• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    já jsem u sebe vypozoroval,že mohu své sny rozdělit do několika katgorií.
    Sny,v kterých se čistí mé podvědomí od všeho možného bordelu,prostě si zde odžívám určité věci,jako např.strach atd. a to je jejich jedinný význam,na nic to nepoukazuje a dál s tím nejsem v životě konfrontován.
    Sny tzv.bdělé/lucidní,v kterých si naprosto uvědomui,že s ním,mohu se v nich rozhodovat atd.jsou spúojeny s astrálním cestováním a může je využít pro různé věci-od prosté zábavy po vzdělání sebe sama na jiných úrovních sebesama.
    Sny,prodchnuté vyšším vědomím,v kterých dostávám určité nauky,setkávám se s "vysokými "bytostmi,přijímám různá požehnání a zasvěcení.Tyto sny vnímám jako tzv.prahové nebo přelomové a mívám je většino na konci nějákého mého životního cyklu.
    Sny,složící mému seberozvoji a sebereflexy.V těchto snech,nebo spíš dodatečně po probuzení rozpoznávám různé postavy snu jako sebe sama.Můžou v něm vystupovat lidé,které znám ve svém norm.životě.Ve snu je interpretuji podle toho,co pro mě v životě dané osoby představují.Tj.nechápu je jako danné osoby,ale jako personifikaci určitých kvalit.Zjednodušeně i moho představovat např.me vyšší já,nižší já,vnitřní dítě,masku,určitou charakterovou strukturu či určitou emoci.Dále ve snu používám práci s určitými zákl.symboly jako např.dům-mé tělo,voda-emoce,řeka,čí jízda vlakem-život,životní cesta,potom určité barvy a jejich symbolika atd.
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Imho s tim stinem jde o oddemonizovani tech odmitnutych tendenci. Ve smyslu, ze napr. stin je promiskuitni, ty jsi verna. Neni treba jednat instrumentalniim protipohybem, ale je treba odznacit takove chovani jako spatne. Pokud nastane situace volby jeho nazor na vec by nemel byt odstrkovany, ponizovany a odmitany, ale prirozene brany jako stejne hodnotny jako tvuj postoj. Je dobre pokud mu dokazes ustoupit a vyhovet mu a pokud on dokaze to same. Pak imho zacne spolupracovat a dohromady vyberete vhodne reseni pro danou situaci.

    Imho ty problemy s temito psychickymi komplexy pochazeji ze situace, ze jsou casto a priori nespravedlive odstrceny, poslapany, nikdo se jich nepta na jejich nazor protoze ho ma za automaticky spatny a za caste se jich clovek jeste boji, nebo je i nema rad. A to tu jejich cast tebe nastve nebo mrzi uplne stejne jako by to natvalo tebe.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: jo, tim ze to najdes a uznas (ne jen rozumove 'to muzu - hypoteticky - byt ja') to vyresis.
    V tomto pripade nevedomi krici neprehlizej kousek sebe, bud cela.
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Hmmm.. ale jo.. i tak by se to dalo rict.. odstranit emoce hnevu a frustrace.. jo..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: ja se ptam na neco jineho. pochopis, proc te potetovany stve, najdes se v nem. a co dal? to je vsechno?

    kdyz ti nevedomi znazornuje nejaky "normalni" archetyp, imo je to pokyn/namet, ze ho mas zit. ale stin?


    DAW: takze cil integrace stinu je odstranit urcite emoce?
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Prominte, ze se vam do toho pletu ;-)... Ten chlap te stve imho proto, ze te tvoji rodice vedli k tomu, aby jsi se urcitych konvenci drzela.. vedli te k akceptovani a prijeti urcitych hodnot.. tim se v tvojem nitru automaticky konsteloval jejich protiklad (a to je vlastne stin, respektive jedna z jeho moznych podob)... Kdyz budes po lidech vymahat sexualni cistotu a vernost, tim vice se v nich budou vzbouzet touhy po promiskuite a perverzi.. to je stin.. Cim vice tyto touhy potom budes v sobe potlacovat, tim vetsi nerovnovahu budes vytvaret ve svoji dusi. Tim vice v tobe take poroste hnev a potlacovana agrese.. Kdyz se potom setkas s clovekem, ktery si nepokryte dovoli takovy byt i navenek (nejen uvnitr, nebo potaji nekde v Thajsku treba), vyvolava to v tobe samozrejme zlobu a odpor, protoze to je stanovisko, ktere zaujimas k tomuto tematu sama v sobe..
    Staci se nad tim obcas zamyslet, sledovat to, vsimat si asociaci a obrannych reakci, ktere tvoje mysl automaticky vytvari pri setkani s nejaky takovym jevem. Nikdo nejsme dokonali a asi bychom se o to ani nemeli snazit.. vzdycky se najde neco, co te rozhodi, nastve, ale kdyz uz budes vedet o co jde, muzes si uchovat vnitrni rozvahu, nebudes oslepena hnevem, nebudes automaticky vytvaret protireakci, prijmes to, jako soucast bezneho dne.. neco te stve, z neceho mas radost.. nemusis (a doufam, ze ani nechces:-) byt Buddha nebo svata zena, ktera uz vubec nic takoveho neciti.. na nicem se ale nemusis uz zbytecne zasekavat, muzes nechat veci plynout.. prijmout je tak jak jsou..

    Nojo.. jsem zase chytrej.. vsadim se, ze tim urcite nastvu vsechny (i)decka, ktery se rozhodly splnit svym rodicum prani a byt ty nejchytrejsi ze vsech ;-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: mel jsem za to, ze jsem byl polopaticky dostatecne :) imho je problem v tom, ze nemas zkusenost s efektivni(!) praci s nevedomim. ja jsem na zacatku taky rikal, muze to byt tohle.. ale i tohle.. nebo tohle, nevim. k tomu se clovek dostane praxi. pokus a omyl.
    k tvemu prikladu, neni to vsechno, musis se dobrat jadra, ktere je vetsinou to, co mas spolecne s clovekem, ktery te stve. coz teoreticky rict nejde, muze to byt naprosto cokoliv. treba kasles na konvence v jine rovine, kde ti to neprijde jako kaslani na konvence, ale tve matce ano?

    Hans Dieckmann - Sny jako řeč duše, dobry zacatek
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: prosim vice polopaticky. takze me stve potetovany chlap ve snu nebo na nyxu. dejme tomu ze mne napadne ze proto, jak kasle na konvence zatimco ja si az tak kaslat na konvence nedovolim. treba. a co jako dal? to uz je vsechno? integrace stinu znamena uvedomit si dalsi kousek vsech tech tlaku ktere mne rvou na obe strany? (k strasne moc vecem mam ambivalentni postoj)

    integrace ostatnich archetypu mi pripada zasadne odlisna. pokud si vsimnu ze nevedomi krici devce my chcem vice Hrdiny, Matky, Starce, muzu v tomto smyslu se snazit upravit svuj zivot - zit vice tyto strategie. Ale Stin je stin proto, ze to clovek _nechce_ zit.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: Priklad, pokud se mi ve snu objevi treba neprijemny potetovany chlap, napadne me ze je to stin, pak se zamerim na to co ve snu dela a jak na to reaguju atd. Pokud analyzou na neco prijdu ('aha' moment), tak sup, a je zintegrovan kousek stinu :)
    (Stejne mozno pracovat s ostatnimi komplexy/archetypy).
    Nebo jsme na nyxu, napriklad vidam nejake ID v klubech a bud s nim mam rozepre, nebo je mi jen nesympaticky. Uvedomim si to, napadne me, ze to souvisi se stinem (projekce stinu), a chci s tim pracovat. Tady muzu pouzit ruzne metody, jako meditace nad tematem, automaticka kresba, I-ting, proste cokoliv, co taha informace z nevedomi a nejak je prezentuje ven. Kdyz analyzou informaci prijdu na to, proc je mi to ID neprijemne ('aha' moment), mam to. A overenim pak bude to, ze ve me uz to ID nebude vzbuzovat negativni pocity (nebo se zmensi jejich intenzita).
    Jeste bych dodal, ze vysledkem analyzy nemusi byt konkretni zaver (napr. mam ve stinu agresi), casto staci takhle nakousnout nejake to stinove tema a ono se pak bude v nasledujicich dnech/tydnech objevovat.
    DAW
    DAW --- ---
    YMLADRIS: Jojo.. vim, ze tohle analytici delaj.. ale muj pohled v sobe zakomponovava i samanismus a asi taky jogu... Neni vsechno jenom v tobe a neni vzdycky nejlepsi otevrit sve nitro a zacit stourat do hnisavych mist... Zij a nech zit - nejvznesenejsi pravidlo, ale ne vzdycky.. rozhodout se nenechat zit demona nemusi znamenat, ze pouze potlacujes demona v sobe, i kdyz ta hranice je velmi tenka..

    Nesexualni eros je proste energie-prana-ki-chi .. je vseobklopujici silou, ktera pronika vsim zivym.. kazde dve bytosti (entity), ktere se setkaji na sebe vzajemne pusobi svymi erosy.. to rikal myslim uz Jung.. Cili ho mela i ta druha zenska ve snu, ale me nijak neoslovoval, nebyl pro me komplementarni, nebyl pro me zajimavy, proste se me netykal..

    Integrace je podle me prijmout, ze i to, co normalne nedelame je v nas obsazeno.. jak pise Craig "prijmout to jako existencialni moznost".. nevztekat se ze 'ja takovy nejsem', nesoudit, nezlobit se kvuli tomu na druhe, prijmout, ze i takovy jsem ja (ale vedome si volim jednat jinak)... Btw.. za chvilku se dostanu k temhle vecem v Craigovi - ke stinu i erosu, tak zas neco prepisu..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: vpodstate jediny zajimavejsi pocit/emoce kolem toho je, ze ve snu mi to pripadalo v pohode, zatimco v realite uz by to bylo davno za mou hranici partnerske vernosti... jakysi druh studu, ze moje nevedomi je sexualne liberalnejsi nez moje vedomi.

    Cili jsme oblouckem zpatky u naseho mileho Stinu.

    Takze ted bych potrebovala na priklade vysvetlit, co to teda je ta integrace ;-). Kdyz by se vam zdalo ze delate neco, co normalne nedelate a nechcete delat, tak co dal.

    Dekuji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DAW: tento trik se skutecne pouziva. bud muzes sen vyklada tzv. objektove, tj. prvky snu beres ze zastupuji nejaky entity ze sveta kolem tebe, nebo tzv. subjektove, ze cely sen je vlastne zobrazeni tve vnitrni situace v tobe. to, ze to muze mit formu postav je dany tim, ze personifikovat si kus nevedomi do nejake postavy je pro nas prirozeny ukon. aspon teda dle junga.

    kazdopadne mne tesi ze moje idecko ti symbolizuje neco co ti zpusobilo prijemny zazitek ;-). na tvem miste bych badala co to ten 'nesexualni eros' vlastne je a jak ho muzes v realite obejmout

    muj sen zas tak happyendovy nebyl. toom mi asi symbolizuje muzsky princip ktery moc trva na tom, ze hlavni je resit veci kategoricky a rozumem a punktum (viz nedavna vymena kolem ankety - "samozrejme ze bez diskusi nejhorsi je zabit a tecka") moje snaha vysvetlit mu ze ho stejne vlaci ta anima, nebo ze tim spis ho vlaci anima je asi zduvodnovani mne same sobe same ze rozumovani je spis nahovno, nekoitalni sex byl doprovazen pocitem/uvahou ze jsem verna svemu muzi, ale ze toto snad/asi nevadi = rozumovanim si delam prijemne pocity (intelektualni onanie? ;-)), ktere v podstate nejsou spatne, clovek si rad dela dobre, ale je to nahrazka, opravdovy sex/vymena energii/zivot je radove nekde jinde.

    nevim no jestli takove nejake interpretace jsou k necemu, pokud se vylozene nedostavi nejaky hodne prekvapujici aha zazitek, coz nedostavil
    DAW
    DAW --- ---
    RANGDROL: Cece i kdyz je fakt, ze mi zrovna nekdy v te dobe rikal kamos, ze mu pripadam nejakej jinej.. prej jakobych prijal nejakej zenskej prvek sam v sobe nebo taknejak.. :-)
    DAW
    DAW --- ---
    RANGDROL: Hele tim si nejsem uplne az tak jistej :-)) Spis si myslim, ze to az takhle zase nefunguje.. Verim, ze existuje spousta entit, hodne jich urcite pochazi z tebe, ale ne vsechny..
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    DAW:
    a ted na toho hod interpretaci snu,ze vsechny postavy ve snu jsi ty;))))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: jo, sory, to psal LOOK TOOMovi a ne tobe... ze "na to je expert b2spirit"... tak TOOMe: b2ovi to pali, ale je to magor... =)))))
    DAW
    DAW --- ---
    "Pro lidskou psyche neni snadne vydrzet polarity. Ja miluje jasno a snazi se vnitrni rozpory vymytit. Tato potreba jednoznacnosti muze zpusobit, ze polarni archetypy jsou v urcitem ohledu stepeny. Jedna polarita muze byt vytesnena a pusobi pak v nevedomi, coz muze mit za nasledek psychicke poruchy. Vytesnena cast archetypu muze byt projektovana na vnejsi svet. ... Rozstepeny archetyp se stale snazi predstavit se v cele sve polarite. ... K opetovnemu sjednoceni s druhym koncem polarity dojde diky moci. ... Pokud napriklad dojde k rozstepeni archetypu matka-dcera, zacne hrat ve vztahu mezi matkou a dcerou mocensky problem velkou roli. Prakticky to znamena, ze matka je jen matkou a zapomina, ze ma i vnitrni dceru, takrikajic dceriny prvek v sobe. Snazi se byt perfektni matkou bez slabych stranek. Dcera se v takovem pripade stava pouze dcerou, bezmocnou a naprosto se spolehajici na silnou matku. Matka nad dcerou vladne moci. V dceri same se nekonsteluje nic 'materskeho', nic se v ni nezacina matersky starat o sebe. A v matce se nekonsteluje dcera. Vztah se odehrava pouze na rovine mezi silnou, vladnouci matkou a slabou, zavislou dcerou. Touha po moci a podrizenost jsou zde vyrazem pokusu opet sjednotit rozstepeny archetyp."

    YMLADRIS: Jsem rad, ze te to zaujalo.. ja sem rad pastnu jeste dalsi veci.. aspon si to lip zapisu do pameti..
    Hele a tobe se zdalo o Toomovi a me se zase nedavno zdalo o tobe.. (jak jsem ti psal do posty).. a pritom te vubec neznam, jenom tady z nyxu.. V mojem snu slo taky o eros, ale trochu jine povahy.. Jmeno Ymladris mi vytanulo ve snu na mysli v momente, kdy jsme se objali. Nebylo v tom vubec nic sexualniho, ale bylo to vrcholne eroticke.. mel jsem pocit, ze nase duse splynuly, ze jsme zapadli do sebe jako jin a jang :-)) (..analyticke audytko ze:-)) ..docela hezky se to rozjizdi :-)) ... Po celou tu dobu byla ve snu jeste jedna zena (krome par dalsich lidi), ktera me pritahovala sexualne, ale kdyz jsem se objal s ni, bylo to uplne prazdne.. jakobych drzel nezivy predmet... :-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: :) nemohl by psat tak jak pise, pokud by mel znalosti jen z knih. (muj nazor)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: ptam se na to, zda jenom burcuje, anebo sam sobe fer zkouma svoje nevedomi. jakej je jako clovek.

    (v tom smyslu ze Freud treba odmitl svou neurozu resit, "aby se nepripravil o autoritu" - fuj.)
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: trosku jsem si o nem udelal obrazek (z jeho praci), imho se proste snazi burcovat lidi z letargie. jestli si hned po precteni nejakeho jeho clanku nekdo da tripa a zacne otevirat 13.komnaty, neni presne to, o co mu jde. smysl u nej vidim v narusovani toho, jak clovek chape sebe, svet, spolecnost. neco jako takove naleptavani. nikdy nevis, kdy presne se kus materialu odlomi, ale nejak k tomu vetsi ci mensi mirou prispivas. neni to zamerene na konkretni skupiny lidi, ale na vsechny, kteri to prectou a zactnou o tom premyslet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam