• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: pricemz to konceptualni je v duchovnim systemu imho to min podstatny (oproti praxim). pokud jenom konceptualne zpracovavas to, co ti haze tvoje stabilnejsi (hardwerovy) naprogramovani, tak to porad neni ono :)

    v jednom pdfku jsem nasel toto, muze se ti hodit: The final instruction of hierarchology is asymmetry. “There are first letters, then words, then sentences, then paragraphs, but not vice-versa.” And this statement is crucial. At no point is this a privileging of levels. To say that paragraphs are more valuable is absurd. One has to realise the distinction between fundamental and significant. Letters are more fundamental than paragraphs but paragraphs convey deeper (an increase in integrative capacity for) meaning than words and are thus more significant.

    z toho pohledu mi prijde ze neni "pre=trans", protoze je tam ta asymetrie... trans pre zahrnuje a presahuje, naopak ne.

    a jeste:
    Wilber states that ‘the linear’ is a metaphorical application to the stages of growth in a hierarchical reality. The charge of linearity comes from the habit of cause and effect thinking. But the stages of growth in a system are not necessarily linear in the manner charged, they are “interdependent and complexly interactive.”
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: kdyz si vypujcim analogii konceptualni system jako software ci virus osidlujici/napadajici lidskou CNS, tak muj pohled je, ze se neda rict, ktery software je obecne ten nejlepsi. da se statisticky zjistit, ze kdyz ruzne mnoziny uzivatelu pouzivaji ruzny soft, vykazuji pak nejake jevy, napriklad zvladaji vice prace, projevuji vice lasky nebo naopak pachaji sebevrazdy atd. Ale ty 'omezujici podminky', ze by se udelal test DNA nebo nejaky osobnostni test atd. a z toho se dalo rict hele Franto tobe bude nejlip slapat Freud ale ty Marusko na Freuda zapomen, na tom by sis ujela nekam do kytek, se rict neda. Mozna zatim.

    Moje stavajici (velmi limitovane) pochopeni principu "duchovnich konceptualnich systemu" je, ze obsahuji 1) nejake memy aby se jedinec oprel, nebal se, mel zazitek jsem na ceste/drzim se za ruku systemu 2) princip poddani se necemu nad cim nemame moc / surrender

    pripadne by se daly psat dalsi body, ale boli mne hlava

    Konkretni koncepty/napln te bodu uz je esteticka zalezitost, dle vkusu. Indicie: existujici tisice (? mozna teda stovky) mytologii a kosmologii, ktere v ruznych kulturach fungovaly naprosto dopohody, nikdo tam neresil "ten nas rohaty buh kdyz se nechal ojet od ruzoveho pavouka tak to je trapny, meli bychom mit neco lepsiho" atd. Protoze o ty slova nakonec nejde, dulezity je to, co "duchovni konceptualni system" cloveku zprostredkovava v zivote.

    Vim ze te dalsi davkou sve relativizace nepotesim, ale co nadelame.
    KASTA
    KASTA --- ---
    to je pekna synchronicita... asi po pul roce jsem zase otevrel (cca pred hodinou) knizku od Junga a zacal cist... ted se pripojim a koukam ze se tu prave rozbiha po delsi dobe debata....:-)))
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ja to beru tak, ze se pochopeni proste vyviji. freud neco nacnul, jung opravil, pak treba v necem weber opravil junga, a dnes jsme zase nekde jinde. umyslne nerikam dal. protoze treba stern junga nebere a misto toho modernimi poznatky updatuje freuda. samozrejme, ze kazdy autor da svuj pohled nahoru, jinak by ho prece nevytvarel, pokud by si myslel, ze nejaky jiny je hodnotnejsi. v idealnim pripade pak da omezujici podminky(axiomy), pri kterych podle nej plati, pak muze existovat vic systemu 'vedle sebe'.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALISTAIR: ja si cim dal myslim ze jakekoliv pokusy hierarchicky klasifikovat "duchovni zivot/pokrok/realizaci" jsou odsouzeny k chabemu vysledku. asi vsechny hierarchie co jsem videla tak vlastne slouzily na podporu autorova nazoru, ze jeho cesta je nejlepsi, nejrychlejsi, atd. (umistil ji proste na vrsek)

    ono to bude nejak podstatne vtipneji, neee linearni struktura fyzika-psychika-spirit

    coz ale plyne z meho sklonu ocenovat rafinovana reseni a z meho relativismu takze jsem na tom podobne jak ti autori
    ALISTAIR
    ALISTAIR --- ---
    YMLADRIS: Nojo, Jung ma styl, to se musi nechat.

    YMLADRIS: S pre-trans-fallacy v pripade Junga souhlasim a nesouhlasim zaroven. Ano, je pravda, ze Jung je prirozena antiteze Freuda, takze prehani veci do druhe krajnosti. Na druhou stranu koncept pre-trans je do urcite miry vadny vyplod dualistickeho smysleni. "Primitivni" stavy a problemy (jidlo, sex, strach ze tmy atd.) maji vzdycky svou vyssi slozku, uz proto, ze jsou to proste "prsty Jineho", ktere hraji na "strunu" cloveka jakozto celku. Clovek se k nim tedy (pokud neni fakt nejaky nemocny) nemuze nez vztahovat celkem sve osobnosti: fyzicky, psychicky, spiritualne. Oddelovani tehle rovin je dobry sluha, ale spatny pan. Tvori strom s koreny, kmenem a korunou. Koruna nezije bez korenu, proto pre=trans.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Pekny dopis:-)
    ANDI
    ANDI --- ---
    YMLADRIS: Jeeee, prenosena emoce.... :-) Porodit, obejmout, pohladit... ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    [ TRUCE @ I:\truce\notes | | call me dagny taggart ]

    Dear N.,

    I am sorry you are so miserable. "Depression'" means literally "being forced downwards." This can happen even when you don't consciously have any feeling at all of being "on top"! So I wouldn't dismiss this hypothesis out of hand.

    If I had to live in a foreign country, I would seek out one or two people who seemed amiable and would make myself useful to them, so that libido came to me from outside, even though in a somewhat primitive form, say of a dog wagging its tail.

    I would raise animals and plants and find joy in their thriving. I would surround myself with beauty - no matter how primitive and artless - objects, colours, sounds. I would eat and drink well.

    When the darkness grows denser, I would penetrate to its very core and ground, and would not rest until amid the pain a light appeared to me, for in excessu affectus [in an excess of affect or passion] Nature reverses herself.

    I would turn in rage against myself and with the heat of my rage I would melt my lead. I would renounce everything and engage in the lowest activities should my depression drive me to violence. I would wrestle with the dark angel until he dislocated my hip. For he is also the light and the blue sky which he withholds from me.

    Anyway that is what I would do. What others would do is another question, which I cannot answer. But for you too there is an instinct either to back out of it or to go down to the depths. But no half-measures or half-heartedness.

    A letter by C. G. Jung written on 9 March 1959, C.G. Jung, Letters, p. 492-493
    TOOM
    TOOM --- ---
    Mně taky, neděsila mě nikdo :o)
    DAW
    DAW --- ---
    LOOK: Hele ono to fakt sedi ;-))
    VEROUNKA
    VEROUNKA --- ---
    spam
    [ TRANSFORMACE VEDOMI :: ]
    auditko pro vymenu vlastnich zazitku a zkusenosti pri transformaci vedomi

    diky predem za diskuzi bez agresivnich tonu, ucime se komunikovat :)
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    podle me nejsou trapní ani výborní a hudba je dost desivá,jeste zes to sem nedala vecer,to by bylo snění na rozebírání:)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    http://www.youtube.com/watch?v=M2roPaSJdk0

    decka tak zase neco k te symbolice prostrednictvim hudebniho vyjadreni

    tenhle klip mi pripada uplne uzasnej. je to jak vyjadreni meho zivota. darjeele, vis jak jsme se bavili ze kabati ti pripadaji trapni a ja na to, ano jsou trapni ale naprosto sebevedome a na nic si nehrajou a to je v tom silny? tak tito hosi to demonstrouji jeste mnohem lip

    - jak jsou tlusti, zpoceni, nacpani v tech hadrech... jak se musi drzet toho papiru a koukat do textu! vsechny ty brejle a priserne ucesy!
    - a ty holky jak se je snazi jako ze hecovat a samy jsou taky dost trapne!
    - a ten dirigent jak se o neco snazi!

    a pak v momente 2:45 se ukaze ze cela ta squadra si je asi toho celeho dost vedoma a tak trochu si z nas dela prdel ;-)

    ale presto jsou vyborni a delaji skvelou muziku, protoze jsou takovi jaci jsou, trapni a skveli

    co si vo tom myslite ;-)
    DAW
    DAW --- ---
    XCHAOS: Co takhle archetyp moudreho starce?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: pohadky? videls film blueberry? tam se tim strachem taky zaobiraj, ale to je OT, dyztka posta nebo filozofie psychedelie....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARJEEL: no ano, já vím, že jsem to já sám, ale toho se právě bojím. trochu příliš krátká zpětná vazba, ne ?

    jsou nějaké mýty a archetypy, které by uklidňovaly, že se člověk nemusí být sám sebe ?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    XCHAOS: tak je to o necem uplne jinym. hele, tobe ty synchronnicity davaj fakt zabrat, co? =) vis jakej mam na ne nazor, stejne jako na kauzalitu, svet je jednolity fenomenalni fluidum, kterymu pozorovatel vydelovanim a stepenim dava souvisloti a vyznam. synchronicita je proste vyssi mira abstrakce kterou provadi tvoje nevedomi... zacni se s nim kamosit, nebo te semele.. bojis se ho? jsi to ty sam tahajici se za svuj ocas =)))))) bojis se sebe? nejsi sam.... =)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    hele zkus zas nejakej on-topic
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: navíc ta blbá symfonie od toho ornitologa je STEJNĚ pojmenovaná podle významu těch slov v sanskrtu, tak nevím o co těm blbečkům jde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam