• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    podival bych se na to jinak. rekneme, ze u (pravych) synchronicit neni dohledatelna kauzalita a predpokladejme chvili, ze ne proto, ze na to nemame prostredky, ale ze ani zadna neexistuje. presto je subjekt vnima v nejake souvislosti. da se tato souvislost nejak nazvat kauzalitou? co takhle: subjekt psychicky projikoval do vnejsiho sveta nejaky svuj psychicky obsah a 'uvidel ho' v korespondenci techto dvou nesouvisejicich jevu. pak by kauzalni byl princip projekce, ale ty jevy by zustaly nahodne / nesouvisejici.
    LOOK
    LOOK --- ---
    mno je fakt, kauzalita je v obojim... vedecka psychika: blesk = vyrovnani elektrickych potencialu mezi mrakem a povrchem zeme. krovacka psychika: blesk = buh hromu svym zezlem sesila na zem ohen ;)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    DARJEEL: To je ale přece starý Frazer! Mám ho tedy ráda, ale přeci jenom, už je to relikt devatenáctého století a překvapuje mě, že to dneska ještě někdo bere vážně... Ymladris má pravdu, magie je cokoli, jen ne akauzální, jen pracuje s jinými paradigmaty, než věda (ale přitom docela stejně "mechanistickými" ve stylu "uděláš-li A, stane se B). Doporučuju pročíst Evans-Pritcharda, taky už je sice poněkud starší, ale na rozdíl od Frazera to má založené na antropologických výzkumech a ne na teoretickém kabinetním bádání.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: jo, akauzalni mi prijde jako zpusob vymezeni proti "mechanistickemu primemu pojeti" kauzality... tj. princip je tam stejny, jen je akauzalni, protoze to neni bouchnu do predmetu A a ten se presune do bodu B.. u magickeho mysleni je "proximal gap"... =)

    mne jde spis o tu relativizaci... princip synchronicity je ipso facto stejny jako u kauzality, je to jakoby nelokalni kauzalita... pokud clovek prijme postulat, ze kauzalni rezetce jsou formovane a konstruovane az pozorovatelem, synchronicita je kauzalitou... =)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DARJEEL: slo mi o to, ze i magicky system vychazi z priciny a nasledku. neni tedy 'akauzalni'

    ale mne osobne se platforma kauzality hodne tezko opousti, vlastne nevim, jak by presne mohl "fungovat" akauzalni "system". jakakoliv "metodika" uz pro mne v sobe prave skryva tu pricinu a nasledek..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YMLADRIS: magicke mysleni dle obecne kognitivni psychologie je vira v to, ze myslenim muzeme ovlivnovat deni ve vnejsim svete - typicke pro deti predskolniho veku, nez jim okoli nakeca, ze je to blbost... magie - metodika magickeho mysleni (teda imho)... ale co clovek to jiny system pojmu, zejo.... =)
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    KOMATSU: KOMATSU: pocul som o nej, ze to pisal clovek, ktory sa rozhadal s jungom a nezobrali ho ani na jungiansky vycvik a ta knizka je viacmenej jeho pomsta jungovi. a zaroven aj najhorsia a najneobjektivnejsia biografia o nom ktora je u nas dostupna.
    toto mi vravel na jednom jungianskom workshope clovek, ktory je zakladatel csap (ceska spolocnost pre analyticku psychologiu), terapeutickych vycvikov a.p. v cechach a ucil sa priamo u jeho nasledovnikov vo svajciarsku. tak tomu prikladam celkom vahu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LOOK: klidne se tvar jiste :))
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    ORLOCK: A čo si tej knihe počul?
    ORLOCK
    ORLOCK --- ---
    KOMATSU: radsej ani nie. po tom co som o tej knihe pocul ..
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    Teď nevím, jestli jsem to sem už nepsal, ale četl ste někdo Árijského Krista?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAJAK69: zdravim ;)
    MAJAK69
    MAJAK69 --- ---
    moje matka si jednou koupila schválně mladou frontu - jinak kupuje právo - kvůli magazínu. Až doma zjistila, že jí trafikantka dala noviny bez magazínu. uvařila si kafe a dala cigáro, než se jako vydá za tou trafikantkou, aby z ní vydolovala onen magazín. Já jsem tou dobou jela za ní na návštěvu, při vystupování ze šaliny mi padlo oko na zapomenutý magazím MF na sedadle, tak jsem ho sbalila a šla. K ní jsem dorazila dřív, než dopila kafe... je to synchronicita? nedlouho poté, když jsem byla u otce v nemocnici na návštěvě, jsem myslela na to, že bych mu chtěla sehnat nějaké malé radio, aby se tam trochu obveselil. Večer manžel přišel z práce a přinesl si mi malé radio, které mi následně daroval pro tátu. Asi bych na to řekla, že telepatie je normální veličina, jen ji zatím neumíme používat. Ještě je brzy.
    Jinak moc zdravím Ymladris a s heslem na Tři krále o krok dále se loučím
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: imho je tu posun vyznamu, 'magicke mysleni' pouzivano Jungem, religionisty atd, je rozdilne od pojmu 'magie'. ale moc jiste se netvarim, kdyz to pisu ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: akauzalni mysleni = magicke mysleni

    toto mne prekvapuje. magie je podle mne "normalni" pokus o ovlivnovani budoucnosti na zaklade sledovani urcitych zakonitosti a provadeni urcitych ukonu, tj. normalni kauzalni system
    LOOK
    LOOK --- ---
    DARJEEL: souhlas

    ale kdo dnes takovou fyziku chape? 0,00001% populace? :) jaky to ma dopad na bezneho cloveka, zpusob jak vnima realitu? to si budeme muset pockat na nejake kvantove cerne krabicky ;)

    myslel jsem tvrde vedy a vedeckou metodu hypoteza-experiment-teorie-overitelnost.

    ad kauzalita, stejne jako synchronicita jsou konstruovany az pozorovatelem: ano, o tom je rozdil mezi nasi zapadni 'vedeckou' psychikou a psychikou rekneme 'prirodnich lidi'. akauzalni mysleni = magicke mysleni.

    priklad ze stare Ciny: vojevudci uvnitr oblehane pevnosti se sesli k porade, jestli zustanou uvnitr nebo vyrazi do protiutoku. bylo jich 11, 8 volilo zustat v pevnosti a 3 vyrazit ven. na zaklade toho se rozhodli k protiutoku (z knihy Vesteni a synchronicita)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LOOK: ono i s tou kauzalitou to muze bejt dost podobny, dela ji az subjekt..

    LOOK: to zas jak ktera, treba fyzika uz ne, psychologie se k tomu porad stavi stylem: "kdyz uz tady ten pozorovatel je, tak at napacha co nejmin skody" a tak se standardizuje a vyvazuje a double-blinduje a ja nevim co jeste, nicmene toho pozorovatele z procesu vyseknout nejde...
    tim spis si myslim, ze kauzalita, stejne jako synchronicita jsou konstruovany az pozorovatelem. jen mam dojem ze tahle myslenka neni falzifikovatelna/verifikovatelna...

    a k tomu trochu OT:
    [ DARJEEL @ Breakthrough - Proražení skořápky reality ]
    EVAD
    EVAD --- ---
    KASTA: hm no pokial si dualista tak Junga nepochopis... skus si predstavit, ze proste to tak je. a nechaj si cas na to, aby si si o tom "porozmyslal"
    LOOK
    LOOK --- ---
    KASTA: veda ovsem stavi na principu odstineni subjektu, tedy zde psychiky, a opakovatelnosti experimentu se stejnym vysledkem. cili bere si z reality jen kousek, ktery je takhle zpracovatelny.. nevim, vic by k tomu urcite povedel Snop
    KASTA
    KASTA --- ---
    LOOK: aha... ja to mel na mysli vic ze siroka, spis ve smyslu interakce psyche s hmotou, kterou nelze vysvetlit v soucasnosti znamymi prirodnimi zakony.. interakce, ktera nerespektuje cas a prostor, jak ho zna soucasna veda... jde napr. o parapsychologicky fenomeny apod. Synchronicity sou jen jedna cast techle jevu a aspon, jak to chapu ja, tak podle Junga tyhle nepravdepodobny shody zpusobuje psyche svoji interakci s fyzikalnim svetem kolem nas... neni to jen subjektivni prirazovani vyznamu nekterym nahodam.... a melo by to jit vedecky dokazat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam