• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    KASTA
    KASTA --- ---
    PETJULE: mam pocit, ze reagujes na neco co jsem vubec nenapsal... takze moc nevim co k tomu rict.....
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    KASTA: neda mi to a musim reagovat na tento tvuj prispevek ;)

    za 1, v ps mi prijde, ze si mirne protirecis... ;)

    za 2, tohle globalizovane hodnoceni produktu lidi, kteri maji potrebu /ci spis imo nutnost vzhledem k vlastnimu osobnimu nastaveni mysleni x citeni x vnimani x intuice/ si Junga vykladat vic transcendentne a duchovne, chapu jako "hazu je vsechny do jednoho pytle a povazuju je za ty, kteri jungovi nerozumi spravne, ale jen povrchne a hloupe...", coz mi pripada minimalne hodne kratkozrake... vis, i mezi temito lidmi lze imo najit hodne tech, kteri Jungovi opravdu rozumi a chapou ho PO SVEM a JINAK /bohuzel jsem uz prilis unavena, abych ti hledala konkretni dukazy....

    nic ve zlem, ale z tveho prispevku mam husi kuzi podobne jako z nekterych sektarskych clanku new age....
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: nj, jenze tito budhisticti praktikanti vesmes cely den medituji a venuji se tomu procesu uvedomovani, kdezto v nasich podminkach tato situace imo neni mozna.... /musime do prace, starat se o sebe a blizke atd./

    nejsem si jista, jestli stav, kdy je vsecko vedome muze nastat ....imo je toho u budhistickych mnichu vedome hodne hodne moc oproti vetsine beznych lidi, ale ne vsechno...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KASTA: na tom webu toho je... ;) tak treba nekdy.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETJULE: joo to jo. ja to myslim tak, ze pokud by se vedomi totalne rozsirilo (bylo si vedome vseho), tak ... co by se stalo s nevedomim, vyschlo by?

    v tom smyslu ze treba fakt hodne pokrocili praktikanti uvedomovacich cest (buddhismus) udajne nemaji sny a kdyz zbasti lsd neprinese jim to zadny vyron materialu. pac proste uz neni co by se spontanne vynorovalo, neni co si uvedomovat, vsecko je vedome.

    ale nejak mi to nedava smysl. beru nevedomi jako zdroj zivota nebo jak to rict a vedomi jako to, co si ten zivot uvedomuje ( ;-) hm definice kruhem)

    no nic
    KASTA
    KASTA --- ---
    YMLADRIS: u techhle teorii je treba mit na zreteli, ze jde jen o myslenkovou konstrukci, o pokus vysvetlit tu paradoxnost kvantovy fyziky, myslim, ze zadnej primej ani neprimej dukaz paralenich vesmiru neexistuje ani v naznaku.... krome toho ze by to tak mohlo byt.....:-)

    TOOM: Kvantova propletenost je fakt zajimava, pro sebe mam z techhle veci podbnej zaver - ze vime ze nic nevime....:-)))))

    JUNG a KVANTOVKA - taky se nad tim zamyslel, myslim v prvnim dile Vyboru z dila srovnava psychologii a zkoumani psyche s kvantovou fyzikou - jako paralely - me to docela oslovilo, ale myslim ze zase nejakou hlubsi souvislost nehledal....

    JUNG a DOVRSENA INDIVIDUACE - nevim, ale doporucuju precist neco o jeho zivote na ty strance co sem hazel SPIELMANN: jung.sneznik.cz ....ja tam odpoved nasel....
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    YMLADRIS: rekla bych, ze nevedomi v tom hraje dle Junga roli nezbytnou. Nevedomi je neohranicene a nevycerpatelne, ovsem smysl dava jen ve vztahu k ja.
    obsah nevedomi je z casti osobni - bere se z osobni historie daneho cloveka (vytesnene vedome vzpominky, vsechno, co vim, ale momentalne si nemyslim, vse, co vnimam smysly, ale ne vedome..dokonce i vsechno budouci co se pripravuje v ja...) a zcasti kolektivni predstavovane zejmena archetypy podedene po nasich predcich a predavane z generace na generaci....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: no ja si predstavim ta mala vedomi ktera se (treba) daji rozsirit a postupne se sejit ve vedomi megahrocha, ale nevim jakou roli v tom celem hraje to nevedomi. kde se vlastne berou obsahy nevedomi.

    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Přičemž mne ovšem napadlo, že v toom případě si tu povídám sám se svými alter- egy. ( jako jsi třeba ty YM nebo tady kolega S_V) a všichni kolektivně jsme součástí nevědomí nějakého galaktického megahrocha. Potažmo, disputujeme tu na úrovni těch embrií, co se dohadují, zdali existuje ještě nějaký jiný svět mimo dělohu :)
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Jung is dead, honey.... Jung is dead :o)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: Nemyslím si, že by individuace mohla být vůbec kdy dovršena. Řekl bych, že je to s ní velmi podobné jako s tao - důležitá je cesta, ne cíl. Ale na beton to tedy samozřejmě nevím - do té míry Junga načteného nemám..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TOOM: ovsem co z toho plyne (napr. pro psani prispevku)

    a co na to jung ;)

    btw jung povazoval svuj vlastni individuacni nebo jaky proces za dovrseny?
    TOOM
    TOOM --- ---
    YMLADRIS: Proto i při psaní příspěvků sem musíš mít stále na mysli, že je tu dost značná pravděpodobnost, že třeba právě tento svět je pouhým odrazem ( přeludem) tvého ega- byť rafinovaně zhmotněným ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nebo jeste jinak: teorie relativity mne nijak neovlivnuje. ale toto kdyz procitam, pripada mi, ze se clovek nemuze korektne dobrat zakladnich otazek o sobe, pokud kurnja napr. neni jasne zda existuje nespocetne vesmiru a ja v mnoha z nich delam ruzny veci.. a co je to pak to 'ja' atd. nedivim se, ze lidi maji snahu michat filosofii s kvantovkou
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja zase z te kvantovky nedavam teorii mnoha svetu.

    tady [ YMLADRIS @ Veda kontra paveda. Homeopatie, proutkari, sta opice, telepatie, atd... ] jsem psala kraticke vysvetleni podle popularizacni knizky

    wikipedie

    http://en.wikipedia.org/wiki/Many-worlds_interpretation

    pocit z toho mam ten, ze je to fakt vysoka nauka jejiz intelektualni pochopeni vyzaduje roky studia

    ale bylo by pekne vedet co tim jako myslijou
    TOOM
    TOOM --- ---
    KASTA: Já nejsem fyzik, ale úplnou náhodou mi poslední týden argumentovali kvantovou fyzikou nezávisle tři různí lidé. Tak s jsem se z hecu juknul na " kvantovou propletenost" a vono to tam imo docela koreluje. Minimálně ve smyslu " a taky to může být ještě jinak". Né tedy úplně jinak, ale jinou cestou :o)
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK:presne takhle to "globalizujou" nebo "transcendujou" lidi ktery sice Jungovi moc nerozumi, ale o to vetsi maji potrebu "tajemna a duchovna" a pak z toho vznikaji clanky a knizky ve stylu New Age, ktery se na chudaka odvolavaji.... a jeste nejlip do toho zamontujou kvantovou fyziku....:-))))

    P.S. nejsem vubec proti tajemnu ani proti duchovnimu hledani ale presne tenhle postup mi pijde povrchni a degradujici, proto se do nej tak navazim...:-)))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    LOOK: Jenže makro a mikrokosmos jedno jsou, jak praví jistá zkušenost lidstva, takže... :-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: jo, ale da se to cele zglobalizovat: misto ja/ega dat celou psyche cloveka a misto misto psyche cloveka univerzum. to je pak pro me opravdova transcendence.
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: ja to chapu jako "presahnout svy vedomy ja" tedy to co je vedomi pristupny JA a o cem si zpocatku kazdy mysli ze je cela jeho bytost - priznat si ze krome onoho znamyho JA se v nas projevujou i casti psyche, ktere nejsou vedome a JA presahuji - uznat je, komunikovat s nima a nechat je pusobit - ja se musi dokazat vzdat (pocitu) absolutni volady nad vsim (coz je stejne jen jeho iluze)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam