• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    Oslovilo vás něco z Junga? Projevují se jungiánské motivy nějak ve vašem životě? Je pro vás užitečná teorie archetypů? Doporučíte knihu s Jungem či jungiánstvím související?

    Který prezidentský kandidát je nejvíc fuj?

    83 hlasy od 83 respondentů
    • 34.9% / 29 hlasů
    • 8.4% / 7 hlasů
    • 3.6% / 3 hlasy
    • 6.0% / 5 hlasů
    rozbalit záhlaví
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: Otazka puvodu kultury? Pokud se pustis tim smerem, tak verim, ze to bude plodne :) Libila se mi ted na jednom workshopu jungianske lektorky in-formace, ze i zvirata maji svou kulturu. Ale nevim, co by na to rikala chudak sublimace ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NOXNOCTIS: tak třeba Jungovo snění je myslím ukázkou sublimace par excellence... viz například červená kniha.
    To že nikdo neví jak na to není pravda, stačí se podívat za brány západní kultury, joga, shaolini a spousta dalších myslím našla docela dobré metody, jak sublimovat.

    Co se týče původu kultury, tak to bych vstupoval na tenký led, do hloubky jsem se tímto tématem nezabýval ( i když mě docela láka, se na to vrhnout, zvlášť když tu čtu Tvé šťavnaté posty .) A nakonec... není vznik kultury tedy onou (více či méně úspěšnou) sublimací? :)
    Otázky co by kdyby moc nezodpovídám, fakt nevím a těžko říct, jestli bychom byli zdravější a co to zdravější znamená (máme deprese, ale bakteriální onemocnění nás už moc neohrožují oproti nějakým indošům, které může skolit kdeco, ale deprese jim nehrozí, je to asi něco za něco, klidně vyraž do lesa, jestli myslíš, že tam čeká štěstí).

    Ad "terapeutický fakt" (to je nonsense spojení, ne? :DDD):
    Ono je to dialekticky propojený, často je nedostatek nebo vyhýbání se sexu považováno za symptom nebo nějaký neduh. A samozřejmě když se to nezpracovává (nesublimuje se) tak to může vést k problémům... stačí se na to podívat optikou toho, že jedinec má touhu/puzení a neposlechne ho nebo ho nechce slyšet či ho ani nevnímá. Už to mi příjde jako minimálně zárodek nějakýho průšvihu.
    Podle mě jde sublimovat poměrně zdárně a každý to více či méně dělá, podle toho taky pak moc nebo málo souloží :)))
    Imho si to jde poladit, aby šla ta energie posílat nahoru a nedělala ve spodních patrech neplechu svým nahromaděním. Otázka je, kdo na to má a zvládá to... ona je často spirituální praxe únikem od problému, spíš než rozumně a vědomě zvolenou metodou, kterou chce člověk praktikovat. Nakonec třeba jeden ze somaticky orientovaných směrů v terapii, biosyntéza, to má jako jedno z docela důležitých témat, úniková spiritualita X realizace.

    Ale myslím, že je fakt důležitý co píšeš mezi řádky Ymladris, je dobrý si být vědom svých motivací a postojů k tématu, poznat to fakt detailně u sebe, aby ses pak nehonil za nějakou chymérou, která může být ve skutečnosti uvnitř Tebe.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    YMLADRIS: prapůvod Voice Dialogue par excellence.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    YMLADRIS: noo, hezka analyza.. me ale spis pripada, ze se tu bavite s filozofem a ne s krestanem.. mozna ma v sobe Noxnoctis nejakou potlacenou krestanskou cast, ale bavit se prisel filozof, ma reflektujici vedomi a je konajici a pritom stale velmi blizky sam sobe.. kdybys tu mluvila s nabozenskou postavou, tak by to podle me vypadalo trochu jinak (treba sebevrazednejs a tak ;) )
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NOXNOCTIS: jestli vis, ze mas ulozeny hloupy krestansky vzorec a beres ho jako ideal (a pritom nejaka tvoje cast to delat nechce), tak s tim se da po jungiansku docela dobre pracovat. Jung si teda nemysli, ze je zadouci to ze sebe nejak naprosto vykorenit - kulturni normy jsou proste nasi soucasti, ale navrhuje 1) stahnout tu projekci 2) zmenit k teto tve casti vztah. Ad 1) stazeni projekci. Ono to vypada ze "blbe krestanske zotrocujici vzorce" jsou neco mimo tebe, co vubec nejses ty, nejakej radioaktivni spad z fukusimy se kterym nemas nic spolecneho, ale on na tebe pada, prozira tve plastenky, tak ho nenavidis, ale to nepomaha, porad ho potkavas na vsech stranach. To je prave tou projekci - ve tvoji neuralni siti je zrejme soft protezujici ta tvoje sexualni tabu a generujici k nim pocity viny. Zdedil jsi to. Jung rika, navaz s tim kontakt. Napriklad to personifikuj jako osobu - mluvi to jako muz, zena, starej, mladej, hezkej, skaredej? Co to presne rika? Jak to mechanicky funguje? Kdy ta postava oziva a jaky scenar hraje. Vyflakni se na "krestany" venku a mluv s "krestanem" v sobe. 2) zmena vztahu - toto nejde udelat mechanicky, spis to vyplyva z kontaktu s tou postavou. A z uvedomeni jeji role v celem tve systemu - proc tam je, co dela dobreho, co dela spatneho, jak se vyvinula atd. Nemuzes ji znicit. Muzes ale o ni dobre vedet a pokud ti brani v nejakem tvem cili, v nejake vetsi Lasce nez je nasledovani kulturnich norem, tak ji zdvorile ignorovat. Integrovat toto podvedomi do vedomi, jak chce Jung. Stejne tak bych ale navazala kontakt s tou postavou ktera pise tvoje prispevky nize - s tou, ktera kulturni normy nenavidi, atd. To je taky nejaka zdedena energie, neni to ultimatni hodnota, je to zas nejaky Rebel, kterej si jede svou vlastni agendu. Opet neni cilem se ho zbavit, ale vedet jak funguje, kdy se da pekne vyuzit a kdy je hloupe se jim nechat vlacet.

    kdyz uz jsme v tom jungianskym klubu :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NOXNOCTIS: ok, celou dobu jsem mela za to, ze ti jako ta dusevni choroba pripada kulturni tabu, ktere rika, ze mas v urcite etape zivota soulozit vzdy jen s jednou partnerkou. Tj. ze ti vadi, jak to nyni vesmes mame my, a ze se domnivas, ze kdyz by toto tabu nebylo, z lidi by vyveralo stesti. Proti tomu celou dobu argumentuju. Ne ze ti jde o svatbu.

    Tak ja vlastne nevim, co presne shledavas za problem (jestli jsi mohl zacit sexovat az po svatbe) a uz toho teda necham :)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    NOXNOCTIS: "To co se zde praktikovalo po příchodu křesťanství" IMHO padlo nejpozději po 2. světové válce. Jaké teenagery máš na mysli? Do sexu po svatbě a monogamního (= předjednaného) partnerství nebyli nuceni ani moji rodiče (60 + 68). Na druhou stranu, na vesnici bylo (nejenom u nás) po celou dobu komunismu a možná ještě v 90. letech běžné: "Tys ji zbouchnul? Tak to bude svatba...", tzn. jiná variace tvého praktického provedení svatby, když žena otěhotněla v předkřesťanském věku.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NOXNOCTIS: ad teenage parta - jasny, jsou to drsnaci tak spi s kym chteji a deli se o cigara. Rozdil je v tom, zda se parta bude spolecne o ty holky starat, az budou tehotne. Nebude.

    ad zalozeni rodiny az je zena tehotna - velmi zajimave, mas upresneni? podle ceho se zena rozhodne, se kterym z muzu rodinu zalozi, pokud se nevi, kdo je otec. Nebo to myslis jako je to u nas, ze lidi de facto ziji v manzelstvi (monogamii), sdileji majetek a praci, akorat nemaji razitko z magistratu?
    BRANA
    BRANA --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NOXNOCTIS: Tak znova, jak funguje faktor mozneho vylouceni. Sam neprezijes. Potrebujes zit s nejakymi lidmi. Abys s nimi mohl fungovat, musite si kolem toho vytvorit nejakou kulturu, nejaka pravidla hry. Ve vasem spolecenstvi vzniknou nejake jednotky, ktere se o sebe uzce staraji (deli se o majetek, praci a vychovu deti). To resi problem vylouceni - mas svou rodinu (u nas) nebo svuj kmen (v pralese) nebo svuj matrilinearni dum (u tech masuu) nebo neco. Jsi clenem nejake jednotky, ktera se s tebou deli o svoje zdroje, spolecne naplnujete potreby. Takze nemas strach ze sam chcipnes.
    Potreba naplnit bazalni bezpeci (jidlo, pristresi, ...) je nejsilnejsi potreba, pud sebezachvy. To neni zadnej katolicismus, to je dany tim, ze lidi nejsou jesterky, lidi ziji ve stadu.
    Potud dobry?

    A ted. Jakym zpusobem ta identitova jednotka (rodina, kmen, ...) zajistuje svou celistvost, jak se vymezuje vuci zbytku sveta? Pravidlama, ktera kumuluji zdroje primarne dovnitr te jednotky. Co se deje uvnitr jednotky je v pohode - lidi pracuji, sdili zdroje a ukoly. Takze mas kmen, nevadi ti ze zeny soulozi s kym chteji, protoze deti zustavaji uvnitr kmene, je to prinos pro vsechny. Zeny vi, ze se o ne cely kmen postara. Pokud prijdou lidi z ciziho kmene a chteji vyrabovat ohradu s dobytkem, nebo ti odvest zenske, zabijes je.

    Uplne podobne funguje rodina. Energie v ramci rodiny je v pohode, clenove si navzajem pomahaji, chapou se jako "my", neresi kdo snedl vic jidla. Pokud ale by nejaky faktor hodne ohrozil energetickou rovnovahu (manzelka zacne vetsinu prijmu rodiny posilat Hnuti Duha nebo manzel si vyrobi nekde levobocky o ktere se musi starat, atd.), budes branit integritu rodiny, "zabijes je". Omezeni sexu na pouze manzelsky sex je dusledkem tady toho. Nejde o zlou katolickou kulturu, ktera ti brani v rozletu. Jde o to, ze egregor rodiny si chrani svuj majetek a svoje zdroje. Lidi se tomu podrizuji proto, ze strach z vylouceni/smrti je silnejsi; chteji svou bezpecnou rodinu.

    Dneska se lidi maji hrozne dobre. Svobodna matka v zasade zadnou rodinu nepotrebuje, dostane socialni davky. Je rovnopravnost a trh sluzeb, prestava platit "sam neprezijes". Takze ve svetle tohoto (mame totalni socialni stat/kulturu) je mene pochopitelne, proc bys mel chranit zdroje rodiny a omezovat sex jenom na manzelku.

    Takze protoze ty osobne uz se nebojis ze kdyz te pripadne tvoje bazalni komunita vylouci (rozpadne se ti rodina) bude to pro tebe fatalni, tak nastupuji dalsi potreby na maslowove pyramide - napr. chut soulozit s nejakyma cerstvyma zenama, plus touha, aby nekdo posvetil tuto chut a rekl, ze manzelsky sex je katolicke zverstvo.

    Takto souvisi ruzna sexualni tabu s ruznymi usporadanimi v kulturach ohledne strachu z vylouceni. Uz to teda chapes? Pokud zase nic, tak uz to nechme, uz to pisu potreti...

    Jinak takova agitka tykajici se ne-monogamniho sexu, jak je to prirozene a tak, je kniha Sex at Dawn, mohlo by te zaujmout




    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NOXNOCTIS: ještě takový drobný detail, to, čemu říkáš sexuální energie je dle analytiků nazýváno energií libidózní a právě velký chlash mezi Freudem a Jungem byl na téma podstata této energie, respektive její transformace. Jung tvrdil, že lze tuto energii transformovat mnohem víc, než jak to viděl původně Freud (kultura jako externalizace libida). Součástí možností transformace je i umělecký projev, potažmo spirituální realizace.

    A úplně stejně, jako píšeš o nějakem dogmatu jsi ve svých názorech dogmatický sám ("kultura je nádor"). Navíc se takovým názorem stavíš na tenký led, protože si tím defacto odsekáváš jeden z podstatných formativních kořenů... jako člen stádečka se tím stavíš do těžko udržitelné pozice. Nebo se odstěhuješ do lesa ala Walden? :)

    Ještě prosím dovysvětli, jak to myslíš s pudem smrti, nějak nevidím souvislost s předhochozími odstavci.
    KASTA
    KASTA --- ---
    Ono to totiž není tak, že by tu byla nějaká radostná, tvořivá, sexuálně harmonická lidská přirozenost a harmonické původní kultury, kterým zničila život zlá a hrabivá civilizace - to je taková roztomilá romantická představa. Ve skutečnosti přímo ve struktuře ega (a mj. hlavně i té sexuality) jsou přímo vetkány zásadní konflikty a kultura se je vlastně snaží řešit (různým způsobem a různě úspěšně). Ale hledat (a najít) ty konflikty sám v sobě je samozřejmě mnohem těžší a bolestivější než si je naprojektovat do zlý společnosti... já to tak taky léta dělal :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NOXNOCTIS: myslim to tak, ze ten strach z vylouceni a ze smrti je prirozeny determinant ve vsech kulturach. Homo je stadni zivocich, sam neprezijes a nejspis se i zblaznis. Takze potrebujes nejakou inkluzivni identitu, "my" s nejakyma dalsima lidma. Nase kultura jde smerem, ze "my" je rodina (spolecny zivot, deti, majetek, sex, plus sex je prehledny, protoze incestni tabu). Kultura, kde rodina nema vyznam (neni potreba se bat o rodinny majetek, deti... je ti fuk ze manzelka spi s jinejma a ma s nima deti a vynaklada na ne zdroje, ...), musi mit vyznam nejaka vyssi organizacni jednotka. Na Zemi zname pripady kdy jako jo, kmen je jedno velke manzelstvi, kde muzes uvolnene konzumovat sex dle chuti, protoze deti z toho vzesle zivi vsichni dohromady, pac zenske nevi, kdo jsou otcove. Lidem nevadi ze nemaji rodiny, protoze maji jako identitu kmen (a na to pisu Ale nemuzou z toho kmene odejit atd atd, coz maji horsi nez my, my co si delame co nas napadne, zijeme kde nas napadne, kasleme na kmenove autority atd.).

    Mozna ty mas kladnejsi vztah k polygamii nez manzelka, protoze manzelka si uvedomuje, ze o deti je potreba se starat. Pokud bude mit dite s cizincem a bude na "ne" venovat spoustu casu a zdroju, budes s tim naprosto srovnan? Mozna uprimne ano. Ale to jsi mimoradny clovek a nemuzes zobecnovat ze by takove usporadani bylo vseobecne pro lidi lepsi. Normalni lidi potrebuji nejake ty jistoty a identity. To se vi od 60. let kdy vznikaly prvni free sex komunity a vzdycky se to porozpadalo a rozbilo. Polyamory zvladaji jen mimoradne timto smerem talentovani jedinci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NOXNOCTIS: proc zmetek? proc si myslis ze to ma priroda takhle jasne ohranicene? potkani skoci na jakoukoliv novou potkanici, ackoliv jsou uz na samym dnu svych sil, sloni si hledaji jedineho partnera na cely zivot a po jeho smrti si noveho uz nenajdou... zivot je neskutecne pestry.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STRYX: ja muzu jeste doplnit co mne zaujalo, jsem cetla o nich
    Mosuo - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mosuo

    coz je matrilinearni spolecnost kdesi v cine, kde zena zije cely zivot se sestrami, matkou ap. a s detmi v dome. Kdyz zacne byt plodna, dostane pokojicek, kde prijima sexualni navstevy. Muze spat s kym chce, ale podminka je, ze ten muz do rana vypadne. Muzi nemaji v zenskem dome (kde se vyviji, pracuje, zije, funguje, ...) co delat. Zena je tak spojena se svou matri-linii. Zarlivost a partnerske vztahy je povazovana za trapnou, promiskuita za zadouci. Neni mozne, aby dvojice zila rodinny zivot jak ho zname my.

    Takze maji volnost v sexu, ale nemaji romantickou lasku atd.
    STRYX
    STRYX --- ---
    YMLADRIS: Jenom doplnim, ze tohle, co rikas, je vzasade pohled strukturalni antropologie. Tyhle kulturni restrikce maji za sebou silovou mechaniku a casto funguji jako stavebni bloky spolecenskeho usporadani. Je otazka je-li adekvatni je hodnotit jako dusevni poruchu, kdyz mohou byt podminkou pro vznik spolecenstvi s vyssi komplexitou. Navic je-li konkretni formalni rys odstranen, byva nahrazen jinym, plnicim v syti symbolickeho radu uplne stejnou funkci.

    Pro srovnani: pripomina mi to proflakly (ale moc zajimavy) vyzkum ohledne incestniho tabu, ktere sekundarne podporuje exogamii a vede k vytvareni stabilnich vazeb napric spolecnosti a umoznuje integraci do vetsich celku. Pokud se nemylim, Levi-Straus v jeho mechanismu videl dokonce proto-formu jazyka.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NOXNOCTIS: no nevim no. Mas to nejak antropologicky podporeny evidenci nejake kultury kde je teda kolektivni identita, vsichni soulozi s kym chteji, deti vychovavaji spolecne, o jidlo se deli, majetek nema vyznam, neni co resit (sex, majetek, rod..) a ze v takove kulture tim padem se neprojevuje 'temna stranka' ale pouze hluboke vyverajici stesti? Asi by bylo zajimavy si myslet, ze sex je tak zasadni a fatalni vec, ze kdyz je uvolnen vztah k sexu, tak uz pouze vyvera hluboke stesti, ale ja si to predstavuju tak, ze lidi jsou komplikovana vec. Kdyz budou mit uvolneny sex, tak budou mit tabuizovane neco jineho, nejake jine bloky a problemy, treba ... touhu vymanit se z te kolektivni ochranne identity, odejit nejak, vymezit se sam za sebe ... a pro zmenu budou trpet a budou temni kvuli tomu. My mame osobni nezavislost (sebeurceni, vlastni nazor a tyhlety veci), ale majetkovo-rodinno-deti-sex zavislost (zuzenost), oni naopak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NOXNOCTIS: taky si dovolim mirne nesouhlasit :) pokud by bylo nekdy v minulosti prirozene ze by vsichni lidi meli stejny vztah k sexu, velice tezko by doslo ke vzniku nejake deformace. klonim se spis k domnence, ze v urcity historicky moment prevladla jedna skupina s nejakou sexualni preferenci (mysleno spise ve smyslu frivolni vs majetnicky vs stitivy pristup) nad jinou.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ALBERTO: jo tak to bych potvrdil
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    citovou neangažovanost - máš pravdu - upřesním: třeba s ní cloumají emoce, cítí se k někomu přitahována, ale jede to přes spodní čakry, a čtvrtá je zavřená. nebo city, úsměvy, předstírá, ale cítí se prázdná.
    KASTA
    KASTA --- ---
    ALBERTO: Souhlas! já se s podobným výrokem (o temném nitru) poslední dobou setkal dvakrát a v obou případech to bylo tohle. Ještě bych dodal, že už ta volba slov ("temné") ukazuje na něco nepřijatýho, vytěsněnýho.

    V jednom případě zněl výrok, že "má v sobě temný místo kam se bojí jít" a ve druhým, se mluvilo o "temným místě, který někdo dokáže vyléčit"

    Jen nevím jak ta "citová neangažovanost" s tím jsem se nesetkal - spíš bych řekl: silné emoce, které jdou proti vědomému zaměření (takže je potřeba je ze všech sil potlačit a tím vznikne jakýsi emoční prázdno)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam