• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    SCHWEPZ: tuhle jeho knihu jsem si právě dala znovu po několika letech a pak jsem si chtěla vysosat nějaké věci jako výpisky, ale ty soubory na ulozto mají asi jen prvních 137 stránek, nemáš to celé prosím?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    čímž pádem tip na vánoční dárek :-)

    Výbor z díla C. G. Junga - svazek IX. Člověk a kultura - Jung, Carl Gustav
    http://www.sckn.cz/ceskeknihy/html/titul.php?id=56047

    Obsahem je devátý díl myslím hodně bohatý na rozličná témata sahající spíše k magii a mystice, imho důstojná tečka za mamutím projektem výboru z díla. A to výbor obsahuje řekl bych tak třetinu textů obasažených v německy psaných sebraných spisech.
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    DARJEEL: nebo z toho aspon poridit zaznam?
    DADULKA
    DADULKA --- ---
    DARJEEL: nešlo by to přesunout do Prahy :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NAKLADATELSTVÍ TOMÁŠE JANEČKA a NAKLADATELSTVÍ EMITOS
    COLLEGIUM JUNGIANUM BRUNENSE

    dovolují si Vás pozvat na vernisáž posledního 9. svazku Výboru z díla C. G. Junga

    CARL GUSTAV JUNG: ČLOVĚK A KULTURA

    Vernisáž se uskuteční v pátek 7. prosince 2012 v 17 hodin v přednáškovém sále
    Moravského zemského muzea v Brně (Dietrichsteinský palác), Zelný trh 8.

    P R O G R A M

    - Zahájení vernisáže Ing. Tomáš Janeček
    - Prof. PhDr. Ivo Čermák, CSc.: Příběhovost: sebeúzdravný princip kultury
    - Trio Gideon zahraje v obsazení Pavel Wallinger – housle, Karel Plocek jun. – viola,
    Jan Škrdlík – violoncello
    - PhDr. Karel Plocek, odborný redaktor Výboru z díla C. G. Junga a překladatel:
    Ohlédnutí za vykonaným dílem
    - Mgr. Zuzana Horňáková: Putovanie Jungovho diela z Moravy na Slovensko
    - Slovo přítomných hostů

    Uváděnou knihu bude možno během vernisáže zakoupit za příznivou cenu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BAGHICEK: ne nutně, to bychom se taky mohli abvit o tom, co je to mysl a jestli to nezamněňuji s vědomím :)))
    To ej taková ta klasická debata o tom, jesti mozek svým fyziologickým působením (a v důsledku mysl) funguje konstitučně nebo restriktivně co se týče vjemů... A já si čím dál tím víc myslím, že restriktivně :) To jsem tím chtěl říct, jestli je to teda víc srozumitelný :) A vědu nechám vědě, její pískoviště je mi už dávno malý... a myslím že Jungovi bylo taky :-)
    S lemčíkama nevím, ale třeba to půjde někde vygooglit, to už je na mě moc nimrání se v detailech :)
    BAGHICEK: jo tak to nevím, dobrá otázka... ani nevím, jestli se nějak konfrontují... pro mě je ta libidózní energie takový konstatní přítok, který jde rozšiřovat (třeba energetickým cvičením) nebo zúžovat, když se napojím na archetyp, tak je to prostě jízda jako prase, tobogán a uááááá :o)
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    JAMINA: :-)
    JAMINA
    JAMINA --- ---
    BAGHICEK: Hyperion je prostě sci-fi, svoboda fantazie, autoři mohou pracovat i se špatnými vtipy ;) Mně se ta série knih líbila hodně, samozřejmě spíš jsem to brala zážitkově (čte se to dobře, hlavně popisy některých planet a životních forem jsou fascinující, i UI). Některé momenty jsou tam samozřejmě přehnané, ale některé zas velmi podnětné.
    (pardon za OT, na druhou stranu přesah je přesah :)) ).
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: malicka odbocka: jak se "imrvere pritekajici energie" vyrovnava s pocitem energie, ktery lide mivaji pri setkani s archetypem?
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: je spravny muj predpoklad, ze zamenujes mozek a mysl? tedy spis se pokousim rozklicovat, co jsi chtel rict :-) A podle me je pro vedu kazdy navrat k pravde krokem zpet - ale tak nejak zalezi.. od uhlu pohledu ;-)
    Zrcadlici neurony znas? Co by se stalo, kdyby nekdo prohodil ptaci vajicka a krasny lemcik omylem skoncil v hnizde osklivych lemciku? Naucil by se stavet lepenice nebo by se kvuli genum nemohl zadaptovat?

    NOXNOCTIS: Hyperion jsem si dohledala na wiki, vypada sympaticky.. treba postrehy, ze kazdy poutnik v sobe nese cast Johna Keatse.. ale nektery okamziky uz z popisu vyznivaji prinejmensim jako hodne spatny vtip: po vlade anarchie (coz je samo o sobe prijemne decentralisticky) ziskala vladu nad svetem katolicka cirkev.. brrr.. jeste se mi jezi srst na zadech.. :-)
    Ta simulace tedy mela simulovat umely zivot a napadne se to podobalo hejnu ryb? Ale zaroven ta ukazka pusobi velmi strojove, muze to byt nedokonalosti perspektivy nebo absenci rytmu, ktery by normalne zvirata mela..
    Ale patri to k jednomu ze zakladnim principu poznavani - asimilace tvaru podobneho s podobnym. Takze proc ne.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nebo tento výbor je docela čtivý a zajímavý

    Duše moderního člověka - Autoři / Jung Carl Gustav - Nakladatelství ATLANTIS
    http://www.atlantis-brno.cz/inshop/autori/jung-carl-gustav/duse-moderniho-cloveka-1.html

    je to v pdf na uložto
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    DARJEEL: To mě nenapadlo, vzhledem k velkému množství dostupných knih v češtině. Ale i tak pochybuji, že přečtu vše, co bylo přeloženo...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SRNECEK: veškerou tvorbu přečte jen ten, kdo umí dobře německy, v češtině existuje jen (podstatná) část díla.
    KASTA
    KASTA --- ---
    SRNECEK: Já bych začal asi Výborem z díla I + II. Ta jednička je nudnější, ale doporučuju vydržet. Dvojka je výživná a pak už sám uvidíš, jestli budeš číst ještě dál...
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, mohl by mi někdo doporučit zásadní díla Junga, jež bych měl přečíst? Pochybuji, že za celý život přečtu jeho veškerou tvorbu, tak bych rád byl seznámen s tím nejvýznamnějším, co napsal...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BAGHICEK: to bychom spíš mohli nadefinovat to, co myslím imaginací, ale dostali by jsme se nahony do ot od jungiánské psychologie. Pro mě není mozek konstituční činitel, ale spíš filtr, který umožňuje specifické úkony ala rozebrat vesmír na prvočísla, je to filtr, který nás oddaluje od Zdroje :)
    A rozhodně to není něco, z čeho vychází imaginace, spíš takový selektor, aby jsme nebyli zahlceni "zbytečnými" vjemy.

    A proč by neměli mít zvířata kulturu, pocity nebo estetické cítění? To že si to myslela banda nějakých lidí a troubila to do světa neznamená, že si to pak myslí všichni... nebo že to je krok zpět pro vědu :o)

    Znáš lemčíky? A Cílka? A co Jan Tleskač?

    Lemčíkovití - Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Lem%C4%8D%C3%ADkovit%C3%AD
    Satin Bowerbird (Ptilonorhynchus violaceus) | the Internet Bird Collection
    http://ibc.lynxeds.com/species/satin-bowerbird-ptilonorhynchus-violaceus
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    DARJEEL: no jasne, rada brousim vsude mozne a omylem jsem doputovala sem a neco me tu zaujalo. Vnimam nesoulad mezi spojenim kultury ciste se schopnosti imaginace. Imho, imaginace vychazi z prednich mozkovych casti a to je neco vlastniho cloveku. Pokud maji kulturu zvirata, musi pochazet z jine casti mozku a pak taky z toho duvodu nejspis nepochazi z imaginace. A tedy by analogicky lidska kultura vychazela z neceho starsiho nez predni mozek se svou imaginaci. Ale pri pohledu tak nejak od terminologie jungianske a predstavy, ze pod vedomim jsou nejake ty kulturni archetypy a jeste hloubs osobni a pak jsou nejake ty vlastni zdroje.. pak je mozny dojit k necemu fundamentalnimu asi jenom kdyz se znovu zformuluje, co to tedy kultura je. Me pripada, ze kdyz se predstava, co je kultura, strihne jenom ciste pres imaginaci a jungianskou predstavu o psyche, tak nejvetsi cast o prapuvodu kultury zhltne prirozena vlastnost cloveka reagovat na ztratu zvysenou imaginaci. Proste predem to vypada jako zacykleni. Ale treba je to jenom takove to kdyby :)). Asi mi nezbyva nez smeknout pred tim, ze i jungiansky profesional vidi, ze zvirata maji kulturu. Protoze pro vedu to vypada jako krok zpet.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NOXNOCTIS: mm, já bych v tom dál nepokračoval, nemám z toho pocit, že by to bylo plodné, zvlášť co se týče Jungových milenek, to prostě buď člověk pochopí ve světle jeho příběhu a učení nebo ne, v tom nemůžu být nápomocný .)

    Co se týče zbytku, vidím tam potenciál spoustu témat, které by byly zjaímavé probrat, ale nemám jistotu v motivaci (nás obou) pokračovat v rozhovoru a mít z toho užitek. Mám z toho takový pocit, že o to tu vlastně nejde :) Navíc hodně doplňuješ do toho co jsem řekl své myšlenky, až je z toho úplně něco jiného.
    BAGHICEK: já myslím, že to Ymladris docela pěkně shrnula před x příspěvky, když psala Noxnoctisovi. Moje osobní představa jak to je s kulturou je založená na tom, že naše vědomí přichází původně ze snění, imaginace je základní motor transformace vesmíru a kultura je v podstatě imaginační experiment, externalizace vnitřních vizí (a popudů). Imho to není nic nezdravého, ale způsob, jak naložit s energií, která do nás imrvére přitéká. Ale to už je myslím trochu mimo jungiánství.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    YMLADRIS: vtip je v tom, ze zvirata maji city, vztahy, kulturu.. coz se jeste donedavna popiralo (copak zvire muze mit pocity? ze ano? nebo ze ne?) .. a kdyz se to zkouma po jungiansku, tak zas s odhlednutim od vlastnich projekci, ale skrzeva lidskou subjektivitu.
    Ale me trochu pripada, ze to co tu diskutujete jako temata kultury, jsou spis obsahy, ktere vyvstavaji ze strachu a mam za to, ze jsou to proto spis nabozenska temata a nabozenske problemy, ikdyz provazana s kulturou. (tolik ma potreba skatulkovat a skatulkovat :) )
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BAGHICEK: treba zvirata zijici v tlupach, smeckach, .. kde jsou alfa samci atd. a silnejsi pes mrda, coz se cele hierarchizuje a resi dle slozitych "kulturnich" pravidel, ruznych u ruznych zvirecich druhu. Slabsi jedinci maji smulu v pristupu k samicim no ale taky se bez toho nejak holt musi obejit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam