NOXNOCTIS: tak třeba Jungovo snění je myslím ukázkou sublimace par excellence... viz například červená kniha.
To že nikdo neví jak na to není pravda, stačí se podívat za brány západní kultury, joga, shaolini a spousta dalších myslím našla docela dobré metody, jak sublimovat.
Co se týče původu kultury, tak to bych vstupoval na tenký led, do hloubky jsem se tímto tématem nezabýval ( i když mě docela láka, se na to vrhnout, zvlášť když tu čtu Tvé šťavnaté posty .) A nakonec... není vznik kultury tedy onou (více či méně úspěšnou) sublimací? :)
Otázky co by kdyby moc nezodpovídám, fakt nevím a těžko říct, jestli bychom byli zdravější a co to zdravější znamená (máme deprese, ale bakteriální onemocnění nás už moc neohrožují oproti nějakým indošům, které může skolit kdeco, ale deprese jim nehrozí, je to asi něco za něco, klidně vyraž do lesa, jestli myslíš, že tam čeká štěstí).
Ad "terapeutický fakt" (to je nonsense spojení, ne? :DDD):
Ono je to dialekticky propojený, často je nedostatek nebo vyhýbání se sexu považováno za symptom nebo nějaký neduh. A samozřejmě když se to nezpracovává (nesublimuje se) tak to může vést k problémům... stačí se na to podívat optikou toho, že jedinec má touhu/puzení a neposlechne ho nebo ho nechce slyšet či ho ani nevnímá. Už to mi příjde jako minimálně zárodek nějakýho průšvihu.
Podle mě jde sublimovat poměrně zdárně a každý to více či méně dělá, podle toho taky pak moc nebo málo souloží :)))
Imho si to jde poladit, aby šla ta energie posílat nahoru a nedělala ve spodních patrech neplechu svým nahromaděním. Otázka je, kdo na to má a zvládá to... ona je často spirituální praxe únikem od problému, spíš než rozumně a vědomě zvolenou metodou, kterou chce člověk praktikovat. Nakonec třeba jeden ze somaticky orientovaných směrů v terapii, biosyntéza, to má jako jedno z docela důležitých témat, úniková spiritualita X realizace.
Ale myslím, že je fakt důležitý co píšeš mezi řádky Ymladris, je dobrý si být vědom svých motivací a postojů k tématu, poznat to fakt detailně u sebe, aby ses pak nehonil za nějakou chymérou, která může být ve skutečnosti uvnitř Tebe.