• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LOOK
    LOOK --- ---
    taky se moc nechytam. 'mainstream' psychologie (tj. co se uci na skolach) Jungoviny spis toleruje, nez by na tom neco dal stavela. autori jungiani / analytici, kazdy si napise knizku na tema, ktere ho zajima a do ktereho vidi, ale zadna 'obecna teorie nevedomi'(snu) neexistuje. teda imho.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TRISMEGISTOS: kazdej to vidi jinak. Tvrde vedekca teorie neni, nevi se, proc snime ani jakou maji sny funkci. Obecna psychologie se omezuje na nekolik malo znamych poznatku, jejichz vrcholem je to, ze snime pravdepodobne jen v REM fazi spanku. Se sny povetsinou pracuji terapeuti, coz je takova pofiderni odnoz vedecke obce a tam to kazdej asi jede dost podle sebe... psychodynamicti tak, jini zase onak, spis by bylo zajimavy zjistit (ale to ja nevim), ktery terapeuticky skoly se sny pracuji a ktery ne..
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    TRISMEGISTOS: viz. Během procesu integrace nevědomých obsahů do vědomí je nepochybně důležité, abychom chápali, jak se snové symboly vztahují k běžným každoením skutečnostem. Ale v hlubším smyslu a z dlouhodobého pohledu tento postup nestačí, protože nedokáže odhalit význam archetypových obsahů. Ty sahají dolů, nebo nahoru, do zcela jiných rovin, o nichž nemá tvz. zdravý rozum ani tušení. Jako apriorní předpoklady všech psychických událostí jsou obdařeny důstojností, která nalezla nezapomenutelný výraz v božských postavách. Žádná jiná formulace neuspokojí potřeby nevědomí.. To volá po všeobjímající vizi mýtu. C.G. JUNG.


    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LOOK: covece tak pekna synchronicita, neska uz mi to MTO cpal v kerajove CC auditku, pred ti jsem o te knize nikdy neslysel.. =)

    [ MTO @ Carodejove, carodejky, Carlos Castaneda - I'm a sorcerer, and death is my ally, not my enemy. ]

    asi se ji podivam na zoubek... =)
    LOOK
    LOOK --- ---
    DARJEEL: cool tak to ji prilezitostne dones Den svatého Ignora http://www.antik-fryc.cz/knihy/index.php?auth=439e666df22a862fa0ebaa52b8dc6268&cislo=75489
    coz je teda beletrie, ale psana jungianem :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LOOK: aano prosim, ona je velka intelektualka a knihomolka... nad sternem praska smichy...
    tatik zase dostal media, psychoanalyza... a bylo to poprve co sem ho slysel rict, ze je nekdo fakt dobrej, ackoliv s jeho "nazorama" nesouhlasi.. =) ten typos umi zazraky...
    LOOK
    LOOK --- ---
    DARJEEL: prateticce?! :)
    z me actual teticky nedavno vypadlo, ze nechtej o takovych vecech (psych. apod) nic vedet, protoze by se nahodou o sobe neco mohli dozvedet, coz nechtej :)

    OTZ: ne.myslim
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LOOK: hele luxus, thx, tohle jsem dal prateticce k vanocum a nestih sem si to v tom shonu poradne precist... juhuuuhuuu...
    OTZ
    OTZ --- ---
    takze (ve smyslu sync.) pokud budu neco delat sam bez neciho vedomi, zadny nasledky (pro ostatni) to mit nebude? a co treba (to uz me hloda dlouho) kdyz na nekoho myslim? pozna to? mysli na me taky? co myslis?:)
    LOOK
    LOOK --- ---
    Jan Stern - Analni vesmiry
    http://i.nyx.cz/files/00/00/02/00/200757_dfef1b5f496a6943e435.pdf

    nalezeno v nyxich utrobach ;)
    OVERSEER
    OVERSEER --- ---
    synchronicita se vztahuje na vedomi - resp. na interakce mezi bytostmi, takze az to ze si to sem napsal nebo nekomu rekl (banalitu se skrabanim na cele, to uz neni banalita - primelo me to totiz se zamyslet.. )
    OTZ
    OTZ --- ---
    jakej nasledek bude mit to ze se ted skrabu na cele?
    OVERSEER
    OVERSEER --- ---
    V podstatě všechno co děláme je synchronicita a bude mít následky, jako např. v připadě Armstrong-Gorski.
    OVERSEER
    OVERSEER --- ---
    SCHWEPZ: Freud by z toho měl radost :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    pred par dny se mi zdal sen, ve kterem jsem usnul, zdal se mi sen, probudil jsem se, objevil se psychoanalytik a vylozil mi jeho vyznam :)

    vubec sny, ve kterych clovek spi mi prijdou zajimave. jakoby zrcadlovy opak/obraz snu, ve kterych se probudi, mysli si, ze je vzhuru, ale ve skutecnosti porad spi.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LOOK: Citát poukazoval na to, že se točíte v kruhu (jako i ten citát už tu jednou byl), a že rozhodnout, co je a co není synchronicita, by koneckonců nejlépe dokázal jedině sám autor tohoto pojmu.. a to už bohužel nepůjde. ;)
    LOOK
    LOOK --- ---
    STEPNI_VLK: no protoze nadhodil "VIII" a posledni vydany vybor z dila je VII..

    mno ale rika citat rika neco, co tady jeste nepadlo, nebo v cem mu nase diskuze odporuji? proste jen rikam, ze jsem se nic novyho nedozvedel.

    tohle ... a muzes zavrit 90% filozoficko kecacich diskuzi ;) coz by rozhodne bylo zajimave
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LOOK: Netuším, proč vůbec zmiňuješ vybrané spisy, když jsem jasně uvedl sebrané. :) A jinak jsem si tedy naivně myslel, že sebrané spisy už jsou na tom s vydáváním mnohem dále. Inu, Jung halt není Freud, no. Bohužel, bohudík..

    A jestli říkám jinými slovy to samé? Já především citoval a z citace vycházel. Mých slov tam bylo poskrovnu. ;) To především vy si tady honíte vlastní ocas už poměrně dlouhou dobu, hehe. Ale když vás to baví..

    À propos, dle mého názoru je synchronicita typickým Jungovým pojmem, z něhož je člověk tím méně moudrý, čím více se o něm diskutuje. To samé platí pro archetypy či kolektivní nevědomí. Nicméně chápu: jsme v klubu o Jungovi a o něčem se tu zkrátka a dobře mlít "musí". :))
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LOOK: nebo napiš Placákovi do Jungiánského institutu v brně. ten bude mít určitě na věc fundovaný názor. krom toho vydává ty sebrané spisy.
    TOOM
    TOOM --- ---
    ATREY: Lol
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam