• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAATHAPostmoderni Filosofie
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    OJIRIO: pokud jses napojen na VR, tak materie, o ktere ma smysl se bavit, je ta materie virtualni, ktera existuje objektivne a nezavisle na tom jak ty vnimas svuj pribeh. napriklad agent Smith bude objektivne existovat bez ohledu na to ze ty jses Neo ;-)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    & matrix realny nebo virtualni? :-))
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    Kdyz jses napojen na VR tak materie, kterou poznavas svymi smysly, neni opravdu realna materie, takze by ti materie mela byt jedno a dulezity by mel byt pribeh. Stejne jako by ses nemel zhroutit z toho ze mozna vse okolo je matrix a svuj zivot prozivat nezavisle na tom zda existuje neco objektivniho nebo ne... :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    realita se sprada z materie, nikoliv z pribehu (lubob).


    vypada to, ze jsme se opet nepohnuli z mista :-)

    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAFO: neobjektivni nemusi znamenat subjektivni, muze znamenat i tebou zminovanou intersubjektivitu.

    tedy zpatky k nasemu problemu - necht komatsu prijde s pravidly intersubjektivniho metajazyka (ktery oba prijmeme) a ja mu tu objektivni realitu popisu. jinak se budeme porad tocit okolo slovicek typu definuj definovat. dalsi moznosti je v tomto paradoxu nezabredavat vubec :-)
    MAFO
    MAFO --- ---
    _BENNY: promin, ten "objektivista" mel byt v uvozovkach - takhle urazit bych Te opravdu nechtel!

    pokud je ten "mentalni prostredek" subjektivni, tak bych tomu nerikal (meta)jazyk... jazyk muze byt jen intersubjektivni, ne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MAFO: nejsem objektivista. Ayn jednou rekla, ze objektivismus je "all or nothing", zaroven rika ze tvrzeni "objektivni realita existuje" nabyva absolutni hodnoty 1, coz neuznavam, tedy "nothing" ;-)

    jinak ok, jadro meho tvrzeni spociva v tom, ze metajazyk nemusi objektivne existovat. je to jen mentalni prostredek.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    A pokud jde o praktičnost - tento přístup je právě poměrně značně praktický. Například vím, že nelze prosazovat (násilím...) něco, co se mi jeví jako objektivní pravda. Pozbývají pak smyslu veškeré rozbroje, což je velmi dobrý praktický důsledek pro život.


    tohle je ovsem velmi komicke. jako kdyby nasili potrebovalo nejakou objektivni pravdu (& jako kdyby se vetsina nasili v lidske historii neodehravala prave presne z opacneho duvodu). & co kdyz je potreba se nasili branit? pujdes si sednout nebo na sobe nechat spachat krevni mstu za cin, ktery jsi nespachal? nebo nechas sadistickeho vraha, ktery znasilnil & rozctvrtil tvoji dceru proste jit po svem, i presto, ze jsi to videl na vlastni oci?


    & jaky zivot vlastne vubec? ten virtualni neb zadny jiny neni?


    kdyz se postmodernista octne v horicim dome, zacne utikat, nebo zacne rozebirat diskurs atomu kysliku & ionizovaneho plazmatu?


    ten nihilismus je zcela namiste. opravdu nevidim, kde by mela byt objektivni & neprekrocitelna hranice, za kterou uz se neda do postmoderni singularity spadnout. & jestli takova je, tak s ni pada i cely postmodernismus.


    myslim, ze poctivejsi je rict, ze postmodernisticky pristup je velice sikovny politicky nastroj, jak tvrdit vpodstate cokoliv (& pachat nasili!!). jen by me zajimalo, jaky je rozdil mezi cokoliv rikat & cokoliv delat :-)

    MAFO
    MAFO --- ---
    _BENNY: jazyk ani metajazyk nemuze "existovat jen subjektivne" (viz Wittgenstein a problem privatniho jazyka)

    relativismus naopak stavi na to, ze existuji intersubjektivni (meta)ramce - ale neda se skrze ne nijak dostat k objektivite...

    (BTW, neni "konstruktivni pristup" proti objektivismu? jako objektovista bys mel prosazovat spis "reflexivni" pristup, ne? ;-) )
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    AMBIENTIUM: jeste bych asi dodal, ze vubec neni potreba aby metajazyk objektivne existoval, klidne muze existovat jen subjektivne nebo jakkoliv jinak nebo snad i neexistovat vubec, dulezite ale je ze se pouziva proto aby se zamezilo sebereferenci, tzn. situaci kdy nejakym prostredkem popisujeme prostredek samotny. viz napr. paradox lhare ("vsichni kretane jsou lhari, ja jsem kretan").

    problem v nasem vykonstruovanem pripade je imho v tom, ze vymyslet metaramec uz vyzaduje nejaky konstruktivni pristup, coz nihilismus/relativismus prilis neumoznuje.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    AMBIENTIUM: rekl bych, ze se seredne mylis. muzes namitnout, ze ne. ale tim spachas postmodernistickou sebevrazdu :-))
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    AMBIENTIUM:
    Pouze zde hovoříme o nepoznatelnosti objektivního světa

    ne, ne & jeste jednou ne. o tom tvrdosijne celou dobu hovoris ty. ja hovorim o jeho existenci. s blahovou nadeji, ze nejenze rozpoznas rozdil mezi temito, ale jeste blahovejsi, ze naznas, ze neexistence jednoho neimplikuje kategoricky neexistenci toho druheho.

    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    Očekávám krok zpátky do objektivismu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ocekavam cimrmanovsky krok stranou :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    AMBIENTIUM: to jsi se ted ale prave pozitivne vymezil. ma tedy tvuj vyrok vubec smysl brat vazne?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    AMBIENTIUM: on chce po mne abych mu popsal neco o cem si on mysli ze je bullshit v jazyce o kterem si mysli ze je bullshit. ano, to pochopitelne nemuze vest vubec k nicemu konstruktivnimu, pokud se neshodneme na zakladnich pojmech, nemame se o cem bavit. nicmene, on je zde ten kdo se pta na neco co je podle nej nesmysl, nikoliv ja.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KOMATSU: synonymum ti nestaci a rad bys vykladovy popis v jazyku slovy, o jejichz definici se hodlas prit, tedy bez metajazyka se zrejme neobejdeme. dej mi jeho pravidla ktera nebudes dale rozporovat a ja ti to byti/existenci/nalezeni do objektivni reality treba i popisu.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    _BENNY: Na to nepotřebuješ žádný metajazyk, stačí se pouze nedomnívat, že "bytí" je triviální pojem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KOMATSU: co to znamena vedet o cem mluvim?

    podivej, pokud nejsi spokojen se synonymem, pak mi nejdrive rekni v jakem metajazyce si prejes abych to popsal, definuj mi jeho pravidla, syntaxi atd a ja se tim pak zacnu zabyvat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam