• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    JESTEDMAN: To je presne pribeh ceske vyvoje/vyroby vrtulniku.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Rant na téma EU zakázala prodej benzinovejch aut za 3...2...1
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VOYAGER: můžeš mi uvést konkrétní příklad toho aktuálního centrálního plánování. Nebo to je jen plácání prknem o rybník? A bavme se prosím o komerčním zboží. díky
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    JESTEDMAN: ty jsi chtel auto dokonce jsi mel i moznosti ale nekde nemeli ani ty kola .. nekde nemaji ani do ted a centralne se tak nejak planuje porad jen se zmenily planovaci a vyrabet ty auta brzo uz ani nepujde protoze centralne nekdo rohoduje proste porad
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    VOYAGER: tvl kámo, nemůžeš to přece takto hodnotit. nadprodukce byla problém, ale příčinou bylo to posraný centrální plánování, to že ti někdo řekl, že budeš vyrábět kolo, ačkoliv jsi měl kapacity a technologie na výrobu auta, které mohlo být komerčně úspěšné. Ale ne, soudruzi se dohodli společně s RVHP, že tvůj závod bude vyrábět kola a ty jsi byl rád, že můžeš plnit alespoň na 110% a proto na Vánoce dostaneš kolekci na stromeček.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: v kapitalistickem zahranici nejenze nebyly vlozky, ale ani nebyl k sehnani hajzlpapir a lidi si museli utirat prdele do novin ci do papiru pro psaci stroje.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CEEFA: tys byl důchodce už na základce
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    CEEFA: ja taky:)
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    VOYAGER: ok, myslel jsme si to :)
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    CEEFA: zeptej se paleontologa on ti poradi
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    LOPIK: ale uvedomuji ale nebalim to vse do jednoho pytle ala soudruzi
    jedno odvetvi fungovlo jedno nefungovalo - casty problem byla nadprodukce
    v jednom se flakali ve druhem ne a ve tretim dreli uz od casneho rana

    mj. pokud jsi nedosel do 3 dnu na pracak tak uz te hledali a hrozilo prizivnictvi ale kdyz jsi tam dosel tak vetsinou do 3 dnu jsi mel zas praci
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    VOYAGER: hele jen takova technicka, kolik ti bylo v 89?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOYAGER: ve francii chyběly vložky ? o_O
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    VOYAGER: Přehnanej jseš, protože si nedokážeš uvědomit, jak moc nefungovalo hospodářství - tady byla ve srovnáním se západem fakt čím dál větší bída a i se všema přestavbama a glastnostma naprosto bez vyhlídky na jakýkoliv zlepšení. Vždyť se to kvůli tomu komoušům celý sesypalo - všem bylo evidentní, že to takhle nejde táhnout dál. Že měli v práci skoro všichni X-krát větší pohodičku než dneska a na ulici skončit asi ani nešlo (protože by tě dřív zavřeli) toho byla součást.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    LOPIK: nejsem prehnanej ani nahodou .. to tyhle lidi jsou prehnany ve vsem vidi soudruhy a tyhle veci jako to bylo dost podobne v italii a francii atd si nepripousti a asi ani nechteji radi ziji v iluzi ..maji na co hlavne na koho nadavat ...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    CROSS: : Voyager je přehnanej, ale některý věci byli částečně ovlivněný nejen tím komunismem.. typicky třeba ty počítače nebo telefony - že byly v roce 85 dražší počítače a telefon sis nekoupil v sámošce neplatí jen pro Československo (i když samosebou západní embrago na elektroniku a efektivita státního telecomu v tom hrála podstatnou roli). To samý platí v určitý míře i pro věci jako že byli opadaný omítky, nebo že všichni neměli ústřední topení a splachovací záchody. Stačí si pustit jakejkoliv film třeba z Francie nebo Itálie někdy ze sedmdesátých let a je vidět, že ani tam to často nebyla vždycky všude úplná hitparáda.
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    CROSS: ty se snazis sdelit co a komu ?
    VOYAGER
    VOYAGER --- ---
    KEB: ctu: otravnej blbej idiotskej zmrd ..no to se povedlo :)))
    CROSS
    CROSS --- ---
    VOYAGER: dochází taky ke klimatické změně a taky se tu o ní nebavíme.

    Asi nějak nechápu, co se snažíš sdělit. Zdálo se mi, že tvrdíš, že reálná socialismus v Československu a současná situace v ČR jsou v podstatě stejné, protože když se někdo chová nezodpovědně, tak má problémy. Na jsem reagoval ve smyslu, že rizikové chování má zajisté negativní důsledky, jako je mělo vždycky, ale srovnání těch systémů tady probíhá v jiné rovině, například v tom, jak fungovala nebo nefungovala ekonomika, centrální plánování, politický dohled a podobně.

    A ty do toho taháš technologický vývoj. Má to znamenat, že reálný socialismus dejme tomu osmdesátých let by byl v pohodě, kdybychom tehdy měli dnešní technologie? Že to je jediný rozdíl? Nebo co jako? Srovnávejme srovnatelné.
    KEB
    KEB --- ---
    VOYAGER: a povíš nám i pohádku o škodlivosti vakcín, prosím
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam