• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    AMANT
    AMANT --- ---
    SELECTOR_IX:zato tohle je naprosto beznej jev.
    nekdo vytasi naprosty nehoraznosti, ale SLUSNE!!! a jakozto manevr na "otevreni diskuse".
    nekdo mu rekne, ze je debil a ty nehoraznosti mu vyvrati a pan prvni, misto aby rekl aha, tak to jsem siril lzi, tak se zacne strasne rozcilovat, jak jsou kolem lidi neslusny.
    hele, kdyz budes lidem srat na hlavu, tak to, ze to budes delat s usmevem, na vysledku fakt nic nezmeni. ses proste %to, co se ti nelibi, ze ti lidi pisou, ze ses% a ty hovna si zaslouzis verejne sezrat. dobrou chut!
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    FILIPSZ: a mimochodem, tohle je diskusní klub, tak proč ty nadávky? tohle je podle tebe normální? máš teď pocit, že jsi mi to řádně nadal?
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    FILIPSZ: upřímně by mě zajímalo, co je teda pravda. odkud čerpáš?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FILIPSZ: a predstac si, ze takovy lidi maji volebni hlas
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    SELECTOR_IX: Uplnej vylizanej pablb

    Lucernafilm spolu s ostatními filmovými podniky znárodněn hned na jaře 1945.[12] Začalo také zatýkání a vyšetřování osob, které byly podezřelé z kolaborace s nacisty. Vyšetřovatelé se snažili zdiskreditovat také Miloše Havla, k čemuž chtěli využít nejen jeho styků s Němci během protektorátu, ale rovněž toho, že byl homosexuál[13]. Na podzim 1945 proběhlo disciplinární řízení Svazu českých filmových pracovníků, ve kterém byl Miloš Havel obviněn z „činů a jednání ve prospěch okupantů a poskytování výhod“, dále z „uplácení okupantů, přijímání či usilování u okupantů a zrádců o mimořádné odměny, hodnosti či vyznamenání“, ze „společenského styku s okupanty“ a z „asociálního jednání v širším smyslu.“[2] Disciplinární radě předsedal režisér Jiří Slavíček a za tvůrčí pracovníky se angažoval mj. Theodor Pištěk. Slavíček ze své pozice odstoupil, Theodor Pištěk náhle onemocněl a předsedou se stal režisér Elmar Klos. Podle jeho pozdějších vzpomínek "předložená udání vypovídají spíše o osobních nechutích pisatelů a nedoložených domněnkách než o konkrétních faktech a svědectvích", přesto však Miloš Havel "neměl nárok na osvobození". Rada se usnesla, že se "dopustil jednání příčících se národní cti českých filmových pracovníků a vylučuje se proto z jakékoli činnosti ve filmovém oboru."[2]

    Následně byl Miloš Havel v roce 1947 souzen před mimořádným lidovým soudem. V prosinci 1947 bylo řízení zastaveno. Znovu obnoveno bylo na podzim 1948, následně však opět zastaveno.[2]

    V roce 1948 došlo ke znárodnění firmy Bratří Havlové, která mj. vlastnila Palác Lucerna. Jeho přítel, izraelský vyslanec Ehud Avri'el, který bydlel v jeho vile,[14] mu navrhl odjet do Izraele a zorganizovat tam vybudování filmových ateliérů. Vycestovat mu povoleno nebylo, tak se v roce 1949 pokusil se svým přítelem utéct přes Rakousko. Byli však zadrženi v ruské okupační zóně, vráceni do Československa a tam byl Miloš Havel odsouzen za tento útěk ke dvěma letům vězení a propadnutí majetku.[2] Vězněn byl ve věznici na Borech a poté ještě rok byl v táboře nucených prací ve Všebořicích, odkud byl propuštěn s podlomeným zdravím v roce 1952. V září 1952 úspěšně uprchl do Německa a usadil se v Mnichově, akci pomohli zorganizovat pracovníci izraelského velvyslanectví
    FILIPSZ
    FILIPSZ --- ---
    SELECTOR_IX: Jsi idiot

    Po příchodu nacistů do Československa byl Miloš Havel opakovaně nucen k tomu, aby prodal svých 51 procent akcií Barrandova, což zpočátku odmítal, a to i přesto, že mu bylo vyhrožováno koncentračním táborem.[4] Nacisté se nakonec filmových studií na Barrandově zmocnili tak, že říšský protektor nařídil zvýšení akciového kapitálu společnosti o 200 procent, které také upsal. Tyto peníze byly do společnosti vloženy pouze formálně a nikoliv ve skutečnosti, ale Miloš Havel tím přesto přišel o majoritní podíl. 26. dubna 1940 však došlo k dohodě a Miloš Havel se rozhodl svůj podíl ve společnosti prodat za 6 885 000 korun. Bylo mu rovněž umožněno pronajmout si ateliéry pro natáčení nejméně pěti filmů za rok.[4] Nacisté nakonec dosáhli svého cíle, ovládli Barrandov a za velmi dobrou cenu získali kvalitní filmové ateliéry, v nichž mohli levně vyrábět své filmy.[5]

    Havlův Lucernafilm během protektorátu dále fungoval, jako jedná jedna ze dvou společností měl povoleno natáčet a distribuovat filmy v češtině. Společnost vyprodukovala 32 filmů, převážně komedií.[2] Za problematický bývá považován film Jan Cimbura a jeho scény se židovským obchodníkem.[6][7]

    Miloš Havel však během protektorátu prokazatelně pomáhal pronásledovaným osobám. Již v říjnu 1938 byl například vyzván dopisem, který podepsalo 15 českých filmových režisérů, k tomu, aby propustil židovského ředitele své společnosti Levoslava Reichla a členy správní rady. V listopadu 1938 toto své přání deputace režisérů zopakovala znovu ústně, ale Miloš Havel odmítl přání režisérů vyhovět.[8] Na počátku německé okupace pak Miloš Havel narychlo uzavřel smlouvy s celou řadou spisovatelů, kterým hrozilo bezprostřední nebezpečí pro jejich levicové smýšlení.[9] Havlův Lucernafilm zaměstnával po dobu protektorátu třeba Jana Drdu nebo Václava Řezáče a také umožnil pod pseudonymy pracovat Ivanu Olbrachtovi nebo Olze Scheinpflugové.[10]

    Záměrně také zaměstnával více herců i filmových pracovníků než bylo třeba, jen proto, aby je uchránil před totálním nasazením v Německu. Dosvědčují to vlastnoruční rukopisná prohlášení vydaná pracovníky kultury po květnu 1945, např. Jiřího Frejky, Franka Tetauera, Jana Drdy, Václava Vydry a Františka Götze. Uvádějí, že před totálním nasazením uchránil dále mj. také divadelní režiséry Františka Salzera, Antonína Kurše, Jana Škodu a Karla Jerneka.[11] Na základě jeho přímluvy byl z německého vězení propuštěn básník Vítězslav Nezval.[2] Miloš Havel však také měl styky s řadou německých funkcionářů či filmařů, když některé zval i na večírky do své vily. Mezi tyto patři i vedoucí pracovníci kulturněpolitického oddělení Úřadu říšského protektora Anton Zankl a Wilhelm Söhnel.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    ADAMIRA: ten jeden z pěti společníků co ty ostatní udal gestapu kvůli jejich židovskými původu, aby mu pak lucerna spadla do klína, to nebyl Miloš Havel?
    KEB
    KEB --- ---
    SELECTOR_IX: Chápu, že to sem nepatří a že se to snaží lidi odmlčet a zase se vrátit k tématu klubu, ale jaký to Bill je ten expert? Klidně mi to napiš do pošty.

    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    ZUULUU: V seznamech u Cibulky jsem ho nikdy nenasel., no. ;o)
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    ZUULUU: Tak bezprostredne po valce komunistum lidi verili, to byla naprosto jina situace. Byl to protiklad k fasismu/nacismu. Malokdo mohl predvidat procesy z 50tych let. Ja osobne jsem byl vzdycky rebel, takze to strany bych vstoupil asi tezko. Ve 14ti jsem skoncil u punku. A u dedy, ktery mel dva rekordery, a byl milovnik oper, jsem si nahraval videa Sex Pistols a Exploited. ;o)) Babicka tenkrat na koncert Exploited z roku 1982 kometovala, ze to jsou nejaky strasidla? ;o)
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    Tuhle pohlednici poslal deda z Londyna v 1976 k memu narozeni ;o)


    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    ZUULUU: MUj deda delal v roce 1975-1976 dopisovatele CTK z Londyna. Byl teda v KSC ale byl za valky v angloamericky armade u Tobruku. Po valce delal chvili pro Strojimport a odtamtud ho preradili, do nejaky tovarny k pasu, kde prej udelal nejvic zmetku v historii tovarny, jak byl manualne nesikovnej. Takze ho pak preveleli do CTK (protoze umel dobre anglicky, francouzsky a nemecky) a diky tomu pak na 2 roky vycestoval do Anglie do Londyna jako zpravodaj CTK. ;o) V Stb pokud vim nebyl.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    CHA1NDLER: V klidu. Předpokládal jsem, ze nemusim vysvetlovat rozdíl v pojmu “peklo” v rámci procesů padesátých let a “pekla” v práci z konce sedmdesátek a průběhu osmdesatek, stejne jako fokus a system pák režimu na lidi u kterých bylo silně nežádoucí, aby v rámci diplomacie prebehli na druhou stranu s balíkem informaci který měli a politickou ostudou pro stat, která by z toho vznikla. Vyřešili jsme si to, vrátíme se k fotkam a posílám něco sladkýho na nervy..

    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SELECTOR_IX: ty vole ten Havlův děda jak viděl do budoucnosti, kolaborovat s NSDAP už v roce 21 a pak umřít! :)
    CHA1NDLER
    CHA1NDLER --- ---
    NAGASAWA:
    Ale v pořádku, smyslem toho příspěvku taky nemělo bejt měření pindíků. Mě trignul popis toho, jaký si zažíval "peklo", když se ti ale ve skutečnosti -dle toho co píšeš - dělo stejný průměrný drama, jako kde komu v tomhle tatarstánu.

    Mám hlubokej respekt k tomu, když komouši někomu to peklo skutečně dělali.


    FJERTIL
    FJERTIL --- ---
    Zdá se mi to, nebo se tu někoolik posledních příspěvků poměřuje, čí rodinu komouši posírali víc?

    ... pokud pominu debatu o škodlivosti Václava Havla.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    CHA1NDLER: Ja si nijak ublizene nepripadam a chápu, ze kazdej si nese vlastni osobní životní story. Tohle je navíc auditko o fotkách ze socialismu a nemám sebemenší potřebu se tu s někým predhanet v tom, čí rodina si co a jakým způsobem prožila. Akorát jsem kolegům ve zkratce nastínil trochu odlišnou predstavu o “prominentech režimu z ambasády ” s tím, ze nic není černobílý a ze jejich představy můžou být na míle vzdáleny tomu, co si oni mysli. S Paleontologem jsme si v tom udělali jasno, trucidiot Vyhuleny Ufo, kterej je vybanovanej v x auditkach napříč nyxem to bude vytahovat dal a tím bych to definitivně uzavřel.
    CHA1NDLER
    CHA1NDLER --- ---
    NAGASAWA:
    hele, nechci ti brat tvuj pocit vyjimecnosti a velkyho ublizeni, ale to co ty popisujes jako "peklo" mi prijde trochu vytazeny do extremu. Tatuv svagr ma bratra, ktery emigrovali do Rakouska, tata kvuli tomu mel zarazenej karierni postup, a samozrejme svagra vyhodili z prace, tak mu aspon dohodil praci u nich, na CVUT, kde ucil matiku (jakozto absolvent matfyzu). Jasne, byly z toho popotahovacky, a bylo to blby, ale jakoze peklo ?

    Stejne tak predstava, ze kazdej, kdo se nekdy podival na zapad mel bezesny noci, protoze mu hrozila razie... jako vazne ? Tatuv strejda sedel 12 let za protikomunistickej odboj, a i tak mohl otec, nestranik, vyjet na zacatku 80s do UK na rocni staz na univerzitu v Birmighamu (pres to CVUT). Telefon jsme meli zapojenej a v permanentim stresu jsme taky nezili.

    Peklo bylo to, co zazivali lidi ktery StB aktivne sledovala, sikanovala, zavirala a vrazdila. Já nechci to, co se ti delo nejak zlehcovat, ale to co popisujes mi prijde presne v tom duchu "ze byli pomalu disidenti, zatimco jim bylo behem revoluce stova 12".
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mínuskáři, spojte se! navrhuju nějakou zemi někde v na pomezí srbska a chorvatska na západním břehu dunaje, tam si můžete naskákat do oblak dle libosti
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    OVERWATCH:
    k memu nesmirnemu zklamani jsem se do kremlu nikdy nedovolal.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam