• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    ENDER
    ENDER --- ---
    GANDHI: To se nemeni, znamej dela reditele zakladni skoly a ma ucitele telocviku byvalyho lampasaka, kterej nekde na ministerstvu nasel tabulky a podle nich zaky znamkuje, takze tam jsou deti, kterym dava trojky z telocviku a nadava jim do chcipaku apod..
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    KEB: hmmm, tak jsem si zavzpominal a popravde hned nekolik, a nektery z nich byli fakt dobry. Vyjimkou byl jedinej, bejvalej lampasak,s aprobaci telocvik/branna vychova, kterej byl pro zmenu mamlas non plus ultra:)
    KEB
    KEB --- ---
    Btw poznali jste za svá studia učitele tělocviku, který nebyl kokot? Já ne a i teď jsou to pořád kokoti.
    KEB
    KEB --- ---
    N_I: sice to bylo už po převratu, ale moje výsledky tady s tímhle kramem se prudce zlepšily, když tělocvikář řekl, že pokud ho trefíme je to jeho chyba. Od té doby jsem se toho hajzla snažil trefit.
    HNL
    HNL --- ---
    FRENNET: K tomu kam to asi šlo: To se takhle kámoš, bylo mu nějakých -náct, dostal k brigádě kdy pomáhal při rozvážení masa. Přišel pátek, padla a když se chystal domů , dali mu kolegové něco zabaleného v novinách. Doma balíček odevzdal mámě, ta ho rozbalila a propukla v pláč. Byla v něm telecí ledvina nebo něco podobného, v běžné distribuci naprosto nesehnatelného. Jestli maminka plakala štěstím, připomnělo jí to něco z dětství nebo jí v tu chvíli naplno praštilo, v jak zkurvené době to žijí, dodnes neví.
    N_I
    N_I --- ---
    RSZ: to bych klido chtěl až pojedeš vokolo:)
    RSZ
    RSZ --- ---
    N_I: chceš nějakej? teď jsem jich košíček dostal:)
    N_I
    N_I --- ---
    ZCR
    ZCR --- ---
    DZODZO: já maso rád měl, ale nesnesl jsem tučné... nu, priority se krapet změnily, a bude to těžké odvykání, až kmotr Cholesterol obtáhne kmotřičce Zubaté kosu...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: vidíš, dělat to dneska, tak si můžeš říkat bretharián. ti taky jen požvýkaj maso s tím, že vstřebají životodárnou esenci a zbytej je odpad, co zatěžuje tělo ,-)
    DUKON
    DUKON --- ---
    a d m e t r o o b k l a d y
    ale tahle aukce je úctyhodná, mají i zelené
    Jiřího z Poděbrad pomáhá Asistenci
    https://dobrobot.cz/k/jiriho-z-podebrad-pomaha-asistenci
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DUKON: toto si z detstva pamatam, ze som nemal rad maso, lebo ked uz bolo tak to bola nejaka hovezi podrazka co som zuval v hube az kym z toho nebola nejaka chlpata hmota bez chuti, ktoru som vyplul na tanier, jo keby to bolo makke kuratko, tak to by som mal asi lepsie spomienky :)
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    PREDSEDA: To mi pripomelo tento vtip (jestli uz slo, tak pardon):

    Chlap se dostane po smrti do pekla. Přestoupí před Lucifera a ten se ptá:
    "Tak co, hříšný člověče, chtěl bys raději do kapitalistického nebo socialistického pekla?"
    Chlápek přemýšlí, jaký by mezi těmi pekly mohl být rozdíl. Nic ho nenapadá, ale v tom se vedle něj zjeví duše a povídá:
    "Vyber si socialistické peklo, radím ti dobře."
    "A proč?" ptá se chlap.
    "No," říká duše, "v socialistickém pekle budeš muset za trest ležet na prkně pobitém hřebíky a bude po tobě jezdit parní válec. Ale protože je to peklo socialistické, tak pokud se k tobě dostane prkno, nebudou hřebíky. Pokud donesou hřebíky, nebude prkno. A pokud bude prkno i hřebíky, nepřijede parní válec."
    FRDK
    FRDK --- ---
    FRENNET: Já jsem asi skopové před revolucí nejedl, nebo si to aspoň nepamatuju, ale pravděpodobně ne, protože jako dítě jsem maso obecně nesnášel, během puberty nerad vzal na milost a až během vojny se mi úplně obrátil apetit a přišel jsem na chuť i takovým prasárnám, jako jsou zabíjačkové výrobky, hovězí a tak, z kterých mě dřív natahovalo.
    Ale k tomu, co píšeš, nemůžeš generalizovat, kolikrát a na kolika místech jsi to skopové jedl? My jsme se za komárů moc do restaurací nepodívali, jednak z ekonomických důvodů, druhák na maloměstě se to moc nevedlo a když už, tak někde občas na dovolené a to byly takové ty skromnější jídla jako halušky, ražničí, nějaké fazole ap. Zkušenosti dlouhodobé ve veřejném stravování z té doby mám dvě a to ze školní jídelny na základce u nás v prdelákově a pak na střední v Ostravě, ale to už bylo krátce po převratu a kvalitativní rozdíl byl veliký ↓↓↓.
    O tom jsem se už tady někdy dříve zmiňoval.
    Nicméně se zakecávám.
    Proč jsem to téma tady znovu načal je, že co se týče toho veřejného (laciného) stravování, ta nabídka se docela drasticky změnila; samozřejmě přibylo restaurací se světovýma kuchyněma, zdravá jídla, dietní jídla, vegetariánská + veganská jídla atd., ale to, co bylo dříve standardem, téměř úplně vymizelo a nebo aspoň se výrazně zkrouhlo. Chápu, není poptávka, mizí nabidka, tak jde čas.
    Ale kdyby v každém větším městě byla aspoň jedna taková oáza starších českých, byť ne nejzdravějších jídel, kde bych kromě líček ochutnal třeba telecí brzlík... By se mi líbilo :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    FRDK: Jedla skopové za minulého režimu? Ja jo. Kus speceneho masa nastokane česnekem tak, ted cítil cesnek a zvykal maso. At otec, veterinář na JZD dělal co dělal a mati kuchtila jak kuchtila, dnešnímu se to nevyrovná ani omylem. Tohle slo jinam nez mezi běžný lid.
    Vnitřnosti v jidelnach byli, to ano.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Ovšem pozor, těma nízkýma cenama nechci naznačovat nic tom vyznění, že by bylo lépe. Máti jakožto učitelka hudby brala ještě v osmdesátých letech ňákych 1300,- čistého, takže mám povědomí a srovnání. Aby se toho někdo nechytl.
    FRDK
    FRDK --- ---
    Lidé a párky (1948)
    https://youtu.be/tkyMfyyJb7Y?si=l9iMDdiXwwsb4ZUP

    Reportáž je inscenovaná, ale jídelníčku nemám důvod nevěřit. 1948, poměrně brzy po válce. Skopová pečeně s bramborem za třináct KáČéeS, telecí za čtrnáct. Bylo to ještě před měnovou reformou, v nabídkách v krátkých filmech z pozdějších dob - 60., 70. let byly ty ceny ještě nižší, od šesti do deseti Korun, nějaká hogo fogo mňamka třeba těch 12 -14 Korun.

    HOORKA
    HOORKA --- ---
    PREDSEDA:
    To vymyslí fakt jen bolševik. Ten konec je dokonalý dada
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ATOMIKS: ve východních čechách filé nebyl problém. Zato jiné věci, co se zde objevují, jsem neznal.
    FRDK
    FRDK --- ---
    FRDK: Kruci. Tady to nebylo, hledám dál. Ale těch videí jsem viděl asi dvacet, snad to najdu. Těch vývěsních tabulí s jidly, s některýmiž z nich se už dnes nesetkáš tam bylo víc. Jsem si to vždycky stopnul a honil slinu :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    OMNIHASH: U nás jsou chráněni všichni ptáci https://www.mzp.cz/cz/ochrana_volne_zijicich_ptaku .
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam