• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    LIESKO_VEC
    LIESKO_VEC --- ---
    Kdyz jsme uz u toho Skalu, co rikate na jeho stredisko hlubinne psychologie http://www.psychopompos.cz/ a napr. ty akce (Cetba z Cervene knihy nebo skupina snu)?
    Byl jste tam nekdo? Je to urceno pro pracovniky v oboru nebo pacienty nebo pro kohokoliv? Nejak jsem to z te stranky uplne nepochopila.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    No Skála mě taky zklamal svým poměrně krátkým textem o analytické psychologii v nově vydaném sborníku současná psychoterapie. Užívá poměrně starých zdrojů (větší část textu stojí na článku Andrew Samuelse z roku 1985 ze sborníku jungians and post-jungians) a některé z nich autoři již docela slušně revidovali (třeba Samuels ten svůj článek předělal v roce 2006 a taky třeba změnil typologii jungiánských škol apod.) No holt škoda této neopakovatelné možnosti.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    PETJULE: ten Skála v tom videu trochu chybí, že? nebo se mi ho jen nedaří najít? dík kdyžtak ;)
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    dnes je to 50 let co zemřel C.G. Jung

    Televizní akademie - Planeta Země — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10322816274-televizni-akademie/211563237930001-televizni-akademie-planeta-zeme/

    Druhý týden v květnu probíhala událost, která je největším svátkem čtenářů v roce: výstava Svět knihy. K této příležitosti jsme si do studia pozvali nakladatele monumentální Červené knihy od C. G. Junga, která vyšla v minulém roce. Zdeněk Jančařík, šéfredaktor nakladatelství Portál, se s námi podělí o příběh nalezení této knihy a její cesty na pulty knihkupectví. Psycholog Martin Skála, jeden z nejznámějších českých Jungiánů, divákům nastíní, co kniha obsahuje a jak k ní jako čtenáři můžeme přistupovat.

    BROKEN_DREAMS
    BROKEN_DREAMS --- ---
    TOXYGEN:
    nj,
    something went wrong..
    na twittri mi to funguje.
    BROKEN_DREAMS
    BROKEN_DREAMS --- ---
    Carl Jung, part 1: Taking inner life seriously
    Carl Jung, part 1: Taking inner life seriously | Mark Vernon | Comment is free | guardian.co.uk
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/belief/2011/may/30/carl-jung-ego-self
    TOXYGEN
    TOXYGEN --- ---
    BROKEN_DREAMS: Sorry, but we couldn’t find that link!
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    KASTA:
    KASTA: jo, docela i predpokladam, ze nazor si clovek netvori prave zde...
    PUKU
    PUKU --- ---
    PETJULE: INTJ, pud či archepud :D
    KASTA
    KASTA --- ---
    FIDEL: ty citace byly vybrany spis nahodne, ta druha mi padla do oci tam, kde jsem knizku doslova nahodou otevrel :)

    Jejich ucelem bylo jen a pouze vyvratit tvrzeni ze "podle Junga archetyp=pud" nic jinyho jsem tam nemel v umyslu vkladat ani dokazovat...

    Opravdu uz jsem nechtel resit "zakladni pojmy" a ani tema "Jung vs Freud", tyhle veci mam uz pro sebe davno tak nejak vyreseny, takze motivace zapojit se do diskuse uz u me moc neni, to byla jen momentalni potreba ohradit se vuci zjevnymu nesmyslu navic prohlasovanymu dost sebevedomym stylem....
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    HUSOKACHNA: ale jo(mimo jine sem se ale snazil tez naznacit, ze ty dve citace Junga do sebe ne zcela zapadaji a jeho pojmoslovi dle meho neni pro definice nejvhodnejsi. coz je ale vec nazoru a je to v teto diskusi docela jedno)

    co se tyce spojeni "regulace pudoveho napeti", stejne jako naopak "vybiti pudoveho napeti" jde(pokud mne pamet neklame) primo o Freudova slova(ze souviseji s tremi slozkami nasi psyche skrze nez se vztahujeme ke vsemu kolem je samozrejme jasne)...
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    FIDEL: taky se tady na tu provokaci nikdo nechytl. jinak tomu rozumim. akorat si nemyslim, že archetyp a pud by v analytické psychologii "hráli zástupnou roli", naopak je tu myslím snaha o dodržování pojmového aparátu, čehož je mimochodem důkazem i tato diskuze.
    FIDEL: není to regulace pudového napětí, ale regulace napětí vyplávající ze střetu ega, id a superega...ale to si asi rozumíme.

    PETJULE: já sem INTJ, ale moc nevim, k čemu by nám tato informace měla být,)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    LOOK: jo, asi mas pravdu... nemam tedy tak dobrou pamet jako ty, i kdyz mam Sterna rad, ale dava mi to smysl. tedy takovyto: Freuda zajimala predevsim regulace pudoveho napeti pomoci nejruznejsich prostredku nasi mysli(obrany atd atp)
    LOOK
    LOOK --- ---
    FIDEL: porad se mi vybavuje sternova poznamka, ze ani Freud pud jako takovy vlastne neresil, resil jak se jeho pusobeni odrazi v lidske psychice. tedy jde (i) o definici toho pojmu...
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    FIDEL: .) myslím, že není třeba nikoho stavět do latě...jen by mě to zajímalo... že by to mohlo přispět k vzájemnému kolektivnímu porozumění, ale samozřejmě můžu být úplně vedle a k ničemu to být nemusí ;) já bych to ale ocenila...

    tak pokud budete chtít, klidně i jen sami pro sebe třeba, tak tady je jedna online verze: http://testosobnosti.zarohem.cz/

    (a sdílejte prosím, pokud chcete- já jsem ENFP.)
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    HUSOKACHNA: ja uz si vsiml, ze se tu berou vsichni desne vazne, zvlaste, kdyz dokazi obcas opsat nejaky citat z(nejake te) knihy... byl to vtip a zamerna provokace, neb mi ta "dikuse" prisla smesna (stejne jako dve do ni v(y)tahle citace Junga, jez se v obsahu zasadne lisi, zato v ducharske forme takrka splyvaji)... co se ovsem pudove teorie tyce, tak nemusim sahat do knihovny, abych si pamatoval, jak Jungovi vadila... Darjeeluv ocividny "prehmat" jsem tedy po vzoru Freudovych prereku klasifikoval jako nevedomou trefu do cerneho, neb archetyp pudem sice samozrejme neni, ale v ramci psychoanalyzy i analyticke psychologie v mnohem hraji zastupnou roli, to je cele, nenapadlo mne, ze je nutne to (zrovna zde) vysvetlovat... co se tyce vyznamnosti Junga, o ni muze byt jen tezko pochyb(a to i v pripade, ze s nim nesouhlasis vubec v nicem), pro mne osobne to s nim cim byl starsi slo stale vice a vice z kopce a myslim, ze jeho pozdni prace jsou ve skutecnosti jeho vlastni psychopatologickou diagnozou... to nic nemeni na faktu, ze takovy ignorant, abych radu jeho prispevku(ovsem predevsim k mytologematum atd) kvitoval jako nezajimave, proste nejsem...


    PETJULE: jo dotaznik, tak ten to tu skutecne postavi do late...
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    no já se tu s vámi fakt bavím :))

    by mne zajímalo a nějaké náznaky tu už myslím proběhly, jak bychom se tu vyprofilovali osobnostně dle Junga v rámci: myšlení, cítění, intuice, vnímání... ;)

    nehodíme si nějakej MBTI dotazníček, což? :)
    HUSOKACHNA
    HUSOKACHNA --- ---
    KASTA: taky se mi zdá, že v tom má DARJEEL zmatek.

    FIDEL: moc nerozumim, co vlastně chceš říct. jako že Jung podle tebe nic významnýho nevymyslel a to, co vymyslel, je jen přeformulovanej Freud - a to udělal proto, aby se vůči němu vymezil - to myslíš?
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    FIDEL: tenhle nesouhlas jej ostatne k cele konstrukci kolektivniho nevedomi a archetypu dovedl, je tedy jasne, ze jaksi musel archetyp odusevnit("uchvacen duchem" to je takrka vizionarsky mysticke vyrazivo;) a je take jasne, ze jej musel od pudu dokonce primo hodnotove odlisit(to ovsem nic nemeni na faktu, ze slo jen o vymenu hracu v jednostejne hre)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam