• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Jeste jednou, Odpoved na Joba je kniha ciste a jenom o krestanskem Bohu z Bible, starozakonim a novozakonnim, o nicem jinem ta kniha neni. Jung neni new age a nelze michat s new age a spol. (Grof ale taky neni new age)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Ta posledni Jungianska analyza Trumpa (je i tady v auditku) byla naprosty nesmysl. To spis freudianska analyza by pasovala.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    tak to zase zklidni priteli...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    DARJEEL: Cetl Junga, nikoliv Castanedu. Nechapu proc to vytahujes kdyz pises o ghostwriterovi. Ano necetl kazdou new age kraviny kterou jsi precetl ty treba, takze nezkousej uz dalsi tituly :)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SPIELMANN: tak to jsi uplny blazen, protoze Odpoved na Joba je ciste nabozenska zalezitost, religionisticky text.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KOCOURMIKES: tak hlavne jestli cetl Castanedu
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    DARJEEL: To napsal Donald sam. Cetl Junga ale i Meinkampf atd
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: tak kdo je jeho ghost writer?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    SCHWEPZ: No nekecej, tak to je fakt mazec, to jsem opravdu nečekal! Donald a Jungián! Jaká to ironie:-D (ohlédněme od faktu, že silně pochybuji, že tu autobiografii psal sám)

    Jinak k tomu Jóbovi, nevím jak ostatní, ale já osobně knihu Jób považuji za jeden z nejlepších textů o vztahu mezi otcem a synem - a vzhledem k tomu, že člověk ať dělá co dělá vývoj nezastaví - tak se u mne toto téma holt zas vynořilo na povrch. A zároveň se mi líbí, jak i Jung sám na začátku píše, že si holt nemůže pomoct a že ví jak jde s kůží na trh, ale že se nedá nic dělat a musí to sepsat...

    A drobná douška na závěr: ať si duchovní říkaj co chtěj, podle mě měl Jób pravdu a vyhrál! :-D (což je právě způsob jak Jóba vykládat, ke kterému mě nakopl Jung)

    KUATO: Co si budem povídat, já se k Jungovi taky dostal skrze astrologii (jsem si ve svých _nácti myslel, že se na to budou dobře balit baby. FYI, kdyby měl někdo podobný nápad tak rada do života: nefunguje to:)

    Ale vážněji, je to jedna z věcí, které na mne právě dost zapůsobily, to spojení "racionálního", praktičtějšího uchopení těch "magických" věcí. Ale to je na dlouhé povídání.

    HANY33: já vim:-) Ale vždycky mě to překvapí a je to fakt vtipný, no ne? :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: text o synchronicite vysel ve vyboru z dila...


    SPIELMANN: nejses, protoze pochybuju, ze bys ho prodal :-))))
    Jakože když jsem tata a řešim děcko, tak není čas na individuaci? Jsem si taky par měsiců myslel, noo :-)))
    Jinak s tou synchronicitou - ja si myslim, IMHO, ze prave poznatky z terapie nemusi (a nemely by!) byt poplatne vedeckemu zkoumani. To je proste jina metoda. Jakoze ano, tvarime se, ze je nejaky prusecik a psychoterapie se zkouma vedecky a kdesi cosi, ale ty poznatky, ktere vychazi ze srovnavani case studies/vypovedi klientu. Nehlede na to, ze jedna vec je zkoumat proces psychoterapie a jina vec je prinaset si "živou vodu" z procesu, do ktereho je terapeut vnoren. Obdobne to myslim plati v individualnim procesu, kdy se nam skladaji udalosti k sobe a "davaji smysl", coz muze byt zvnejsku nezachytitelny proces. Mne prave prijde bezva videt, jak je synchronicita "na hrane", proste je to takovej flavour v momente, kdy vystoupis z nejaky zabehly rutiny a zacnou se dit veci....
    Jo a pssst, ale zadna objektivita neexistuje .-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SPIELMANN: Odpověď na Jóba je velmi silný text, chci se k tomu po úmrtí v rodině opět vrátit

    BTw. včera jsem na nádraží čekal na přítelkyni a v levných knihách jsem využil chvilku času k prolistování jedné z 3 knih od Donalda Trumpa, které tam měli (titulek "Zbohatněte jako já" :D)
    Vzal jsem ji do ruky a otevřel náhodně na stránce s kapitolou "Čtěte Carla Junga". Mělo to jen dvě stránky, kapitola, takže jsem ji stihl rychle přečíst (velké písmo, dvojité řádkování):


    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SPIELMANN: to jo ...a co se stane, když se vážený vědec (astronom) člen akademií a vážených spolků, pustí do studia mystiky (konkrétně tématika smrti a zásvětí atp.) by nám mohl vyprávět (kdyby neumřel) pan Flamarion!

    Camille Flammarion – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Camille_Flammarion
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/...-camille-flammarion-dgf-/p_veda.aspx?c=A120812_095818_p_veda_wag
    KUATO
    KUATO --- ---
    SPIELMANN: ja jsem naprosto presvedcen o tom, ze rada temat, ktere se snazila uchopit v minulosti magie je u Junga zachycena modernejsim pristupem. ted se budeme bavit o principech (archetypy a jejich odrazy/pruniky ve vedomi) ne o nekdy debilnich aplikacich (Acieli, chci hrnec zlataku!).
    HANY33
    HANY33 --- ---
    SPIELMANN: To promlouvá nevědomí :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    ARCHDRONE: Inu, já mám jen svůj subjektivní selektivní konfirmačně zkreslený dojem, že Jung ve skutečnosti patřil mezi ty lidi "kteri za vsim hledaji magii a astrologii". Jen dokázal být natolik schopný sebereflexe, že se to snažil nedávat moc najevo :-) (pro jistotu dodávám, že toto samozřejmě píši s jistou dávkou nadsázky).
    ARCHDRONE
    ARCHDRONE --- ---
    Co je na synchronicite neobjektivniho? Mozna tak akorat pohled lidi, kteri za vsim hledaji magii a astrologii. Z fenomenologickeho a psychologickeho hlediska jde o naprosto relevantni tema - intersubjektivni zkusenost. Stejne jako napr. fenomen "deja vu".

    Dejme tomu, ze lidi maji nejake "selection" a "confirmation biasy". To, ze si obecne lide vsimaji jevu a davaji jim nejake, pro ne dulezite vyznamy (byt ne objektivne pravdive), je spolecne pro mnoho lidi. Tedy intersubjektivni. Tedy ze mnoho lidi spojuje vyznamy nikoli jen kauzalne, ale vyznamove. Co je na tom nepochopitelneho? Z vedeckeho hlediska je naprosto relevantni a objektivne zkoumatelne tema.

    Stejne jako sny neco vypovidaji o psychice sniciho, stejne jako vyrcene vyroky vypovidaji o mluvcim, synchronicita neco vypovida o jejim subjektu resp. subjektech.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    SCHWEPZ: No tak já se tomu ani nedivím, že se mu do synchronicity nechtělo, to je téma natolik na hraně - nebo spíš už za hranou - nějakého objektivního zkoumání, že to sklouznutí do kategorie "pan vědec se nám pomátl" je velice reálná hrozba:-)

    Ale na té osobní úrovni - inu jak jsem psal níže, náhle po několika letech zase neustále zakopávám o věci, o kterých jsem si myslel, že už jsou poněkud pasé a ono ejhle, nejsou. (BTW ta Odpověď na Jóba mi doslova spadla na hlavu, když jsem se sehnul, že uklidím hračky po synkovi. Doteď mám bouli:-D A celé to frčí už samozřejmě nějakou dobu - tu se mi náhle kolega zeptal, odkud se vzal výraz Jobovka, tu se mi v recommended videích na YouTube objeví dokument o starém zákoně, s důrazem na Knihu Jób, tu se na jedné akci setkám s pro mne úplně neznámým člověkem, který mi sám od sebe náhle začne vyprávět jak píše seminární práci na téma - no hádejte jaké - a tak to pokračovalo dál a dál a já si furt říkal: "ty jo, teď není moc čas ani energie zase rozvíjet nějaké intelektuální cvičení, jako až bude klid tak se na to možná někdy v budoucnu zase kouknu" až to dopadlo tak, že mi Jób spadnul na hlavu:-D

    A mimochodem jsem si stopro jistý, že jsem se té knihovny ani nedotknul, krom toho ty knížky jsou tam fakt dost fixnutý v řadě, a prostě to vůbec nedává smysl, jak sakra mohla vypadnout :-)))))))
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    HANY33: Ty brďo, je ze mě boháč, taky ho mám komplet! :-D

    Jinak mne moc baví sledovat, jak se mi v průběhu života Jungovská témata různě akcentují, střídají se "období klidu" (kdy je Jung celý rok vystaven na poličce a vesele se naň práší) a pak se najednou něco stane a člověk si "náhodou:-)" vytáhne nějakou knihu a "náhodnou" část a zjistí jak je ta pasáž, ač ji zná a v minulosti ji četl, náhle mnohem více aktuální, rezonuje s ním nejen na té intelektuální úrovni ale i někde hlouběji a člověku najednou sepnou věci, o kterých dříve neměl ani tucha...

    Takže u mě teď po opravdu dlouhé pauze pro změnu frčí Jób :-)

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Wolfgang Pauli, Carl Jung, and the Acausal Connecting Principle: A Case Study in Transdisciplinarity
    http://www.metanexus.net/...arl-jung-and-acausal-connecting-principle-case-study-transdisciplinarity
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    HANY33: nechápu proč to nevydali znova, když je o to takový zájem, proč s tím tak čekali. Hlavně že jsou výlohy plné autobiografií třicátníků a čtyřicátníků, všelijakých fotbalistů a jůtuberů a nejprodávanější knihou jsou...kuchařky.

    btw. včera jsem si koupil tento kousek, už se těším. Jund tam má 100stran studie o synchronicitě, ...do které se dlouho obával pustit. Zbytek je Pauli.

    C. G. Jung a Wolfgang Pauli: Příroda a duše | Malvern
    http://malvern.cz/domains/malvern.cz/obsah/c-g-jung-wolfgang-pauli-p%C5%99%C3%ADroda-du%C5%A1e
    Wolfgang Pauli – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Pauli
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam