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: solidne jsem tu bilou hruzu vytesnil. pamatuju ze se u nas cca mesic podezrele casto objevovala a pak ten bizarni boom najednou zase utichl. Hlavne bylo super v casech, kdy bylo akorat par zakladnich surovin sledovat, jak se lavinovite siri "zarucene novy DIY recepty". Jednou mama prisla z prace s receptem na burizonovy chlebicek, kdy stacilo baleni bilych burizonu a medu. Z toho vseho se umatlala smes, vytvarovala siska, ktera se potom vychlazena nakrajela a socialistickej dezert byl na svete. Pak ho stacilo vzit o prestavce do skoly a behem tydne recept znala pulka republiky (pokud ovsem byly burizony, anebo med)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QUAACA: jo! to je kapusta, která má hmyzem zadělaný každý list, nejen ty vnější.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tady na Mělnicku se dělalo kedlubnové zelí - pěstovali se kedlubny giganty, které lze dlouho skladovat ve sklepě bez úhony, a ty se strouhali a upravovali jako zelí. Mělničáci to hrozně, hrozně sladí. A giganti nejsou kyselí jako sterilované zelí, tak z něj vymáčknou ještě sladší chuť bez lopat cukru.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MAR_TINA: a pamatujete na kadeřávek? :)
    JAYME
    JAYME --- ---
    MAR_TINA: "nařezat na plátky pilkou, obalit, osmažit." - to dělala babička a ten trojobal byl to jediný, co se na tom dalo žrát. Naštěstí na tý bílý podrážce moc nedržel :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PALEONTOLOG: cuketový nákyp podle Pradobrot je něco, co obrátí názor skoro každého. Můžu se po něm utlouct.
    Většinu těch zelenin lze nějak dobře uvařit. Krom létacích talířů teda.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAR_TINA: ježiši tyhlety vlny co chodily na střední slovensko a já to vždycky u tetky a babky musel jíst :D ale zapečená cuketa a la pizza mi chutná doteď. polívku ze strouhanýho patizonu :-/ mi dělá trauma dotd
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: a hlavně do velkého. Cuketa menší než samice aligátora není ke sklizni :D
    Kdyby Přemek viděl, jaká mláďátka dnes trhám, v hrobě by se obrátil.

    NAGASAWA: nařezat na plátky pilkou, obalit, osmažit.

    Kombinace receptáře a dovozu fritéz z NDR musela způsobit zatučnělých tepen.
    RSZ
    RSZ --- ---
    TAPINA: a zahrádkářky (u nás v rodině) bohužel taky trpěly gigantismem - takže čím větší cuketa, tím lépe;)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    MAR_TINA: aaaa era patizonu - pamatuju :))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Cuketový boom pamatuju, pak to pěstovali všichni ve velkém a vymýšlely se naprosto neuvěřitelné recepty, co s tím.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GANDHI: v tom bylo něco smrdutého, máma o jednou koupila. Čisté sušené listy jsou výborná věc, ale to v pytlíčku nebylo :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    TAPINA: parada, z nostalgie si tam zajdu. myslel jsem, ze pizzu vytlacilo nejaky hipstersky bistro.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVER: jenom kolik zmizelo a zase se objevilo druhů zeleniny, která u nás byla běžná a dá se pěstovat úplně normálně.
    Občas někdo s něčím vystoupil v receptáři a pak to měli všichni. Vzpomínám na "objev" pórku. Prostě jsme ho neznali a pak ho začal pěstovat každý. Vždyť to roste jako cibule (tj. snadno). Skladovat se dá pár týdnů, tedy sezónní prodej není náročný na logistiku. Pak se objevilo čínské zelí (to chlupaté). Cukety, konec 80. a začátek 90. let. Před cuketou se pěstoval patizon, naprosto šíleně nezpravoatelné létající talíře :). Proč se třeba pěstoval květák a ne brokolice (je to totéž, úplně stejný postup). A proč se i dneska blbě shání romanesco. Dýně? Proč byly velké na kompot a ne jiné?

    Chřest chápu, socialistické plánování neumí nakládat se zeleninou, která roste 4 týdny do roka a doprava pole-zákazník musí proběhnout v chladu za 24 hodin.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    JAYME: jeste jedny byvaly na šestce, takze kdyz se neporidilo v centru, jelo se do Dejvic.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NAGASAWA: Jasně, klasický, ostrý a česnekový. Stále.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam