• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISJung - život, dílo, souvislosti, přesahy, ...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SPIELMANN: takze primo v Jobovi ve starem zakone, no tak to si delas legraci, to je jak nosit drive do lesa, protoze bible cela je patriarchalni jako poleno, ze to na tebe primo strika z kazde stranky bible hahaha ten patriarchat coz je otec-syn :) no tak si rekl obvious vec, je to tak na kazde nebo kazde druhe strance cele Bible strance a ne jen v knize Job.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KOCOURMIKES: Jen abych upřesnil - vztah otec-syn nacházím v knize Jób, nikoli v odpovědi na ní. Ale chápu, že jsem pravděpodobně i tak mimo. Holt co nadělám, proti 20 letům sledování Donalda je prostá boule na čele jen slabý odvar a pro osobní interpretaci Junga natož pak starého zákona naprosto nedostačující. :-(
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SPIELMANN: rad jsem te poucil, tohle sleduju pres 20 let, mozna skoro tak dlouho jako Donald, ikdyz co my vime, treba cetl Junga v 80tkach :)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SPIELMANN: ano, pokud jsi tam nasel vztah otec-syn tak je to blbost.... neni to o lidech vubec, na lidi neprenosne.
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    KOCOURMIKES: Njn, když's to napsal takhle, tak to holt bude pravda, s tím se nedá nic dělat.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Jeste jednou, Odpoved na Joba je kniha ciste a jenom o krestanskem Bohu z Bible, starozakonim a novozakonnim, o nicem jinem ta kniha neni. Jung neni new age a nelze michat s new age a spol. (Grof ale taky neni new age)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Ta posledni Jungianska analyza Trumpa (je i tady v auditku) byla naprosty nesmysl. To spis freudianska analyza by pasovala.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    tak to zase zklidni priteli...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    DARJEEL: Cetl Junga, nikoliv Castanedu. Nechapu proc to vytahujes kdyz pises o ghostwriterovi. Ano necetl kazdou new age kraviny kterou jsi precetl ty treba, takze nezkousej uz dalsi tituly :)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    SPIELMANN: tak to jsi uplny blazen, protoze Odpoved na Joba je ciste nabozenska zalezitost, religionisticky text.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KOCOURMIKES: tak hlavne jestli cetl Castanedu
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    DARJEEL: To napsal Donald sam. Cetl Junga ale i Meinkampf atd
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: tak kdo je jeho ghost writer?
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    SCHWEPZ: No nekecej, tak to je fakt mazec, to jsem opravdu nečekal! Donald a Jungián! Jaká to ironie:-D (ohlédněme od faktu, že silně pochybuji, že tu autobiografii psal sám)

    Jinak k tomu Jóbovi, nevím jak ostatní, ale já osobně knihu Jób považuji za jeden z nejlepších textů o vztahu mezi otcem a synem - a vzhledem k tomu, že člověk ať dělá co dělá vývoj nezastaví - tak se u mne toto téma holt zas vynořilo na povrch. A zároveň se mi líbí, jak i Jung sám na začátku píše, že si holt nemůže pomoct a že ví jak jde s kůží na trh, ale že se nedá nic dělat a musí to sepsat...

    A drobná douška na závěr: ať si duchovní říkaj co chtěj, podle mě měl Jób pravdu a vyhrál! :-D (což je právě způsob jak Jóba vykládat, ke kterému mě nakopl Jung)

    KUATO: Co si budem povídat, já se k Jungovi taky dostal skrze astrologii (jsem si ve svých _nácti myslel, že se na to budou dobře balit baby. FYI, kdyby měl někdo podobný nápad tak rada do života: nefunguje to:)

    Ale vážněji, je to jedna z věcí, které na mne právě dost zapůsobily, to spojení "racionálního", praktičtějšího uchopení těch "magických" věcí. Ale to je na dlouhé povídání.

    HANY33: já vim:-) Ale vždycky mě to překvapí a je to fakt vtipný, no ne? :D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: text o synchronicite vysel ve vyboru z dila...


    SPIELMANN: nejses, protoze pochybuju, ze bys ho prodal :-))))
    Jakože když jsem tata a řešim děcko, tak není čas na individuaci? Jsem si taky par měsiců myslel, noo :-)))
    Jinak s tou synchronicitou - ja si myslim, IMHO, ze prave poznatky z terapie nemusi (a nemely by!) byt poplatne vedeckemu zkoumani. To je proste jina metoda. Jakoze ano, tvarime se, ze je nejaky prusecik a psychoterapie se zkouma vedecky a kdesi cosi, ale ty poznatky, ktere vychazi ze srovnavani case studies/vypovedi klientu. Nehlede na to, ze jedna vec je zkoumat proces psychoterapie a jina vec je prinaset si "živou vodu" z procesu, do ktereho je terapeut vnoren. Obdobne to myslim plati v individualnim procesu, kdy se nam skladaji udalosti k sobe a "davaji smysl", coz muze byt zvnejsku nezachytitelny proces. Mne prave prijde bezva videt, jak je synchronicita "na hrane", proste je to takovej flavour v momente, kdy vystoupis z nejaky zabehly rutiny a zacnou se dit veci....
    Jo a pssst, ale zadna objektivita neexistuje .-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SPIELMANN: Odpověď na Jóba je velmi silný text, chci se k tomu po úmrtí v rodině opět vrátit

    BTw. včera jsem na nádraží čekal na přítelkyni a v levných knihách jsem využil chvilku času k prolistování jedné z 3 knih od Donalda Trumpa, které tam měli (titulek "Zbohatněte jako já" :D)
    Vzal jsem ji do ruky a otevřel náhodně na stránce s kapitolou "Čtěte Carla Junga". Mělo to jen dvě stránky, kapitola, takže jsem ji stihl rychle přečíst (velké písmo, dvojité řádkování):


    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SPIELMANN: to jo ...a co se stane, když se vážený vědec (astronom) člen akademií a vážených spolků, pustí do studia mystiky (konkrétně tématika smrti a zásvětí atp.) by nám mohl vyprávět (kdyby neumřel) pan Flamarion!

    Camille Flammarion – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Camille_Flammarion
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/...-camille-flammarion-dgf-/p_veda.aspx?c=A120812_095818_p_veda_wag
    KUATO
    KUATO --- ---
    SPIELMANN: ja jsem naprosto presvedcen o tom, ze rada temat, ktere se snazila uchopit v minulosti magie je u Junga zachycena modernejsim pristupem. ted se budeme bavit o principech (archetypy a jejich odrazy/pruniky ve vedomi) ne o nekdy debilnich aplikacich (Acieli, chci hrnec zlataku!).
    HANY33
    HANY33 --- ---
    SPIELMANN: To promlouvá nevědomí :)
    SPIELMANN
    SPIELMANN --- ---
    ARCHDRONE: Inu, já mám jen svůj subjektivní selektivní konfirmačně zkreslený dojem, že Jung ve skutečnosti patřil mezi ty lidi "kteri za vsim hledaji magii a astrologii". Jen dokázal být natolik schopný sebereflexe, že se to snažil nedávat moc najevo :-) (pro jistotu dodávám, že toto samozřejmě píši s jistou dávkou nadsázky).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam