• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    pred par dny se mi zdal sen, ve kterem jsem usnul, zdal se mi sen, probudil jsem se, objevil se psychoanalytik a vylozil mi jeho vyznam :)

    vubec sny, ve kterych clovek spi mi prijdou zajimave. jakoby zrcadlovy opak/obraz snu, ve kterych se probudi, mysli si, ze je vzhuru, ale ve skutecnosti porad spi.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LOOK: Citát poukazoval na to, že se točíte v kruhu (jako i ten citát už tu jednou byl), a že rozhodnout, co je a co není synchronicita, by koneckonců nejlépe dokázal jedině sám autor tohoto pojmu.. a to už bohužel nepůjde. ;)
    LOOK
    LOOK --- ---
    STEPNI_VLK: no protoze nadhodil "VIII" a posledni vydany vybor z dila je VII..

    mno ale rika citat rika neco, co tady jeste nepadlo, nebo v cem mu nase diskuze odporuji? proste jen rikam, ze jsem se nic novyho nedozvedel.

    tohle ... a muzes zavrit 90% filozoficko kecacich diskuzi ;) coz by rozhodne bylo zajimave
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LOOK: Netuším, proč vůbec zmiňuješ vybrané spisy, když jsem jasně uvedl sebrané. :) A jinak jsem si tedy naivně myslel, že sebrané spisy už jsou na tom s vydáváním mnohem dále. Inu, Jung halt není Freud, no. Bohužel, bohudík..

    A jestli říkám jinými slovy to samé? Já především citoval a z citace vycházel. Mých slov tam bylo poskrovnu. ;) To především vy si tady honíte vlastní ocas už poměrně dlouhou dobu, hehe. Ale když vás to baví..

    À propos, dle mého názoru je synchronicita typickým Jungovým pojmem, z něhož je člověk tím méně moudrý, čím více se o něm diskutuje. To samé platí pro archetypy či kolektivní nevědomí. Nicméně chápu: jsme v klubu o Jungovi a o něčem se tu zkrátka a dobře mlít "musí". :))
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LOOK: nebo napiš Placákovi do Jungiánského institutu v brně. ten bude mít určitě na věc fundovaný názor. krom toho vydává ty sebrané spisy.
    TOOM
    TOOM --- ---
    ATREY: Lol
    LOOK
    LOOK --- ---
    STEPNI_VLK: ad obsese...:) kdyz ono to je takove vdecne tema;) a imho zase rikas jinymi slovy to same.


    koukam, ze v VIII. svazku Vyboru z dila to co zminujes neni http://www.kosmas.cz/knihy/143897/hrdina-a-archetyp-matky/
    ovsem jeste paralelne vychazeji Sebrane spisy, ale z tech se vydalo pokud vim jeden titul a to uz dost davno..
    REVAN
    REVAN --- ---
    ATREY: Historka je to vskutku vtipná :), ale já bych právě toto jako synchronicitu neviděl. Spíše tu náhodu.
    Synchronicita by to imho byla v případě, že by pan Gorsky celá ta léta myslel na to, "aby sousedovic kluk chodil po měsíci" :) Jinak mi tam chybí součinnost vědomí, vědomého naladění.
    ATREY
    ATREY --- ---
    Mam jednu luxusni synchronicitu, kterou fakt nikdo nemuze poprit. Je z knihy od S. Grofa - Kosmicka hra. Kdyz se vratili kosmonauti s poute na mesic, prohlasil Armstrong vetu: "hodne stesti pane Gorsky" novinari se ho ptali co to mela znamenat, ale on odmitl odpovidat. Po nekolika letech se ho opet nekdo zeptal a on se rozpovidal. Kdyz byl jeste jako male decko, hral si s micem na zahrade. Mic mu pri hre spadl na sousedovic zahradu pod okno loznice. Mlady Armstrong si pro mic sel a slysel z okna loznice sousedu, kteri se jmenovyli Gorsky: Tak ty by jsi chtel oralni sex?!! Budes ho mit, az sousedovic kluk bude chodit po mesici." toto se skutecne stalo, dolozeno
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A k té neustále omílané synchronicitě a (ne)platnosti jednotlivých příkladů - už to tak trochu zavání obsesí :)) - jen opět připomínám docela příhodnou definici: [ STEPNI_VLK @ Jung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ... ] Zejména poslední odstavec mi přijde podstatný, tj. pojednání o synchronicitě jako o náhodách, jejichž hromaděním se zvyšuje jejich nemyslitelnost a současně klesá jejich pravděpodobnost (zvláště pak pokud je to podpořeno větší a přesnější souvztažností těchto "náhod"). Jejich ‚nedostatek vysvětlitelnosti‘ nespočívá třeba jen ve skutečnosti, že příčina je neznámá, nýbrž v tom, že tato příčina není našimi rozumovými prostředky ani myslitelná.
    Dle mého je každopádně docela složité posoudit, kdy se ještě jedná o pouhou souhru náhod, a když už jde o komplexnější jev, nazývaný Jungem 'synchronicita'.

    Což mi mimochodem připomíná, že bych si ono rozsáhlejší pojednání Synchronicita jako princip akauzálních souvislostí, jež je součástí VIII. svazku sebraných spisů, měl konečně přečíst. Pokud již tedy onen VIII. svazek v češtině vyšel..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    YMLADRIS: Pokud je mi známo, tak když to šlo, snažil se Jung své klienty obracet na víru, resp. přivádět je k náboženství, které může přinášet smíření se sebou/realitou. Nedělal to ale nějak násilně, byla to jen jedna z možných variant..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AZONIPS: ona ta metoda ma nekolik netrivialnich predpokladu. veris, ze

    1) stavy vedomi/obsahy mysli jsou podminene a pomijive a nakonec mezi nimi neni az takovy rozdil

    2) ale je neco, co je za mysli, za vedomim (osemetne slovo) a to je takove pevne celistve. da se to objevit a da se z toho jednat

    3) na to, kam se celkove posouvas, ma velky vliv cosi jako 'zamer' - dejme tomu cemu veris nebo kam vlastne jdes

    4) stavy vedomi/obsahy mysli jsou v podstate determinovany tvym telesnym/energetickym/whatever predchozim stavem... je to proste nejak obarvena energie, ktera se da pouzit na posun nekam

    Takze ja mam zamer, abych nebyla furt vlacek, kteryho posouvaji prijemne stavy vedomi skrze chute a neprijemne skrze odpory, ale aby smerovala do toho bodu 'za'.

    No a energii neprijemneho zazitku vyuziju tak, ze misto abych zurila ze zlodej ukradl auto (or whatever), tak tu emoci vyuziju tak ze si jeste vic vtisknu uvedomeni kdo jsem kam jdu a co chci. nebranim se te emoci ale pouziju ju.

    nevim mozna je to moc abstraktni a rychly a tady je to off topic, ale klidne napis co dela Grun

    AZONIPS
    AZONIPS --- ---
    EVAD: No a já si právě myslím, že ona zvýšená citlivost je příčina synchronicit.

    Resp. jinak - přijde mi, že se tu setkáváme se dvěma druhy, z nichž ani jeden není to, co bychom asi hledali, ale oboje by za to mohl být vydáván.

    Prvním jsou dle mne evidentní náhody, které nemají pro daného člověka de facto žádný význam (LOOKOVA káva 15:1. v 15:15 - nechci se tímto LOOKA dotknout, ale nepsal o tom, že by měl) - není to tedy asi synchronicita, neboť tam není onen smysl.

    A pak mé příhody, kde smysl pro mne jako prožívajícího je docela velkej, ale je to dle mne i Tebe způsobeno onou zvýšenou vnímavostí. Mimochodem - na mne to docela zapůsobilo, když jsem si uvědomil, jak jsem vzal do ruky ve správném místě a čase zrovna to správné a ... náhodou. Ale jak říkám, mám podobný názor, jako Ty.

    Tak to máme - oba dva typy můžeme vzít že jsou a i že nejsou synchronicity. V případě, že ale obě ne, nám myslím tak trochu nějak celý ten jev proklouzává mezi prsty.
    EVAD
    EVAD --- ---
    AZONIPS: to bola imho len tvoja selektivna pozornost. po neprijemnom prezitku sa snazis hladat vychodisko a ci viac citlivy na podnety, ktore ti to vychodisko davaju. si vlastne chytrejsi, ako si myslis :) to nie je synchronicita.

    ale definiciu synchronicity nedam :)

    AZONIPS
    AZONIPS --- ---
    YMLADRIS: Teď mne napadají dvě věci, které se k tomuto snad hodí.

    Pro opravdové konkrétní problémy, průšvihy a utrpení tu má jednak samozřejmě svou analýzu příčin (o tom je celé jeho dílo) a jednak píše o metodě léčení např. nemoci povýšení osobního utrpení do obecně platné situace, která pomůže tím, že se člověk necítí odkázán sám na sebe, v izolaci svého problému a nemoci, že je sám, a bez spojení se světem – ale že je to problém všeobecný, obecně lidský, dokonce pro celý svět významný atd.: viz v jeho 4. Tavoistické přednášce 2. a 3. odstavec: http://jung.sneznik.cz/tavistock_04.htm

    No a ke smíření se svou nedokonalostí říká např. v diskuzi ke 3. a 4. Tavoistické přednášce zhruba toto (víceméně je to zkopírované):

    Nikdy nemůžeme dosáhnout dokonalosti. Navíc, kdybychom dokázali rovnoměrně diferencovat všechny čtyři základní funkce, udělali bychom z nich jen funkce vědomě použitelné a pak bychom ztratili nejcennější spojení s nevědomím prostřednictvím nižší, podřízené, méněcenné funkce, která je vždy tou nejslabší; jedině prostřednictvím své slabostí a neschopnosti jsme spojeni s nevědomím, s nižším světem instinktů. Ve své méněcennosti jsme spojeni s lidstvem stejně jako se světem našich instinktů. Nebyla by to dokonce ani žádná výhoda mít všechny funkce dokonalé, protože takový stav by končil naprostou povznesenou nezúčastněností. Snažit se o dokonalost je velký ideál. Ale já říkám: Splň raději něco, co jsi schopen splnit, než abys běžel za něčím, co nikdy nedosáhneš. Můžeme se jen skromně snažit, abychom splnili sami sebe a byli úplnými lidskými bytostmi, jak jen to je možné a i to nám dá dost námahy. Netoužím bláznivě po dokonalosti. Mou zásadou je: nebuďte probůh dokonalí, ale snažte se být za každou·cenu úplní, ať to znamená cokoliv. Člověk se má stát celistvou, úplnou osobností, a to zahrnuje poznání a uznání celé své bytosti a zodpovědnost za celou svou bytost, za své dobré i špatné stránky, své superiorní stejně jako své inferiorní funkce.
    AZONIPS
    AZONIPS --- ---
    YMLADRIS: Ono se o tom pěkně píše (např. Grünovi nebo mně), ale hůře se to realizuje. Sice je to mimo téma, ale klidně se prosím poděl o nějaký úspěšný případ metody pozitivního využití něčeho, co Tě "rozhodilo".
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AZONIPS: ja tomu rozumim, ale na druhou stranu kdyz se budem trochu snazit, treba taky nejakou souvislost najdem ;)

    co ostatne jung radi na smirovani se s realitou?
    AZONIPS
    AZONIPS --- ---
    YMLADRIS: To byl jen popis oné události, která mi "přihrála do ruky" pomoc, když jsem ji potřeboval. S Jungem souvisí ta smysluplnost té "náhody" pro mně, Anselm Grun zde přímo s JUngem nesouvisí.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AZONIPS: pak velmi zajímavě popisuje jak takové věci „předává Bohu“ a vyrovnává se s nimi. Vlastně je dokonce využívá.

    toto je dobry, i kdyz nevidim jak bych do toho mohla zamotat junga. tak jen off-topic napisu, ze toto je tedka muj konicek. vyuzivat energii cehokoliv co nas 'rozhazuje', aby nas to naopak posunulo doopravdy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam