• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MUCKERČESKOSLOVENSKÁ SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA V OBRAZECH, ODKAZECH A VE VERŠÍCH
    MIST
    MIST --- ---
    LIQUID_SOUND: jo tenhle film se hodil presne na me dva ucitele. Ten co si nechaval nakupovat a uklizet a pak ucitelka ve 4. tride, ktera by mohla v tom filmu z fleku hrat.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    MIST: Fuj. Hodně mě tenhle "návrat" vykolejil a nedal jsem ani čtvrt hodiny toho filmu. Když si vzpomenu na tu starou socialistickou třídní ve třetí třídě. Neexistoval den aby nějaký dítě nedohnala k pláči. Bylo to úplně běžný. A kdo bulel v lavici, toho vytáhla k tabuli, aby to všichni viděli. Vyjma svý oblíbený skupinky dětí s rodičema v partaji. Přitom byl rok po sametu. A jakmile se objevil jedinej rodič/jiná učitelka/ředitel tak byla jako milius. Svině učitelský.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MIST: Jen na okraj: *zhlédla.
    MIST
    MIST --- ---
    Jsem minuly tyden vzhledla slovensky film Ucitelka a musim rict, ze mi to teda preneslo do detstvi jak nikdy.
    Muj muz po dokoukani prohlasil, ze ten film je nadsazka, ze deti ucitelum doma neuklizeli. Coz mne pobavilo.
    Nezapomenutelne, kdyz na mne ucitel ukazal pri telocviku, ze ja umim cvicit, tak at si vyberu kamaradku a poslal nas pres celou Prahu jeho matce nakoupit a uklidit byt :DDD A ne jednou, byla jsem omluvena mnohokrat z telocviku a vytvarky, protoze jsem umela i kreslit :D
    I takovy mohl byt telocvik.
    Vlastne nevim, proc jsem to doma nerekla a co by vlastne nasi ohledne toho delali.
    FAT
    FAT --- ---
    PREDSEDA: No, to jsi nemohl. 🙂 Tohle bylo v letech 1969 a kousek dál...
    😉
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    FAT: to mi je trochu líto, že jsem ho nepoznal. Na Příkopech jsem studoval tuším 1991-92, koho jsme měli na tělák už nevím, ale tohle jméno mi rozhodně povědomé není.
    FAT
    FAT --- ---
    KEB: Jistě. Na Příkopech na elektrice učil tělák a češtinu jakýsi Bohouš Sedláček. Naprosto luxusní kantor, kterej kdysi skákal závodně do vody a zkoušel skoky, které Duchková skákala v Mexiku, jestli a jak by to šlo skočit. Občas pařil a když jednou přišel s dvojkou na žíle na první hodinu a někdo znáš řekl: Ten jí má! , tak naskočil na ruce, přešel tělocvičnu tam a zpátky. A zavelel, že.muse dojít aspoň do půlky. Kdo nedošel, měl 4-...
    Po basketu nás kontroloval ve Výčepu v Panské, jestli nemáme víc, než jím povolené dvě. Aby se nám lépe vypravovala kyselina mléčná ze svalů.
    Fakt, jeden ze dvou skvělých pedagogů, které jsem v životě potkal. Ale to už je opravdu hodně let...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KIE: Já bych řekl že ta situace byla za ČSSR a v devadesátkách asi dost podobná.

    My na střední taky neměli tělocvičnu a museli jsme chodit do místního sokola, teda s vyjímkama deštivých dnů, to jsme museli chodit na Hamr a běhat tam do toho mokrýho kopce, hrozná bžunda to pro tělocvikáře byla.

    Ten byla taky jak z komixu, rozvedenej, šusťáková souprava, cca 4denní strniště, lehký odér pražské vodky - hrál si na hroznýho kliďase, tvrdil že ho nikdo nikdy nerozčílí - mno a protože mám rád výzvy tak jsem tuto přijal a za měsíc mě už na školní chodbě škrtil přitlačenýho na zeď a hystericky na mě křičel :D
    KIE
    KIE --- ---
    CROSS: náš gympl postavený za první republiky neměl tělocvičnu taky. Chodili jsme do cizí a fotbal hráli v parku, kde jsme se i v křoví převlékali - do dnes si pamatuju borský park u stejnojmenné věznice v říjnu, jak se tam v křovíčku v 8 ráno převlékáme do "sportovního" ...

    A sprchování jsme si mohli v 90. letech nechat zdát jak na ZŠ tak na gymplu ;).

    ...ale není to ČSSR..
    ABAP
    ABAP --- ---
    Na základce a pak na gymplu nebylo možné a tehdy ani běžné se po tělocviku osprchovat.
    CROSS
    CROSS --- ---
    Na základce na Lužinách nás měl na tělocvik ředitel školy. Typická vzpomínka je, jak hlásil, že příště půjdeme běhat dvanáctiminutovku nebo jinou podobnou lahůdku. Pak přiběhnul pět minut po začátku hodiny, pravil tady máte balón, kluci, jděte hrát fotbal, mám nějaký důležitý jednání, a bylo.

    Jinak tělocvičnu neměl v raných devadesátkách jako pozůstatek socialistické péče ani náš věhlasný gympl Nad alejí, takže tělocvik měl dlouho podobu běhání po Hvězdě (učitel na kole).

    Nějaký omšelý kachličky v bazénu, tvl co to bylo za reakcionářský ústav, s bazénem. :-]
    KEB
    KEB --- ---
    GOR: znechutit sport, ano tak nějak bych to popsal.

    Nicméně toho ze základky dohnala karma, kdy x let po mém odchodu nějakému děcku dal facku, to spadlo, zlomilo si ruku, nafoukal a šel do p*****
    GOR
    GOR --- ---
    KEB: Byly vyjimky, ale vetsinou to byli brutalni fasisti (neni na FTVS predmet Aplikace fasismu na deti a dorost, kod AfD?), ktery dokazali znechutit sport vsem, co na nej nemeli vlohy (strach, nesikovnost, atp.)
    RSZ
    RSZ --- ---
    KEB: všechno kokoti, do jednoho
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: ja som mal na zakladke smolu na telocvikara, ktory sa poznal s mojim tatkom a asi spolu uplne dobre nevychadzali, lebo foter pre neho nemal dobre slovo a telocvikar ma zasa na hodinach zhadzoval, ze som hnily jak tatko :D
    ZCR
    ZCR --- ---
    KEB: já měl na tělocvikáře celkem kliku - sice jsem byl slabší až slabý kus (jak v čem), dítě sice netučné, ale sport neprovozující, ale nesnažil jsem se flákat, tak to asi jakž takž oceňovali a nechtěli mi kazit vysvědčení, takže to zpravidla skončilo nějakou tou dvojkou; že by se po mně některý nějak vozil nebo provozoval jiné formy tělocvikářské šikany, to fakt nemůžu říct. Obecně na to rád nevzpomínám, ten žíněnkovo-parketovo-ocelový smrad, červené trenky-bílé tílko-jarmily (ble!), klemra a přechlorovaná voda a olezlé modré kachličky v bazénu... brr. Tělocvik v té době fakt nebyl cool, ozajstná tělovýchova :-|
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Já byl na vesnický škole a tam jsme ani tělocvikáře neměli a tělocvik vedli většinou třídní učitelé. Na prvním stupni jsme měli takovou ježibabu, která po nás házela svazkem klíčů, ale ta byla tlustá a moc se nepohybovala, takže tělocvik byla pohoda. A na druhým stupni, to bylo už kolem roku 89 jsme dostali novýho mladýho třídního (později poslance za ODS) a ten byl férovej i když na tělocviku trochu aktivnější. A jelikož socialismus nedokázal za 40 let udělat u školy hřiště a jen nechal zchátrat sokolovnu a budovu školy, tak jsme běhali jak za Cimrmana k lesu a zpátky. Pamatuju se, jak jsem při jednom tom běhu s pícháním v boku zařval "To je ale buzerace", a vedle mě se ozval třídní "Je, Honzo, je to buzerace" a běželi jsme dál.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    V hodinách TV na mé ZŠ víceméně byli tělocvikáři pouze (krom suplování namísto nich) ředitel školy a zástupkyně ředitele. Oba hrozní komunisti i po revoluci. Nevzhlední vyžraní kuřáci s brunátnými obličeji a hrozní opilci na kdejakém školním výletě i škole v přírodě. Takhle zpětně si říkám, jak je možný, že jim to tak procházelo. Na jinách školách naopak už sympatičtí féroví lidi a sportovci tělem i duší s pochopením i pro nesportovce.
    KOLOC
    KOLOC --- ---
    My měli dobrýho tělocvikáře. V 65 letech skákal salto vzad a na školnim cyklo vejletě do sebe od rána lil pivo a večer pak vojel mladičkou učitelku němčiny. Jezdili sme s nim na hory i spoustu let po škole a pak umřel v 99 letech. Můj vzor, pan profesor Ottomanský.
    ENDER
    ENDER --- ---
    GANDHI: To se nemeni, znamej dela reditele zakladni skoly a ma ucitele telocviku byvalyho lampasaka, kterej nekde na ministerstvu nasel tabulky a podle nich zaky znamkuje, takze tam jsou deti, kterym dava trojky z telocviku a nadava jim do chcipaku apod..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam