LOOK: kdyz si vypujcim analogii konceptualni system jako software ci virus osidlujici/napadajici lidskou CNS, tak muj pohled je, ze se neda rict, ktery software je obecne ten nejlepsi. da se statisticky zjistit, ze kdyz ruzne mnoziny uzivatelu pouzivaji ruzny soft, vykazuji pak nejake jevy, napriklad zvladaji vice prace, projevuji vice lasky nebo naopak pachaji sebevrazdy atd. Ale ty 'omezujici podminky', ze by se udelal test DNA nebo nejaky osobnostni test atd. a z toho se dalo rict hele Franto tobe bude nejlip slapat Freud ale ty Marusko na Freuda zapomen, na tom by sis ujela nekam do kytek, se rict neda. Mozna zatim.
Moje stavajici (velmi limitovane) pochopeni principu "duchovnich konceptualnich systemu" je, ze obsahuji 1) nejake memy aby se jedinec oprel, nebal se, mel zazitek jsem na ceste/drzim se za ruku systemu 2) princip poddani se necemu nad cim nemame moc / surrender
pripadne by se daly psat dalsi body, ale boli mne hlava
Konkretni koncepty/napln te bodu uz je esteticka zalezitost, dle vkusu. Indicie: existujici tisice (? mozna teda stovky) mytologii a kosmologii, ktere v ruznych kulturach fungovaly naprosto dopohody, nikdo tam neresil "ten nas rohaty buh kdyz se nechal ojet od ruzoveho pavouka tak to je trapny, meli bychom mit neco lepsiho" atd. Protoze o ty slova nakonec nejde, dulezity je to, co "duchovni konceptualni system" cloveku zprostredkovava v zivote.
Vim ze te dalsi davkou sve relativizace nepotesim, ale co nadelame.